Foto: Shutterstock

Ja cīnies ar lieko svaru, ogļhidrātu izslēgšana no ēdienkartes šo situāciju nemainīs. Mediķi uzsver, ka, lai sasniegtu vēlamo svaru un nekaitētu organismam, pilnvērtīgs uzturs, uzņemot it visu grupu uzturvielas, ir vitāli svarīgs. Tādējādi ikdienā nepieciešams lietot gan olbaltumvielas un taukus, gan jau minētos ogļhidrātus saturošus produktus samērīgā daudzumā. Taču šai sakarā jāatceras, ka ne mazāk būtiskas ir arī zināšanas, kad konkrēto uzturvielu grupu saturošus produktus ēst.

Kā skaidro grāmatas "Domā, ēd, kusties, audz" autors un dietologs Džeimss Rouzs, ogļhidrātus vēlams ēst laikā, kad organismā ir augstākais insulīna jutības līmenis. "Ogļhidrāti tiek sašķelti un pārvērsti glikozē. Savukārt insulīna jutība ir saistīta ar organisma spēju izmantot glikozi, un tā ir augstāka tad, kad glikozes izstrādāšanai ir nepieciešams zemāks insulīna daudzums.

Tādējādi organisms labāk funkcionē tad, kad ir gatavāks ogļhidrātu uzņemšanai, lai pārvērstu tos glikozē. Šai sakarā ogļhidrātus saturošus produktus vēlams ēst no rītiem un pēc fiziskajām aktivitātēm, tā vairojot enerģiju, uzlabojot pašsajūtu un nekaitējot slaidās līnijas ievērošanai," stāsta dietologs, piebilstot, ka šis ieteikums gan neattiecas uz saldumu un treknu uzkodu baudīšanu. Šādā gadījumā uzņemtie ogļhidrāti, neraugoties uz ēšanas laiku, likumsakarīgi kaitēs figūrai.

Savukārt slaidam viduklim draudzīgi produkti, kas satur ogļhidrātus, ir dārzeņi, salāti, zaļumi, kā arī pilngraudu produkti un saprātīgā daudzumā arī augļi.

Arī uztura speciāliste Inga Pūce aicina atteikties no atsevišķu pārtikas produktu grupu ierobežošanas uzturā, pretējā gadījumā vēlāk, atgriežoties pie vecajiem ēšanas paradumiem, svars atgriezīsies ar uzviju.

"Ja no kaut kā atsakās pavisam, tad patiesībā sāk vēl spēcīgāk sāk darboties "gribu" mehānisms. Protams, piemēram, dārzeņi un augļi ir labi, bet jāēd arī saliktie ogļhidrāti, jo tauku šķelšanās mehānisms ir energoietilpīgs process.

Tas nozīmē, ka, lai sāktu šķelties tauki, ir vajadzīga enerģija, ko dod cieti saturoši produkti, kas palīdz arī uzturēt normālu cukura līmeni asinīs, kas ir sāta sajūtas pamatā.

Taukus, protams, vajag samazināt līdz divām tējkarotēm eļļas vai sviesta dienā, neaizmirst arī par divām kalcija porcijām - 200 mililitru šķidro piena produktu un 100 gramu biezpiena vai 30 gramu siera.

Olbaltumvielas, ko saņemam ar dzīvnieku valsts olbaltumvielām vajadzētu samazināt līdz trīs porcijām dienā, piemēram, viena porcija jeb 50 grami gatavas liesas gaļas vai 70 grami zivs, vai viena ola, vai 100 grami jūras velšu," iesaka Pūce.

Kā uzlabot brokastu maizīti, lai tā būtu pat pusdienu cienīga?

Foto: Shutterstock
Visvieglākais veids, kā
pabrokastot
, šķiet, ir apgrauzdēt baltmaizes vai graudu maizes šķēlīti tosterī, un apziest to ar sviestu, ievārījumu vai svaigo sieru. Bet ir sastāvdaļas, kuras uzlikt uz savas brokastu maizītes, lai tā būtu vēl garšīgāka. Šādi papildinājumi grauzdiņam kļūs par ērtu veidu, kā pamieloties darbā
pusdienu
pārtraukumā.

Sarkano biešu un lēcu salāti

Foto: Shutterstock
Šos salātus varētu raksturot kā atvadas no ziemas krājumiem, kurus papildina pavasarīgie zaļumi. Salāti ir ļoti piemēroti, ja mājās gaidāmas nelielas viesības, jo to sagatavošanai visērtāk atvēlēt divas dienas. Pirmajā dienā novāri lēcas un bietes, darbi, kas prasīs visvairāk laika, bet otrajā dienā īsi pirms ēšanas sajauc salātus. Protams, laiku var ietaupīt, nopērkot gatavas vārītās bietes.

Lasīt vairāk

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock
"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši - neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Veselīgās auzu pārslas. Astoņas saldas receptes organisma 'pavasara tīrīšanai'

Foto: Shutterstock
Lai gan mūsdienās katram zināms, ka auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, agrāk tās tika uzskatītas par nezāli. Vēl 18. gadsimtā kāds angļu rakstnieks auzas raksturoja šādi: "produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus". Tomēr ar laiku situācija mainījās, un nu vairs neviens neņemsies apstrīdēt, ka pateicoties augstajai uzturvērtībai, auzu pārslas ir ļoti noderīgs ēdienkartes papildinājums - īpaši šobrīd, kad daudzi apņēmušies cīnīties ar ziemā uzkrātajiem liekajiem kilogramiem.

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock
No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu ābolu krēmzupa

Foto: Shutterstock
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.

Lasīt vairāk

Čabatas grauzdiņi ar grilētiem gurķiem un kazas sieru

Foto: Shutterstock
Brīvdienās var savus mīļos palutināt ar gardiem čabatas maizītes ķiploku grauzdiņiem, tos papildinot ar mīksto, maigo kazas sieru un ceptiem gurķiem. Toties svaigā bazilika krikumiņu aromāts tuvinās vasaru.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Gardais dārzeņu sacepums ar lēcām un kartupeļu plācenīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Sacepums var būt gards arī bez gaļas, un šī recepte tam ir spilgts piemērs. Krēmīgā kartupeļu biezputra virspusē sacepumu padara neparastāku, bet sulīgie dārzeņi piešķir ēdienam nepieciešamo sātīgumu. Šo sacepumu noteikti par labu atzīs gan veģetārieši, gan tie, kuru maltīte bez gaļas nav maltīte.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klaisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!