Biļešu cenas Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem pielīdzinot pašizmaksai un nosakot braukšanas maksas atlaides Rīgā deklarētiem iedzīvotājiem, kopējais pārvadāto pasažieru skaits Rīgā samazināsies par 6,8%, liecina pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" prognozes.

Plānojot pārvadāto pasažieru skaitu, ņemtas vērā ne tikai paredzētās izmaiņas sabiedriskā transporta cenās, bet arī Centrālās statistikas pārvaldes informācija, kas liecina, ka 26% jeb 127 000 cilvēku, kuri ir nodarbināti Rīgā, bet deklarējušies citās pilsētās un novados.

Palielinot sabiedriskā transporta tarifu nerīdziniekiem, papildu ieņēmumi no biļetēm tiek lēsti 8 miljonu eiro apjomā, savukārt daļai iedzīvotāju deklarējoties Rīgā, pašvaldības ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) palielinātos par 58 miljoniem eiro gadā.

"Rīgas satiksme" norāda, ka kopumā sabiedriskā transporta biļešu cenu diferenciācija ārpus Rīgas dzīvojošajiem iedzīvotājiem izmaksās aptuveni 200 eiro gadā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) iepriekš izteicies, ka šāda biļešu cenu diferenciācija ir pirmais solis uz bezmaksas transportu rīdziniekiem. "Rīgas satiksmes" aprēķini liecina, ka bezmaksas transporta ieviešana Rīgai izmaksātu papildu 52 miljonus eiro gadā, savukārt uz to iedzīvotāju rēķina, kas no jauna deklarētos Rīgā, pašvaldības ieņēmumi no IIN varētu palielināties par 58 miljoniem eiro gadā.

Ieviešot bezmaksas sabiedrisko transportu rīdziniekiem, palielinātos pilsētā deklarēto iedzīvotāju skaits un apmierinātība, kā arī samazinātos sastrēgumi Rīgā.

Kā liecina "Rīgas satiksmes" aprēķini, 2014.gadā Rīgas sabiedriskajā transportā par velti brauks jau 50% pasažieru. Uzņēmuma apkopotā statistika liecina, ka 2010.gadā bez maksas Rīgas sabiedrisko transportu izmantoja 21% pasažieru, 2011.gadā - 33%, pērn - 37%, bet šogad - 45%.

Vienlaikus ievērojami samazinājies to pasažieru skaits, kas par biļetēm maksā pilnu cenu - 2010.gadā tie bijuši 52% pasažieru, 2011. un 2012.gadā - aptuveni 48%, šogad pilnu cenu maksā 44% cilvēku, bet nākamgad šo pasažieru skaits saruks līdz 38%.

Kā ziņots, Rīgas domes sēdē pirmdien ar partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu balsu vairākumu akceptētas izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta cenu politikā, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem līdzšinējo 50 santīmu vietā būs jāmaksā 42 santīmi jeb 0,60 eiro, savukārt nerīdziniekiem biļete maksās divreiz dārgāk - 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas izmaiņas būs arī mēnešbiļešu cenās, savukārt studentiem un skolēniem Rīgā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas sabiedriskajā transportā atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!