Maskavas atbalstītie kaujinieki turpina uzbrukt Ukrainas austrumu pilsētai Debaļcevei, kura faktiski atrodas aplenkumā, bet daļa pilsētas jau atrodas viņu kontrolē, vēsta laikraksts "Ukrainskaja pravda".

Par to laikraksts uzzinājis gan no pretterorisma operācijas (ATO) pārstāvjiem, gan karavīriem, kas atrodas notikuma vietā.

"Notiek uzbrukums ATO spēku bāzes nometnei Debaļcevē. Kaujinieki izmanto artilēriju, bruņutehniku, notiek ielu kaujas. Faktiski daļa pilsētas atrodas kaujinieku kontrolē. Otru daļu kontrolē ATO spēki," pastāstīja ATO preses centra pārstāvis Vladislavs Selezņevs.

Turklāt kaujinieki iznīcinājuši vienu no konvojiem, kurš devies uz ielenkumu, norāda Selezņevs.

"Konvoju sašāva. Puiši nokļuva gūstā. Kaujinieki jau sāka kampaņu, ka cilvēki ir padevušies labprātīgi. Bet tā nav taisnība. Viņi nonāca gūstā kaujas laikā," apgalvo ATO runasvīrs.

"Situācija ir ļoti slikta, mēs atrodamies blokādē. Dzīvības ceļa nav," pastāstīja kāds karavīrs. Cits karotājs norāda, ka ielenkumā pie viņiem palīdzība nav nokļuvusi.

"Kaujinieki iet dziļāk pilsētā, tās daļās notiek tīrīšana. Mums ir arvien grūtāk un grūtāk noturēt mūsu pozīcijas. Lūk, katra minūte spēlē mums par sliktu," Kiva pa telefonu paziņoja "5. kanāla" ēterā.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem prokrieviskie kaujinieki joprojām liedz piekļūt pilsētai, norāda "Ukrainskaja pravda".

Selezņevs norāda, ka Soledaras ciemā notiek pārrunas, kurās piedalās uguns pārtraukšanas darba grupas vadītāji – Ukrainas, Krievijas un Maskavas atbalstīto kaujinieku pārstāvji.

Iepriekš otrdien ziņots, ka Ukrainas puse zaudējusi Debaļceves milicijas iecirkni, kā arī par kaujām pie dzelzceļa stacijas. Savukārt ATO preses centrs dienas pirmajā pusē vēl apgalvoja, ka Ukrainas spēki pilnībā kontrolē apgādes ceļu uz Debaļcevi.

Debaļceves apkārtnē kaujas turpinās par spīti pamieram. Pilsētiņa ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas dzelzceļa mezgls, kas dotu iespēju Krievijai apgādāt kaujinieku kontrolētās teritorijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Maskavas atbalstītie kaujinieki iepriekš paziņoja, ka pilsētiņa ir ielenkta, tāpēc uzskatāma par viņu teritoriju, uz kuru 15. februārī spēkā stājusies uguns pārtraukšana neattiecas.

ASV jau apsūdzēja Krieviju un tās atbalstītos kaujiniekus pamiera nosacījumu pārkāpšanā, to atzīst arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kuriem prokrieviskie kaujinieki lieguši piekļuvi pilsētai.

Debaļceve atrodas izvirzījumā ārpus pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, tāpēc tās aizsardzība ir sarežģītāka un tika ziņots, ka kaujinieki nosprostojuši galvenos ceļus, kas savieno pilsētiņu ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!