Foto: Shutterstock
Veselīga un mirdzoša āda ir skaista un laimīga cilvēka neatņemama dzīves sastāvdaļa. Brīdī, kad parādās kāda pinne, steidzamies ar skaistumkopšanas līdzekļiem no tās atbrīvoties. Taču, iespējams, tas ir veids, kā āda cenšas tev pateikt: ''Tev ir veselības problēmas!''

Iedvesmojoties no portāla ''Bustle'', aicinām iepazīties ar simptomiem un pazīmēm uz ādas, kas liecina, ka, iespējams, tev ir nopietnas veselības problēmas un ir laiks apmeklēt speciālistu.

Tavā dzīvē ir par daudz stresa

Ja vēl vakar tava sejas āda izskatījās vesela, bet šorīt pamodies ar pinnēm, iespējams, pie vainas ir stress. Kad tevi pārņēmusi trauksme, tavs organisms pastiprināti ražo kortizolu, kas var radīt pinnes un akni. Lai atbrīvotos no jau esošajām ādas nepilnībām un novērstu jaunu rašanos, savā ikdienā ievies aktivitātes, kas samazina stresu, piemēram, jogu, meditāciju vai vienkārši vakarus pavadi skatoties kādu filmu vai pastaigājoties svaigā gaisā.

Miegam velti par maz laika

Ja katru rītu pamosties ar piepampušiem acu plakstiņiem, nepieņem, ka tas ir normāli. Tas ir veids, kā tavs ķermenis, tava āda mēģina tev pateikt, ka tu guli par maz. Brīdī, kad šādi sāk notikt regulāri, pārdomā savus miega paradumus un strādā pie savas miega higiēnas.

Taviem hormoniem vajag palīdzību

Nav noslēpums, ka akne var būt kā zīme, kas liecina, ka hormonu darbība ir nelīdzsvarota. Piemēram, ja pinnes parādās sejas lejas daļā vai uz zoda, tas var liecināt par policistisko olnīcu sindromu vai kādām citām ginekoloģiskām saslimšanām. Ja tev radušās aizdomas, ka tā patiesi ir, apmeklē speciālistu.

Pārliecinies, ka tev nav mazasinība

Iekšējo orgānu vai sistēmu traucējumi var ietekmēt ādas pigmentāciju. Vitiligo – ādas slimība, kas uz ķermeņa atstāj baltus plankumus – var būt saistīta ar diabētu, anēmiju, hepatītu vai autoimūnu vairogdziedzeru slimību. Ja pamani uz sava ķermeņa kādu baltu plankumu, kas nepazūd, apmeklē speciālistu.

Tev vairāk jāēd un jādzer ūdens

Ja zilie riņķi zem tavām acīm nepazūd arī pēc kārtīga nakts miera, tas var būt ģenētiski iedzimts, taču tas var liecināt arī par vairākām veselības problēmām. Zilie riņķi var censties tev pastāstīt, ka tavam organismam trūkst uzturvielas, ķermenis ir dehidratējies vai tu par maz guli. Tāpēc pārliecinies, ka tu ne tikai pietiekami guli un dzer ūdeni, bet arī ikdienā uzņem sabalansētu uzturu.

Tev, iespējams, ir kāda autoimūnā slimība

Ja uz tavas sejas ādas parādījušies sarkani pleķi, iespējams, tev ir rozācija. Bet, ja tev ir tauriņa formas izsitumi, iespējams, tev ir vilkēde. Nekrīti panikā un nemeklē blaknes internetā, bet apmeklē speciālistu.

Vairogdziedzera darbība ir traucēta

Sausa āda nav nekas neparasts –, iespējams, tu pārāk bieži ej dušā vai aizmirsti uzklāt ķermeņa mitrinošo krēmu. Tomēr hroniski sausa āda var liecināt par veselības problēmām. Piemēram, ļoti sausa un niezoša āda var liecināt par hormonālām problēmām, piemēram vairogdziedzera darbības traucējumiem.

Iespējams, tev ir diabēts

Ja uz tavām rokām un kājām ir dzelteni plankumi vai melni blakus padusēm, tas var liecināt, ka tev ir diabēts. Cilvēki ne vienmēr apzinās, ka slimo ar diabētu, tāpēc ādas problēmas var būt pirmā pazīme, kurai pievērst pastiprinātu uzmanību.

Gremošanas sistēmai vajadzīga palīdzība

Kā jau minēts, akne dažādās vietās uz ādas var liecināt par dažādām veselības problēmām. Ja pinnes parādās uz deguna vai mutes apvidū, iespējams, tavai gremošanas sistēmai ir kādi traucējumi. Šādas pinnes var liecināt par gremošanas sistēmas iekaisumu, kuņģa hiperaktivitāti vai pārtikas jutīgumu. Lai palīdzētu savai gremošanas sistēmai, sāc ar to, ka izslēdz no uztura konkrētus produktus, lai noskaidrotu, kuri sagādā veselības problēmas.

Iekšējo sistēmu traucējumi vai iekaisums

Ja tava āda ir klāta pinnēm, bet neviens līdzeklis vai ieteikums nepalīdz no tām atbrīvoties, ir laiks doties pie speciālista. Nezūdošas pinnes var liecināt par organisma iekšējo sistēmu darbības traucējumiem vai iekaisumiem. Ja tās papildina drudzis, sāpes vai muskuļu krampji, negaidi, kad tas pāries, bet steidzami apmeklē speciālistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!