Foto: PantherMedia/Scanpix
Ņemot vērā nemitīgo celiakijas slimnieku skaita palielināšanos valstī un arī reaģējot uz klientu pieprasījumu, "Maxima" veikalos paplašināts glutēnu nesaturošas pārtikas produktu sortiments. Bezglutēna produkti pieejami visos lielākajos, kā arī dažos "Maxima X" veikalos visā Latvijā. Tā portālu "Delfi" informē veikalu tīkla pārstāvji.

Šogad bezglutēna produktu plaukti vairākos "Maxima" veikalos tikuši papildināti ar glutēnu nesaturošu baltmaizi, graudu maizi, divu veidu makaroniem un cepumiem, universālajiem miltiem, kā arī ar griķu un brūno rīsu pārslām.

Šajā gadā līdz šim pieprasītākais bezglutēna produkts šajos veikalos ir bijuši kukurūzas milti, kuri celiakijas slimniekiem aizstāj kviešu miltus - pieprasījums pēc tiem šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaudzis par teju 300%.

Tāpat ievērojami (par 205%) pieaudzis arī pieprasījums pēc rīsu galetēm, kas pārklātas ar piena šokolādi, kā arī galetēm ar jūras sāli (143%), kas tiek izmantotas maizes vietā un piemērotas ikvienam veselīga dzīvesveida piekritējam. Vēl viens no populārākajiem produktiem, ko pērk ne tikai celiakijas slimnieki, ir piena konfektes "Gotiņa" bez glutēna, kuras šogad pircēji iegādājušies par 102% vairāk nekā pērn.

Ineta Līdace, Celiakijas atbalsta biedrības vadītāja stāsta, ka gadu no gada pieaug celiakijas slimnieku skaits: "Pēc pēdējiem pētījumiem un aprēķiniem, patlaban Latvijā no glutēna nepanesības varētu ciest aptuveni 20 000 iedzīvotāju - liela daļa no tiem to paši vēl nezina. Nav saprotams, kāpēc valsts finansiālais atbalsts celiakijas slimniekiem tiek sniegts tikai līdz 18 gadu vecumam, jo slimība, kuras vienīgās zāles ir bezglutēna pārtika, ir uz mūžu. Kā arī vēlos vērst uzmanību uz to, ka aptuveni 30% no populācijas ir nosliece saslimt ar celiakiju, jo tas ir ģenētiski iekodēts. Saslimšanas gadījumā būtiski ir to laicīgi atklāt, lai uzsāktu bezglutēna diētu. Mēs esam ļoti priecīgi, ka pēdējā laikā arī lielveikalos ir iespējams iegādāties ikdienai nepieciešamos bezglutēna produktus - tas atvieglo ikdienu un ietaupa laiku."

Celiakija ir neārstējama ģenētiska gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Cilvēks ar celiakiju nedrīkst uzturā lietot pārtikas produktus, kas satur graudu olbaltumvielu glutēnu jeb lipekli. Tie ir produkti, kas pat niecīgākajā daudzumā varētu saturēt kviešus, miežus, rudzus un auzas, kā arī iesalu.

Celiakijas slimniekiem aizliegts ēst, piemēram, parastos maizes izstrādājumus (pīrādziņus, smalkmaizītes, picas), makaronus, mērces, miltos panētus pārtikas produktus, jogurtus, saldējumu, mannu, grūbas un daudzus citus produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!