Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās Rīgas pašvaldības Satiksmes departamenta amatpersonu Vitāliju Reinbahu par 100 000 liela kukuļa pieņemšanu, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Pirms četriem gadiem pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" konkursā par mikroautobusu ieviešanu pilsētā izvēlējās ar tās darbinieku Aleksandru Brandavu saistīto uzņēmumu "Rīgas mikroautobusu satiksme". Tolaik bija aizdomas, ka konkurss ir sarīkots savējiem – Brandavs ir partijas "Gods kalpot Rīgai" pārstāvis un viņa firma piedāvāja neticami zemu tarifu par solīto augsto servisu. No solījumiem ne viss piepildīts, bet tarifu jau drīz Rīgas dome pasažieriem paaugstināja trīs reizes, stāsta raidījums.

KNAB atklājis, ka pirms tam rīkotais sabiedriskā pakalpojuma konkurss mikroautobusiem bijis koruptīvs.

2013. gadā KNAB aizturēja Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu aizdomās, ka viņš caur starpnieku pieņēmis maksājumus par to, lai uzrakstītu labvēlīgus nosacījumus mikroautobusu konkursā. Reinbaham aizliedza pildīt direktora pienākumus un izbraukt no valsts. Patlaban ierobežojumi atcelti, bet joprojām Reinbaham ir aizdomās turētās personas statuss, noskaidrojis "Nekā Personīga".

Reinbahs ir vadījis gan arodbiedrību LABA, gan vēlāk arī Rīgas domes Satiksmes departamentu. Arodbiedrībā LABAstrādājis arī cilvēks, kurš tiek uzskatīts par kukuļošanas starpnieku. "Nekā Personīga" rīcībā esošās ziņas liecina, ka KNAB ieskatā par kukuļošanas starpnieku tiek uzskatīts arodbiedrības LABA darbinieks Vladimis Brics, ar kuru Reinbaham bijuši kopīgi darījumi ilgus gadus. Kādu brīdi Brics bijis arī viens no arodbiedrības vadītājiem. Kopējā kukuļu summa tiek lēsta ap 100 000 eiro.
Reinbahs raidījumam atzinis, ka ar Bricu ir pazīstams, taču, jebkādu maksājumu pieņemšanu no viņa noliedzis. Raidījums skaidro, ka nauda Bricam esot nodota caur kādu SIA, kur viņš to it kā aizņēmies. Naudas nodošanu Reinbaham Brics KNAB izmeklētājiem neesot atzinis, tomēr pierādījumu lietā KNAB ieskatā esot pietiekami, stāsta raidījums.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) ar Reinbaha darbu ir apmierināts un par KNAB kriminālprocesu izsakās ironiski, norādot, ka KNAB saistībā ar kriminālprocesu pie viņa nav vērsies. "Process bija ierosināts pirms iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, līdz ar to, nu ja pagāja cik tur gadi, mēs tikko esam redzējuši arī ar (Anatoliju) Aļeksejenko, kur bija ierosināts process. Skaļa lieta, rezultātā cilvēkam tika uzlikts sods par to, ka pie viņa bija atrasts kaut kāds aizvēsturiska ierīce un par to viņš ir saņēmis sodu 1000 vai cik tur bija eiro, kas viņam bija jāsamaksā. Līdz ar to man pašreiz nav jākomentē," savu nostāju raidījumam komentējis Ušakovs.

Arī KNAB lietu nekomentē, taču raidījums noskaidrojis, ka izmeklēšana pabeigta un tuvākajā laikā lietu plānots nodot prokuratūrai.

Vienlaikus raidījums skaidro, ka iepriekš apstrīdēts arī mikroautobusu konkursa nolikums un lieta nonāca tiesā. Pirmā instance sūdzību noraidīja, bet nākamās apmierināja. Februārī stājās spēkā Augstākās tiesas spriedums, kas par nelikumīgu atzina ""Rīgas satiksmes" konkursa nolikumu.

Augstākā tiesa uzskatīja, ka nolikumā paredzētas brīvas interpretācijas jēdzienam paaugstināta servisa pakalpojums, kas paver iespējas negodīgam konkursam, un ka IUB nepamatoti šādu interpretāciju atļāvis. Taču tiesas spriedums mikroautobusu konkursu ne atcels, ne pārskatīs. Ušakovs norāda, ka toreiz "Rīgas satiksme" iepirkumu un nolikumu saskaņoja ar IUB. Birojs toreiz šo iepirkumu atļāva, tāpēc Ušakovs uzskata, ka visi jautājumi adresējami tam.

IUB vadītāja Dace Gaile norāda, ka Augstākās tiesas spriedumi veido judikatūru, kas birojam ir mums saistoša. "Līdz ar to šādus spriedumus mēs analizējam un ņemam vērā mūsu tālākajā darbībā," skaidrojusi Gaile, atklājot, ka esošo kārtību Rīgā vairs nekādi birojs ietekmēt nevar.

Aizdomās turētais Satiksmes departamenta direktors Reinbahs ir galvenā domes amatpersona par ceļu remontiem. Viņa vadībā arī notiek Krišjāņa Barona ielas remonts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!