Foto: Reuters/Scanpix

Nakts uz piektdienu Ukrainas galvaspilsētā aizvadīta bez asinsizliešanas un salīdzinoši mierīgi.  Ceturtdienas vakarā Ukrainas parlamenta deputāti lēma atsaukt iekšlietu struktūru darbiniekus un karavīrus.

Tiek ziņots, ka aktīvisti turpina pulcēties Neatkarības laukumā jeb Maidanā un atjauno, un paplašina barikādes.

Kā vēstīts, 236 no 238 reģistrētajiem deputātiem atbalstīja lēmumu "Par nosodījumu vardarbībai Ukrainā, kas novedusi pie cilvēku upuriem".

Lēmumā pieprasīts pārtraukt uguni, turklāt tajā arī noteikts, ka armijas un iekšējā karaspēka karavīriem ir jāatgriežas pastāvīgās dislokācijas vietās. Lēmumā aizliegts izmantot ieročus. Lēmumā arī aizliegta transporta komunikāciju bloķēšana un transporta pārvietošanās ierobežošana.

Trešdien naktī opozīcijas līderi un valdības pārstāvji vienojās par pamieru, tomēr ceturtdiena kļuva par asiņaināko Ukrainas protestu dienu. Kijevā bojā ir gājuši desmitiem cilvēku.

Asiņainākie notikumi sākās ceturtdien no paša rīta, kad radikāli noskaņoti protestētāji devās pretuzbrukumā un atguva visu Neatkarības laukumu, kuru iepriekšējās dienās daļēji ieņēma milicija.

Sadursmēs izmantoti šaujamieroči, aktīvisti uzskata, ka daudzus demonstrantus nošāvuši milicijas snaiperi. Ziņas par bojāgājušajiem no dažādiem avotiem atšķiras. Veselības ministrija ziņo, ka kopš otrdienas gājuši bojā 77 cilvēki, bet 577 ievainoti. Savukārt opozīcijas avoti ziņoja par līdz pat 100 bojāgājušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!