Foto: LETA

"Iesaldējot" deputātu un Saeimas vēlēto, apstiprināto amatpersonu algas, nākamā gada budžetā varētu ietaupīt 439,4 tūkstošus eiro, noskaidroja portāls "Delfi".

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu virknei amatpersonu algas tiek automātiski indeksētas, tostarp Ministru prezidentam, valdības ministriem un parlamentārajiem sekretāriem, kā arī Saeimas un pašvaldību deputātiem.

Tāpat ik gadu tiek indeksētas algas Saeimas ievēlētajām, ieceltajām amatpersonām - valsts kontrolierim un Valsts kontroles padomes locekļiem, tiesībsargam, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam un locekļiem, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam u.c.

Saeimas Preses dienestā skaidroja, ka deputātu atlīdzības indeksācijai 2016. gadā nepieciešami 314,8 tūkstoši eiro. Tas ietver amatalgas un piemaksas par amatu pildīšanu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), kompensācijas.

Savukārt, iesaldējot Saeimas vēlēto amatpersonu atalgojuma pieaugumu, kopējā fiskālā ietekme nākamgad būtu 124,6 tūkstoši eiro, kas ietver arī darba devēja sociālā nodokļa maksājumus, norāda Finanšu ministrijā (FM). FM piebilst, ka norma par algu sasaisti ar vidējo atalgojumu valstī nav jauna, un lēmums par algu saglabāšanu šā gada apmērā ir jāpieņem Saeimai.

"Arī krīzes gados Saeima pieņēma lēmumu algas nepalielināt un iesaldēt, kas nozīmēja atstāt tās iepriekšējā gada līmenī," atgādina ministrijā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Reģionu apvienība (LRA) piedāvā atcelt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredzēto amatpersonu un darbinieku algu palielināšanu no 2016. gada, "iesaldējot" valsts pārvaldē strādājošo amatpersonu algas.

Savukārt Nacionālās apvienības frakcijas deputāti iesnieguši izskatīšanai Saeimā grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz, ka deputātu atalgojums 2016. gadā saglabājams pašreizējā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!