Foto: F64

Pēc Ekonomikas ministrijas un "Latvenergo" pārstāvju paskaidrojumu uzklausīšanas premjerministres Laimdotas Straujumas pārstāvētās "Vienotības" politiķi nonākuši pie secinājuma, ka iedzīvotāju tēriņi par elektrību pieaugs šā kā tā. Tādēļ piecas nedēļas pirms elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecībām vēl arvien nav skaidrs, vai 1.aprīlī tirgus patiešām tiks atvērts.

"Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss pēc trešdienas tikšanās ar "Vienotības" politiķiem pauda, ka pagaidām pāragri runāt par to, vai gadījumā, ja parlaments lemts atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu, "Latvenergo" nekavējoties dosies uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) ar prasību apstiprināt jaunus, augstākus tarifus.

Tomēr viņš nenoliedz, ka arī gadījumā, ja 1.aprīlī plānotā tirgus atvēršana tiks pārcelta uz vēlāku laiku, "Latvenergo" tarifi kāps un mājsaimniecību maksājumi par elektrību varētu sasniegt aptuveni 16,9 eirocentus par kilovatstundu.

Bariss arī atgādina, ka 2011.gadā ieviestais "Starta tarifs" jau tolaik bijis vien pagaidu risinājums, lai mājsaimniecības pasargātu no pārmēru strauja elektrības cenu kāpuma.

Ministru prezidente Straujuma pēc trešdien notikušās "Vienotības" Saeimas frakcijas sēdes teica, ka uzdos Ekonomikas ministrijai izvērtēt elektrības cenu pieauguma iemeslus. Tomēr jau tagad esot skaidrs, ka tarifu pieaugums nav saistīts ar tirgus liberalizāciju.

Tikmēr " Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis vēl nevar skaidri pateikt, vai "Vienotība" varētu ierosināt atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu un to, vai šāds solis ļautu kaut nedaudz piebremzēt elektroenerģijas cenu pieaugumu. Tas būšot zināms tikai pēc tam, kad būs saņemti Ekonomikas ministrijas aprēķini, kurus ministrijai pieprasījusi valdības vadītāja.

"Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, vaicāta, kādēļ jautājums par iespējamu elektroenerģijas tirgus atvēršanu aktualizējies tagad, tikai aptuveni piecas nedēļas pirms plānotā atvēršanas datuma, apgalvo, ka tieši tagad, tirgus liberalizācijas "priekšvakarā" politiķiem nākas uzklausīt satraukto iedzīvotāju jautājumus par šo tēmu.

Kamēr "Vienotības" politiķi vēl lauza galvas par elektroenerģijas tirgus liberalizācijas likteni, Latvijas Zemnieku savienības valde trešdien jau nolēmusi aicināt atlikt tirgus atvēršanu uz vēlāku laiku.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP) portālam "Delfi" sacīja, ka, ņemot vērā to, ka elektrības cenas pieaugs neatkarīgi no tā, vai tirgus tiks liberalizēts, atlikt tirgus atvēršanu nebūtu lietderīgi. Tā vietā valdībai būtu beidzot jāvienojas par to, kā "iedarbināt" Elektroenerģijas gala lietotāju atbalsta fondu, kura izveide jau paredzēta 2014. gada budžetā un no kura plānots kompensēt elektrības cenu pieaugumu vairākām iedzīvotāju kategorijām, piemēram, mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm.

Kompensāciju izmaksai mājsaimniecībām 2014. gadā paredzēts tērēt gandrīz 4 miljonus eiro, taču Latvijas Pašvaldību savienība un Labklājības ministrija vēl arvien nav spējušas vienoties par to, kā tiks administrēta kompensāciju izmaksa.

Pēc Straujumas teiktā, gadījumā, ja ar kompensācijām jau ieplānotajiem līdzekļiem nepietiks, Finanšu ministrija ir gatava meklēt papildu līdzekļus, lai nodrošinātu kompensāciju izmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!