Foto: DELFI

Rīgas dome ķērusies klāt astoņu ielu pārdēvēšanai. Ielām līdz šim nosaukumi saistījās ar Krieviju, tās kultūru vai politiskajiem procesiem. Galīgais lēmums vēl jāpieņem Rīgas domes sēdē, taču apstiprināšanas gadījumā turpmāk ielām būs latviešu mākslinieku un sabiedrisko darbinieku vārdi.

Dažādu ielu pārdēvēšanas process sākās 2022. gadā, pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Tā daļa Antonijas ielas – posmā, kur atrodas Krievijas vēstniecība – kļuva par Ukrainas Neatkarības ielu.

Savukārt 2022. gada beigās politiķi vienojās par vēl vairāku ielu pārdēvēšanu
Brantkalna iela tika pārdēvēta par Annas Brigaderes ielu un Vizmas Belševicas ielu, Starajas Rusas iela – par Hugo Celmiņa ielu, Keldiša – par Brāļu Kaudzīšu ielu, savukārt Pikuļa aleja un taka – par Birutas Baumanes ielu.

Ceturtdienas Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē politiķi ķērās klāt astoņu ielu pārdēvēšanai, rosinot Maskavas ielu atdēvēt par Latgales ielu, bet tās sākumposmu pārdēvēt par Lastādijas ielu. Savukārt līdzšinējai Latgales ielai tiks Jāņa Klīdzēja vārds.

Puškina ielu plānots pārdēvēt par Kārļa Mīlenbaha ielu, Turgeņeva ielu – par Vilhelma Purvīša ielu, Ļermontova ielu – par Viļa Plūdoņa ielu, Gogoļa ielu – par Emīlijas Benjamiņas ielu, Tipogrāfijas ielu – par Augusta Spāriņa ielu, Lomonosova ielu – par Valērijas Seiles ielu.

Pirms sēdes opozīcijas deputātiem no "Progresīvajiem" un "Latvijas Krievu savienības" bija neskaidrības, kāpēc šis jautājums tiek skatīts šajā komitejā, nevis Pilsētas attīstības komitejā, un minēja, ka iemesls varētu būt koalīcijā neesošā vienprātība par šo jautājumu. Komitejas vadītājs Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) norādīja, ka lēmums ir politiska izlemšana, bet šie jautājumi esot saistīti ar finansēm.

Divus gadus garas diskusijas

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!