Foto: LETA

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) aicina Saeimu ļaut jaunajiem vecākiem izvēlēties sava vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu – 70% apmērā no bruto algas ik mēnesi līdz bērna gada vecumam vai 43,75% apmērā no bruto algas ik mēnesi līdz bērna pusotra gada vecumam, portālu "Delfi" informēja labklājības ministres birojs.

Šādu priekšlikumu ministre otrdien sniegs Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, kuru iepazīstinās ar demogrāfijas vienošanos.

Jau iepriekš Labklājības ministrijas eksperti norādījuši, ka koalīcijas partneru panāktā vienošanās nav labākā alternatīva jauno vecāku atbalstam.

LM arī norāda, ka nākamgad būs nodrošinātas brīvpusdienas ne tikai pirmo un otro klašu, bet arī trešo klašu skolēniem, turklāt ēdiena kvalitātes uzlabošanai piešķirtas papildu dotācijas – tās palielinātas no 0,8 latiem uz vienu skolēnu dienā līdz vienam latam uz skolēnu. Savukārt uzturlīdzekļu pabalsts bērniem, kuru viens no vecākiem izvairās pildīt savas finansiālās saistības, ir atjaunots pirmskrīzes līmenī – to palielinās no līdzšinējiem 35 latiem līdz 50 latiem mēnesī, bet par skolas vecuma bērniem maksāto uzturlīdzekļu apjoms – no 40 latiem līdz 55 latiem mēnesī.

Viņķele norāda, ka vissvarīgākais panāktajā vienošanās ir paredzēt jaunā vecāka izvēles iespējas. Ministre atgādina, ka esošā vienošanās nozīmē - lai saņemtu visu sev pienākošos vecāku pabalstu, trešdaļa sociālo nodokli maksājošo vecāku ar bērnu līdz gada vecumam katru mēnesi būs neizdevīgākā situācijā nekā līdz šim. Respektīvi, ja vecāks saņem 500 latu bruto, tad līdzšinējo 350 latu vecāku pabalsta vietā viņš ik mēnesi saņems 218,75 latu vecāku pabalstu un 120 latu bērnu kopšanas pabalstu. Kopā - 338,75 lati. Tas nozīmē, ka visiem vecākiem, kuru alga uz papīra sasniedz vai ir lielāka par 500 latiem, esošā vienošanās ik mēnesi samazina līdz šim garantēto ienākumu aizvietojumu.

"Valstij nevajadzētu iejaukties vecāku izvēlēs un ģimenes finanšu plānošanā. Vecākiem būtu jāļauj izvēlēties - pavadīt ar bērnu gadu un ik mēnesi saņemt līdzšinējos 70% no bruto algas vai pusotru gadu, saņemot 43,75% no bruto algas," uzskata ministre.

Jau ziņots, ka valdība iepriekš atbalstīja ieceri nākamgad palielināt vecāku pabalsta minimālo apmēru un bērna kopšanas pabalsta apmēru par bērnu vecumā līdz pusotram gadam no pašreizējiem 100 latiem līdz 120 latiem mēnesī.

Savukārt vecākiem, kam vecāku pabalsts aprēķināts, balstoties uz sociālajām iemaksām, no 2014.gada 1.oktobra māmiņalgu varēs saņemt līdz brīdim, kamēr bērns sasniegs pusotra gada vecumu, taču šā pabalsta apmērs būs tikai 43,75% no bruto algas. Pašlaik strādājošie vecāki saņēma pabalstu 70% apmērā no bruto algas. Tiesa gan, no nākamā gada 1. oktobra strādājošie vecāki varēs vienlaikus saņemt gan vecāku pabalstu, kas aprēķināts, balstoties uz cilvēka sociālajām iemaksām, gan 120 latus lielo bērna kopšanas pabalstu.

Demogrāfijas vienošanās 2014.gada budžetam - grafisks attēls:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!