Foto: AFP/Scanpix

Drošības policija (DP) pievērš uzmanību ne tikai Austrumukrainas separātistu pusē karojošajiem Latvijas iedzīvotājiem, bet arī tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri cīnās Ukrainas pusē, apliecināja DP.

DP gan atturējās minēt, par cik lielu skaitu Ukrainas pusē karojošo Latvijas iedzīvotāju tai ir ziņas. DP atkārtoja jau iepriekš pausto, ka tā veic pretizlūkošanas un operatīvās darbības pasākumu kopumu, lai identificētu un izvērtētu riskus, ko rada Latvijas iedzīvotāji, kuri devušies vai plāno doties uz Ukrainu nolūkā iesaistīties politiski motivētās vardarbīgās aktivitātēs. Pamatojoties uz informāciju, kas iegūta no dažādiem avotiem, tiekot plānoti un veikti pasākumi šo personu radīto risku novēršanai.

DP skatījumā, lai valsts drošības iestāžu rīcībā būtu plašākas tiesiskās iespējas vērsties pret riskiem, ko rada Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās vardarbīgās aktivitātēs konfliktu reģionos, ir nepieciešams pilnveidot normatīvo regulējumu. Viena no šādām iniciatīvām ir izmaiņas Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā.

"Došanās uz karadarbības reģioniem, neatkarīgi no bruņotā konflikta rakstura, un iesaistīšanās tur notiekošajās darbībās, apdraud ne tikai Latvijas nacionālās drošības, bet arī Eiropas drošības intereses, paaugstinot terorisma un vardarbības riskus nākotnē," uzsver DP.

DP arī uzskata, ka ir svarīgi ieviest preventīvus līdzekļus, lai efektīvi novērstu apdraudējumu demokrātiskajai iekārtai, valsts un sabiedrības drošībai, ko rada Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās ārvalstīs notiekošos politiski motivētos konfliktos.

Publiski pieejamā informācija par Latvijas iedzīvotāju karošanu Ukrainas pusē ir visai skopa. Pagājušā gada nogalē portāls "Delfi" publicēja interviju ar latvieti Artūru, kurš darbojas bataljonā "Aidar". Viņš bija skaidrojis, ka atbraucis no Latvijas, lai palīdzētu ukraiņiem nosargāt savu neatkarību un vienlaikus cīnītos arī savas dzimtenes labā. Arī pretrunīgi vērtētajos Krievijas plašsaziņas līdzekļos pērn publicēta informācija, ka Ukrainas pusē karo algotņi no Baltijas valstīm.

DP ir zināms, ka vairāki Latvijas iedzīvotāji karo separātistu pusē. Pērn vasaras beigās internetā tika ievietoti videomateriāli, kuros trīs vīrieši krievu valodā apgalvo, ka ir no Latvijas pilsētas Ludzas, sniedz savu motivāciju karošanai un aicina doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem pie separātistiem.

DP noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens ir nepilsonis. DP pret trijotni sākusi kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu.

Šajā kriminālprocesā procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā. Lindermans pērn septembra sākumā apgalvoja, ka viņš apmēram 20 cilvēkiem ir sniedzis informāciju par iespējām pievienoties Austrumukrainas separātistiem.

Pērnā gada nogalē internetā parādījās vēl viens video, iespējams, ar Austrumukrainas kaujinieku pusē karojošu rīdzinieku, kurš Ukrainā esot ieradies pirms pusgada. Video publicēts interneta vietnē "Youtube.com". Tajā kāds jauns armijas uniformai līdzīgā apģērbā tērpies vīrietis norāda, ka Austrumukrainā ieradies pirms pusgada no Rīgas. Arī šis gadījums nonācis DP redzeslokā, taču DP neatklāj, vai arī par to sākts kriminālprocess.

Tāpat DP pagaidām neatklāj, vai kādas sankcijas tiks vērstas pret Ukrainas pusē karojošajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!