Foto: Shutterstock
Ļoti iespējams, daudziem ir pazīstama situācija, kur no rīta, noskanot modinātājam, gribas signālu atlikt vēl par piecām, desmit vai divdesmit minūtēm, jo šķiet, acis atvērt ir teju neiespējami. Lai gan grūtības pamosties visbiežāk pārņem pēc garākas nakts un īsākām miega stundām, tomēr nereti spēcīgs nogurums pārņem arī pēc šķietami pietiekama daudzuma miega. Ja tas notiek bieži, pavisam noteikti rodas jautājums – kāpēc arī pēc laba nakts miera es joprojām neesmu izgulējusies?

Varbūt tev tā nešķiet, bet, iespējams, tava noguruma cēlonis var būt ikdienišķas lietas, kurām parasti nepievērs uzmanību. Lai tu spētu atbīvoties no noguruma un rītos mostos enerģijas pilna, iedvesmojoties no portāliem ''Live Strong'', ''Health'' un ''Prevention'', piedāvājam iepazīties ar dažiem biežākajiem iemesliem, kas pasliktina miega kvalitāti un no rīta var radīt nogurumu.

Tu guli pārāk daudz

Visiem zināms, ka nepietiekams daudzums miega var radīt noguruma sajūtu. Taču to var radīt arī tieši pretējais – pārāk daudz miega. Patiesībā jebkura nobīde no organismam nepieciešamā vidējā miega daudzuma (septiņas līdz deviņas stundas) var radīt miegainību un nogurumu.

Kā to labot: Pievērs uzmanību savam ķermenim. Piemēram, ja tu nedēļas nogalē pamosties pēc astoņu stundu miega, bet joprojām liec sev gulēt, taču nemitīgi atmosties, un šādi notiek regulāri, ļoti iespējams, tavam organismam ir nepieciešamas astoņas stundas, lai nakts laikā atjaunotos.

Pārmērīgas fiziskās aktivitātes


Foto: Shutterstock
Tie, kam patīk fiziskas aktivitātes un kuri regulāri dodas uz treniņiem trenažieru zālē, zina, ka kārtīgam treniņam sekos kārtīgs miegs, kas ir taisnība. Taču ļoti būtisks ir laiks, kad pēc treniņa ej gulēt. Piemēram, ja starp treniņu un gulētiešanu būs vien aptuveni stunda, ļoti iespējams, tev būs grūtības iemigt, kas pēcāk atspoguļosies brīdī, kad būs jāmostas. Tas tāpēc, ka pēc fiziskām aktivitātēm tavs ķermenis ir uzlādēts, muskuļos ir enerģija treniņa laikā radītā adrenalīna dēļ, un ir nepieciešams laiks, lai šī enerģija nozustu.

Vislabākais risinājums būtu nodoties fiziskām aktivitātēm no rīta vai dienas laikā. Taču, ja tu esi pieradusi ierasties trenažieru zālē rīta stundās un šķiet, nekam nevajadzētu traucēt tavu miegu, bet tāpat no rīta esi nogurusi, ļoti iespējams, tu pārcenties ar fiziskajām aktivitātēm. Kad tu ar sportu nodarbojies pārāk daudz vai pārāk enerģiski, tu savam ķermenim radi stresa stāvokli, kas var izsist citas lietas no to ierastā līdzsvara, piemēram, normālu miegu. Ir arī pētījumi, kas rāda, ka pārmērīgas fiziskās aktivitātes var radīt virsnieru dziedzeru problēmas un hormonālo nelīdzsvarotību, kas savukārt izraisa nogurumu.

Kā to labot: Ja tu treniņos pārlieku nopūlies, samazini slodzi. Dienu vai divas atpūties no trenažieru zāles un atļauj savam ķermenim atpūsties. Tāpat vari izmēģināt vieglus, enerģiju un spēku atjaunojošus vingrinājumus, piemēram, pastaigu vai jogu.

Tavs organisms cīnās ar vīrusu


Foto: Shutterstock
Šobrīd, kad teju ik dienu termometra stabiņš nokrītas par grādu, kļūstot arvien aukstākam, nav nekas neparasts saķert kādu vīrusslimību, piemēram, saaukstēšanos. Un kā izrādās – miegu tiešā veidā ietekmē imūnsistēmas cīņa ar vīrusslimībām. Brīdī, kad organisms ir pamanījis vīrusa pazīmes, arī pēc septiņu līdz deviņu stundu ilga un kvalitatīva miega var parādīties noguruma sajūta. Tas ir veids, kā tavs organisms tev cenšas paziņot, ka tam ir nepieciešama visa tava enerģija, lai cīnītos ar šo vīrusu, un ka tev ir nepieciešama papildus atpūta, lai organisms spētu šajā cīņā uzvarēt.

Tāpat papildus nogurumam, kad organisms cīnās ar kādu vīrusu, var parādīties citi simptomi, piemēram, šņaukāšanās vai klepus, kas tiešā veidā norāda uz saaukstēšanos. Ja pie pirmajiem simptomiem ķersi pēc bezrecepšu medikamentiem, kuri novērš slimības simptomus, arī tie, iespējams, izraisīs miegainību. Tas tāpēc, ka vairums bezrecepšu saaukstēšanās līdzekļu ir antihistamīna līdzekļi, kas nereti ir viens no iemesliem, kāpēc rodas nogurums vai miegainība arī pēc pilnvērtīga nakts miera.

Kā to labot: Ja tev patiesi šķiet, ka tev uzglūn saaukstēšanās, mēģini starp darbiem un citiem pienākumiem atrast laiku diendusai, kas palīdzēs atjaunot enerģiju, kas tik ļoti nepieciešama organisma cīņai ar vīrusiem. Savukārt, esot nomodā, izvairies no pārlieku enerģijas izsūcošām aktivitātēm. Tāpat pārliecinies, ka tavs organisms nav dehidratēts un saņem pilnvērtīgu uzturu.

Pie vainas ir tavi šķidrumu lietošanas paradumi


Foto: Shutterstock
Dažkārt uzņemtā pārtika un it īpaši dzērieni var ietekmēt tava miega kvalitāti. Tāpat nav noslēpums, ka alkohola lietošana pirms miega tiešā veidā ietekmē to, kā gulēsi. Iespējams, tev šķiet, ka pēc pāris vīna glāzēm parādās nogurums un tev ir vieglāk iemigt, taču alkohola ietekmē tev būs grūtāk ilgstoši palikt miega stāvoklī. Tu, ļoti iespējams, vairākkārt nakts laikā atmodīsies vai daļēji atmodīsies, bet no rīta to neatcerēsies, kā rezultātā nespēsi saprast, kāpēc jūties nogurusi.

Tāpat pētījumi atklāj, ka alkohola lietošana var kavēt miega kvalitāti un traucēt atjaunošanās funkcijas miegā. Arī kāds šī gada augustā veikts pētījums rāda, ka alkohola lietošana pat četras stundas pirms gulētiešanas izraisa saraustīta miega stāvokli, kas nākamajā rītā noved pie noguruma un miegainības.

Kā to labot: Vienīgais risinājums ir samazināt alkohola un arī kofeīna patēriņu, it īpaši vairākas stundas pirms gulētiešanas.

Tevi pārņēmis stress


Foto: Shutterstock
Iespējams, tev ir pazīstama situācija, kur vēlu vakarā, iekrītot gultā, tavā galvā joprojām šaudās neskaitāmi daudz domu par darbu, par privāto dzīvi u.tml., kas tev rada stresu. Taču, ja tavas smadzenes nespēj atslābt un nemitīgi strādā, tu nevarēsi no rīta pamosties enerģijas pilna. Stress ir viens no biežākajiem miega traucējumu cēloņiem. Mums katram ikdienā ir savas raizes, taču ir pētījumi, kas rāda, ka darbā radītais stress ir tiešā veidā saistīts ar tava miega kvalitāti.

Kā to labot: Šis, ļoti iespējams, ir viens no tiem gadījumiem, kur pateikt ir vieglāk nekā izdarīt, bet viss, ko tu vari darīt, ir samazināt stresu. Speciālisti iesaka izmēģināt meditāciju, vieglas fiziskās aktivitātes, grāmatu lasīšanu, pastaigas svaigā gaisā, jebko, kas tev palīdz relaksēties un atslēgt prātu no ikdienas likstām.

Naktī bieži atmosties


Foto: Shutterstock
Nav obligāti nepieciešams stress vai alkohola lietošana pirms miega, lai nakts miers būtu caurs – tu bieži atmostos. Pietiek ar trokšņainiem kaimiņiem, dzīvesbiedru, kurš krāc vai daudz grozās, vai nedaudz vairāk gaismas, kas ieplūst pa guļamistabas logiem. Astoņu stundu nakts miers, kurš pavadīts grozoties, atmostoties un aizmiegot, atkal atmostoties un aizmiegot utt., pat tad, ja to no rīta neatminies, var likt no rīta justies tā, it kā tu nemaz nebūtu gulējusi.

Tāpat saraustīts miegs uz tavu ķermeni var atstāt tādas pat negatīvas sekas kā bezmiegs. Pētījumi rāda, ka cilvēks, kurš cieš no saraustīta miega, nakts laikā nespēj miega stāvoklī noturēties ilgāk par četrām stundām – atlikušās stundas, kuras it kā gulētas, pavadītas grozoties un atmostoties. Turklāt nemitīga pamošanās nakts laikā var būtiski ietekmēt tavu spēju noturēt uzmanību, koncentrēties un var radīt sliktu garastāvokli.

Kā to labot: Ja tevi naktī atmodina dažādi trokšņi, tad to samazināšanai vislabāk noderēs ausu aizbāžņi. Taču ja tevi modina gaisma, vari iegādāties miega masku, kas tevi līdz pat pirmajam modinātāja signālam turēs tumsā.

Tomēr, ja neviens no minētajiem iemesliem nav vainojams pie tavas noguruma, iespējams, tavs organisms tādējādi cenšas signalizēt par nopietnām veselības problēmām. Tādā gadījumā vislabāk vērsties pie ārsta, kurš palīdzēs atrast noguruma vaininieku un to ārstēt. Lasi šeit un uzzini par kādām veselības problēmām var liecināt nepārejošs nogurums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!