Iestājoties vasaras kāju atkailināšanas periodam, lai pēdiņas izskatītos patiesi valdzinošas, vēlams jau laikus parūpēties par tām. Pēdējā laikā par efektīvāko uzskata sauso jeb aprātu pedikīru, kas Latvijā pieejams samērā nesen, bet Eiropā tiek praktizēts jau vairākus gadu desmitus.
Šiem augsta līmeņa podiatrijas kabinetiem, kur tiek veikts pedikīrs, raksturīgi augsti instrumentu sterilizācijas un virsmu dezinfekcijas standarti. Pēdu aprūpes kabineti šobrīd līdzinās zobārstniecības klīnikai, kurā pieejamas daudzfunkcionālas iekārtas, piemēram, krēsli ar regulējamu augstumu. Savukārt podiatrijas iekārtas aprīkotas ar augstu rotācijas ātrumu, sūkšanas, smidzināšanas un gaisa strūklas padeves funkciju. Par aparātu pedikīru stāsta podiatrijas centra “DYNASTY” un skaistuma klīnikas “4.dimensija” pēdu kopšanas speciālisti.

Kvalitatīvi, efektīvi un ātri

Sausais jeb aparātu pedikīrs lauž ilgstoši valdošo uzskatu, ka pedikīram nepieciešams ūdens un, ka pietiek tik pēdiņas pamērcēt un pavīlēt. Aparātu pedikīrs notiek sausā vidē, izmantojot speciālas aparāttehnoloģijas, ūdeni aizvietojot ar ādu dezinficējošiem, mīkstinošiem preparātiem. Turklāt procedūras laikā izmantotie vienreizlietojamie instrumenti un sausā vide pilnīgi izslēdz iespēju inficēties ar dažādām (sēnīšu, kārpu utt.) infekcijām.

Šis pedikīrs ir ne tikai procedūra, kuras laikā var panākt kosmētisku efektu, bet arī atrisināt daudzas ar pēdu veselību saistītas problēmas, kad kājas nedrīkst mērcēt. Jāatzīst, ka klasisko pedikīru, kura laikā vanno pēdas, drīkst veikt tikai tad, ja tās ir veselas. Arī SPA pedikīrs, kurā ietilpst relaksējošas nagu un ādas kopšanas procedūras, piemērots pilnīgi veselai ādai un nagiem, jo tam nav ārstnieciskas iedarbības.

Ja ir ādas problēmas, piemēram, sēnīšu slimības, kārpas, varžacis vai arī pārāk sausa, plaisājoša āda — ieteicams tieši sausais pedikīrs. Tas ir īpaši saudzējošs, jo, piemēram, likvidējot sabiezējušo ādu, kutikulu, netiek traumēts veselais, dzīvais slānis, līdz ar to āda tik ātri atkal nekļūst raupja un pedikīru var veikt retāk. Abrazīvo uzgaļu pielietošana sausā pedikīra laikā atvieglo ne tikai meistara darbu, bet tas arī ļauj panākt kvalitatīvu rezultātu īsākā laika posmā, kas jo īpaši svarīgi aizņemtiem cilvēkiem un dažādu pēdu problēmu gadījumā. Turklāt, aparātam darbojoties, ir neliela vibrācija, līdz ar to kājām tiek veikta arī masāža.

Maigi un saudzējoši

Aparātu pedikīrs ļauj iztikt ne tikai bez ūdens, bet arī bez asiem instrumentiem, līdz ar to tas ir mazāk traumatisks nekā klasiskais pedikīrs. Sausā pedikīra laikā izmanto instrumentus (abrazīvos uzgaļus), kas rotē ar aparāta palīdzību, pulējot nagus, koriģējot to formu, likvidējot un slīpējot sabiezējušo ādu, tai skaitā varžacis.

Pēdu raupjākās vietas dažkārt apstrādā arī ar skalpelim līdzīgu priekšmetu, kas ir iedarbīgāks par pulētāju, bet saudzīgāks par žileti. Ienadžus apstrādā ar dimanta frēzēm, kuru princips līdzinās zobārsta urbim, tādējādi atbrīvojot zonu pareizai nagu augšanai. Ja nepieciešams, papildus var tikt izmantotas arī knaiblītes.

Kāju apstrāde notiek pilnīgi nesāpīgi, jo aparātā ir paredzēta atvēsinoša dezinficējoša šķidruma padeve slīpēšanas procesa laikā. Jāatzīst, ka rotējošie pulējamie uzgaļi ir pielāgojami katram klientam individuāli - tie ir dažāda izmēra un raupjuma, līdz ar to ir iespējams apstrādāt tās nagu un pēdas daļas, kurām parastajā pedikīrā, izmantojot šķērītes un žileti, nav iespējams piekļūt. Pēc procedūras pēdas ieziež ar ādas tipam atbilstošu krēmu.

Atkarībā no klienta vēlmēm un pēdu stāvokļa, lai procedūru vērstu relaksējošāku, tās laikā var veikt masāžu ar pīlinga krēmu, SPA sāli; uzklāt speciālas attīrošas želejas vai masku. Lai ādu mīkstinātu, mitrinātu un bagātinātu ar aromātiskām eļļām un vitamīniem, stimulētu vielmaiņas procesus, pēdas var palutināt arī ar parafīna vanniņu.

Atcerieties, ka sausā pedikīra mērķis nav pēdas pārvērst “maigi rozā krāsā”, bet dot iespēju iegūt veselas un dabīgi skaistas pēdas!

10 patiesības par pedikīru:

  • Ja pēdas ir veselas – nav ieauguši nagi, varžacis, plaisājoši papēži un citas dermatoloģiskas saslimšanas, nav jāapmeklē pedikīra kabineti. Šādā gadījumā ieteicamas ir relaksējošas pēdu procedūras, masāžas un maskas vai, piemēram, SPA pedikīrs. Bieži vien par iemeslu ādas sacietējumiem, plīsumiem un neglītiem ienadžiem, ieaugušiem nagiem kalpo nevajadzīgi un nepareizi apstrādāta āda. Veicot pedikīru, ne vienmēr nepieciešama žilete, skalpelis, šķēres vai knaibles… un to nav jāveic biežāk kā reizi 4–6 nedēļās.
  • Klasisko pedikīru, kura laikā tiek vannotas pēdas, drīkst veikt tikai tad, ja pēdas ir veselas. Ja ir ādas problēmas (sēnīšu saslimšanas, ja ir pārāk sausa, plaisājoša āda, kārpas utt.) ieteicams ir sausais (ārstnieciskais) pedikīrs, ko veic ārstniecības iestādē vai speciāli apmācīts podiatrijas speciālists. Šī pedikīra laikā tiek pielietoti dažādi medikamenti un, ja nepieciešams (par attiecīgu samaksu no 3-5 latiem), bojātā naga vietā ar speciālu želeju tiek pieaudzēts jauns nags.
  • Ja instrumenti nepietiekami dezinficēti, kā arī kājas mērcējot vannītēs, var inficēties ne tikai ar dažādām dermatoloģiskām slimībām, bet arī tādām slimībām kā B un C hepatīts. Manikīra un pedikīra instrumenti ir tikpat intīma lieta kā zobu birste un ķemme. Ja izmanto citu piederumus vai tos aizdod, pirms lietošanas tie vismaz jānoslauka ar spirta salveti.
  • Apstrādājot ādu un nagus, svarīgi lietot pareizus instrumentus, nevajadzētu lietot asas metāla vīlītes un skūšanās žiletes. Vislabāk nagu valnīti saudzīgi atbīdīt pēc vanniņas vai ar eļļu, izmantojot rožu vai ķiršu kociņu. Ne vienmēr āda un nagi jātraumē ar metāla pedikīra instrumentiem.
  • Pumekus un vīles, apstrādājot raupjās pēdu daļas, lietojiet ne biežāk kā reizi nedēļā, jo āda uz pēdām tik ātri neatmirst. Ar tiem apstrādā sausu ādu un tikai pēc tam lieto pīlingu, mērcē vai pēdām uzklāj masku.

    Sabiezējumus jānoberž līdz noteiktai robežai. Ja ieberžas veselajā ādas slānī, pēdas kļūst jutīgas, viegli ievainojamas un pārragošanās process paātrinās – āda pati sev veido aizsargkārtu. Šos traumējošos mehāniskos noņēmējus, cik vien iespējams, aizvietojiet ar pīlinga krēmiem, kā arī ikreiz pēc apstrādes, lai ādu pabarotu, pēdas vēlams ieziest ar krēmu.

  • Kosmētiskajos salonos, veicot klasisko pedikīru, mēdz pielietot sen par nederīgām atzītas ādas un nagu apstrādāšanas metodes. Piemēram, pirms pedikīra pēdas tiek ilgstoši mērcētas. Ja pēdas vanno biežāk kā 2 reizes nedēļā, ilgāk par 10 minūtēm un ūdenī, kas ir kārstāks par 37–38 C°, tiek traucēti fizioloģiskie procesi starp ādas atmirušo un veselo slāni, kā arī traumēta veselā āda. Tas kalpo par iemeslu ādas sacietējumiem, sausai un plaisājošai ādai.
  • Pēc mērcēšanas pēdas kārtīgi noslauka un nosusina! Pirkstu starpās palikušais mitrums ir ideāla augsne baktērijām. Ar krēmu pēdas ieziež aptuveni pēc 3–4 minūtēm un 3–5 minūtes uzgaida, līdz krēms iesūcas ādā. Tas nedrīkst palikt arī starp pirkstiem, jo šajās vietās krēms neiesūcas ādā un kalpo par iemeslu ādas plaisāšanai.

    Pēdas vajadzētu iesmērēt ar speciāliem kāju krēmiem (Camillen 60, Yard u.c.), kuriem ir dezinficējoša iedarbība un, atkarībā no sastāva, tie novērš arī konkrētas problēmas (sēnīti, plaisājošus papēžus, kāju svīšanu utt.). Atkarībā no vēlmēm tie ir atvēsinoši vai arī sildoši. Vasarā īpaši ieteicami ir želejkrēmi, jo ātri iesūcas ādā.

  • Nepareiza nagu apgriešana mēdz būt ieaugušu un sabiezējušu nagu cēlonis. Kāju nagus jāapgriež dabiskā formā – taisni (sānu maliņai – augšanas zonai jābūt brīvai) un jāatstāj vismaz 1 mm garumā, lai neveicinātu nagu ieaugšanu un nagu struktūras izmaiņas. Pārāk īsi novīlēts nags rada iekaisumu un tas ataug pārāk biezs un neglīts.
  • Veicot pedikīru mājās, var izlīdzēties ar līdzekļiem no dabas veltēm. Pēdas var pavannot kumelīšu, kliņģerīšu tējas novārījumā vai ūdenī, kam pievienota soda, ābolu etiķis vai jūras sāls (uz 1 l ūdens viena ēdamkarote). Tas sniegs arī ārstniecisku efektu – profilaktiskos nolūkos novērsīs dermatoloģiskas saslimšanas.

    Kājas, tāpat kā ķermeni, var pakļaut kontrastpeldēm. Piemēram, uz 3 minūtēm kājas paturēt siltā ūdenī un pēc tam vienu minūti – aukstā. Ūdens procedūra jāpabeidz ar auksto peldi!

    Tā kā šāda kāju vannošana ne tikai stimulē asinsriti, bet arī mīkstina ādu, pēc tam vēlams uzklāt krēmu vai uzlikt masku. Piemēram, ādu mīkstina un baro maska, kas pagatavota no medus vai glicerīna un citrona sulas vai 6-9 % etiķa (sastāvdaļām jābūt vienādās daļās). Kāju pēdas lieliski aizsargās pret sēnīšu infekciju un arī kalpos kā skrubis - citrona šķēlīte, kas ieberzēta pēdā.

  • Kāju svīšanai nav nekā kopīga ar pedikīru un vairākkārtēju pēdu mazgāšanu dienā. Veselām pēdām pat karstā laikā nav jāsvīst un parasti pietiek ar to nomazgāšanu tekošā ūdenī vienu reizi dienā. Ja tās svīst pastiprināti, visbiežāk par iemeslu kalpo veģetatīvās nervu sistēmas traucējumi, nepiemērota materiāla un liestes apavi (āda neelpo un tiek nospiesti sviedru dziedzeri).

    Vairāk kā 90 % gadījumu kāju svīšanu rada anatomiska problēma – šķērsvelves plakanā pēda. Diemžēl to nav iespējams novērst ne regulāri kopjot kājas, ne lietojot dezodorantus, bet gan nepieciešams koriģēt pēdu ar ortopēdisko zolīti.

  • Vai zināji?

  • Zinātnieki aprēķinājuši, ka vidēji dienā cilvēks veic 5000 soļu, bet visa mūža garumā kājas mūs pārvieto 25 000 kilometrus. Summējot cilvēka dzīves laikā nostaigāto kilometru skaitu, viņš četras reizes apstaigā apkārt zemeslodei.
  • Neņemot vērā lielo slodzi, 80% attīstīto valstu iedzīvotāju nēsā nepiemērotus un vidējas kvalitātes apavus. Vairāk nekā 70% cilvēku ekonomiski attīstītās valstīs visu mūžu slimo ar kādu kāju vai pēdu slimību. Turklāt sievietēm kāju problēmas ir četras reizes biežāk nekā vīriešiem. Galvenie iemesli ir augstpapēžu kurpju nēsāšana, grūtniecība, jo kājām strauji palielinās slodze. Arī sintētisku zeķu valkāšana traucē gaisa cirkulāciju un ļauj attīstīties sēnīšinfekcijai.
  • Riska grupā ietilpst arī pārdevēji, pavāri, konduktori, ķirurgi, frizieri un citu profesiju pārstāvji, kuri visu darbadienu pavada uz kājām, intensīvi tās noslogojot.
  • Iestājoties siltākam laikam, par kulta apavu kļūst iešļūcenes, kas pie katra soļa, atsitoties pret papēdi, izraisa ādas plaisāšanu.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!