Foto: 24/7

Jūrmalas pašvaldība par Ķemeru sanatoriju maksās kopumā aptuveni 4,5 miljonus latu, bet meklēs arī investoru, kurš būs gatavs ieguldīt sanatorijas un kūrorta poliklīnikas attīstībā un Ķemeru pilsētvides sakārtošanā, piektdien intervijā Latvijas Radio atzina Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Truknsis pastāstīja, ka pašvaldība ceturtdien nolēma atpirkt Ķemeru sanatoriju par piespiedu atsavināšanas vērtību un kopēja summa par sanatoriju un inventāru kopā ar nodokļiem ir aptuveni 4,5 miljoni latu.

Truksnis intervijā radio vairākkārt uzsvēra, ka šī summa ir par 20% mazāka par  tirgus vērtību un pašvaldība izmanto maksātnespējas procesu, lai glābtu sanatoriju, jo, pārdodot sanatoriju izsolē, nākamajam īpašniekam nevarētu uzlikt nekādus pienākumus un nevarētu izvirzīt noteikumus attīstīt kūrortu un ārstniecību Ķemeros.

Truksnis atzina, ka, iegādājoties sanatoriju, būs nepieciešami ieguldījumi, pirmkārt būs jānodrošina apkure, un šis izmaksas nebūs mazas.  Paralēli pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, saviem sadraudzības pilsētām un citiem partneriem meklēs investoru. Truksnis atzina, ka sanatorijas un poliklīnikas uzturēšana nav pašvaldības funkcija, bet šobrīd Jūrmala nolēma atpirkt Ķemeru kompleksu, lai varētu nākamajam investoram izvirzīt konkrētus nosacījumus - cik ilgā laikā cik darbavietu jārada, kādas funkcijas jāsaglabā.

Truksnis klāstīja, ka galvenais saglabāt kūrorta funkcijas - viesnīcu, ēdināšanas kompleksu un ārstniecības kompleksu Ķemeru poliklīnika. Viņš pieļāva, ka arī pēc investora piesaistes pašvaldība "krietnu laiku", nevis vienu divus gadus, saglabās savu ietekmi, lai nodrošinātu, ka viss "ieiet sliedēs" un Ķemeru sanatorija veiksmīgi darbojas.  

Jau ziņots, ka  Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā tieši vai pastarpināti ar pašvaldības kapitālsabiedrības starpniecību "Ominasis Latvia" mantas kopumu - nekustamos īpašumus Jūrmalā, Tukuma ielā 42, Emīla Dārziņa ielā 15, Alejas ielā 6, Gleznotāja Miervalža Ķemera gatvē 5 un kustamo mantu - bez izsoles, nepārsniedzot piespiedu pārdošanas vērtību, kā arī inventāra vērtību un normatīvajos nāktos paredzēto nodokļu apmēru, ja tādi būtu maksājami.

"Ominasis Latvia", kas savulaik privatizēja Ķemeru sanatoriju, marta sākumā tika pasludināts par maksātnespējīgu, tādēļ neveiksmīgā privatizētāja mantu ir plānots pārdot izsolē.

Šā gada aprīlī Saeima izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas pētīs Ķemeru sanatorijas privatizācijas tiesiskumu, privatizācijas līguma izpildi, kā arī situāciju saistībā ar ēku īpašnieka "Ominasis Latvia" maksātnespēju.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995.gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi. 2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvia", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!