2. jūnijā portālā Delfi: 'Aklo vēlēšanu' uzvarētāji; Tramps izslēgs ASV no Parīzes vienošanās
'Aklajās vēlēšanās' triumfē LRA/LA
"
Aklajās vēlēšanās
" Rīgā triumfējis Mārtiņš Bondars no Latvijas Reģionu apvienības un "Latvijas attīstībai" apvienotā saraksta, saņemot 24% balsu. Ar 20% atbalstu seko "Jaunā konservatīvā partija", bet ar 14% – "Vienotība" .


Pirms sestdienas vēlēšanām portāls "Delfi"
atskatās četrus gadus tālā pagātnē
, atceroties, kurās no Latvijas pilsētām bija vislielākā konkurence par deputāta krēsliem, kur bija visnaskākie balsotāji, bet kur partijām pietrūka vien 0,1% balsu, lai iekļūtu domē.


Kad dodies uz vēlēšanu iecirkni (
ko šogad noteikti ir vērts darīt
), turi acis vaļā! "Delfi Aculiecinieks"
aicina dokumentēt un ziņot
par neparastiem iespaidiem pašvaldību vēlēšanu dienā. Ņem vērā, ka no šodienas ir spēkā
priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanas ierobežojumi
. Tāpēc, ja mani skrejlapu dalītājus vai nenoņemtas priekšvēlēšanu reklāmas – ziņo ne tikai portālam "Delfi", bet arīdzan Valsts policijai! Ja tev ir informācija par slēptu un ne tik slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, tad ziņo KNAB (
šeit
vari iepazīties ar biroja jaunizvēlētā vadītāja dzīves gājumu)! Jārēķinās, ka
ne visi vēlēšanu iecirkņi ir piemēroti
māmiņām ar ratiem vai cilvēkiem ratiņkrēslos.
Krievu karavīri Lietuvā
Ceturtdien uz Kaļiņingradas apgabala un Lietuvas robežas
aizturēja četras Krievijas militārpersonas
civilā apģērbā. Tā kā četru cilvēku grupu Lietuvā uzskata par militāru vienību, kurai nepieciešama atļauja, lai pārvietotos caur Baltijas valsti, karavīri izsēdināti no vilciena. Līdz pusnaktij viņi ar citu vilcienu atgriezušies Kaļiņingradā.


Savukārt alkoholu Lietuvā no nākamā gada pirkt un
dzert varēs vismaz 20 gadu vecumu sasniegušas personas
. Lietuvas veselības ministrs prognozē, ka drīz vien līdzīgus soļus spers arī Latvija, Igaunija un Polija. Nav zināms, vai izmaiņas būtiski ietekmēs Lietuvas pozīciju
Globālajā miera indeksā
, kur tā atrodama 36. vietā. Latvija šajā indeksā ir 32. vietā, Igaunija – 37. Vismierīgākā valsts jau kopš 2008. gada ir Islande.


Miera indeksā par 11 pozīcijām noslīdējušās ASV, kas šobrīd atzītas par 114. mierīgākajām pasaulē, bruņoto spēku rīcībā nodevusi īpaši lielo bāzeskuģi "
USS Gerald R. Ford
". Savukārt sestajā vietā esošā Čehija pasūtījusi bruņotos 4x4 operāciju auto "
SOV Perun
" Bruņoto spēku speciālo uzdevumu vienības vajadzībām.
Tramps atsakās no nākotnes
Prezidenta Donalda Trampa lēmums
izslēgt ASV no Parīzes klimata vienošanās
raisījis
starptautisku nosodījumu
. Piemēram, Baraks Obama, kura vadībā ASV pievienojās līgumam, Trampa administrāciju apsūdzēja par "atteikšanos no nākotnes". Vilšanos paudis arī ANO ģenerālsekretārs, Kanādas premjers, Francijas prezidents un vēl virkne ietekmīgu politiķu.


Nikna par Trampa lēmumu ir arī
biznesa elite
. ASV uzņēmējs un izgudrotājs Elons Masks apstiprinājis, ka aizies no Baltā nama konsultatīvajām uzņēmējdarbības padomēm. Neklusēja arī "General Electric", "ExxonMobil", "Chevron" un "General Motors" pārstāvji.


2015. gada Parīzes vienošanās uzliek par pienākumu ASV un 187 citām valstīm nepieļaut globālās temperatūras celšanos par vairāk nekā diviem Celsija grādiem, salīdzinot ar pirms industriālās revolūcija līmeni. Vienošanos neparakstīja tikai Sīrija un Nikaragva.
Vēl portālā Delfi:
Lielākie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi uz vienu cilvēku ir novados ap Rīgu, tomēr uz Latgales reģiona fona ar augstiem ieņēmumiem izceļas Ciblas, Baltinavas, Rugāju un Vārkavas novadi. Pierīgas novados iedzīvotāji bauda visdažādākās atlaides, kamēr pierobežas novados piešķir vien valsts noteiktās,
izpētīja
portāls "Delfi".


Klientu viedtālruņos 2015. gadā nonāca "Monese" - aplikācija, kas pāris minūtēs ļauj atvērt kontu bankā. Viens no startapa dibinātājiem Noriss Kopels portālam "Delfi"
pastāsta
, ka šo iespēju nu izmanto 100 tūkstoši cilvēku 35 valstīs. "Monese" nākotnē plāno investēt 8,9 miljonus eiro, lai iekarotu plašākus tirgus. "Ja mēs vēlamies spēlēt nozīmīgu lomu klientu dzīvēs, tad vienkārši būt par bankas kontu – ar to nebūs gana. Ir jāpiedāvā vēl kaut kas," pauž Kopels, norādot, ka apsver iespēju sniegt aizdevumus.


Marokas ziemeļdaļas Rīfas reģionā jau septīto nakti
ielās izgājuši protestētāji
, kuri vēlas panākt vietējā opozīcijas līdera atbrīvošanu. Viņiem pretī stājušies pūļa savaldīšanas policisti. Neapmierinātība iedzīvotājos briedusi jau kopš pērnā rudens, kad atkritumu izvešanas mašīnas konteinerā līdz nāvei saspieda 31 gadu vecu maluzvejnieku, kurš protestēja pret viņa nelegālā zivju loma konfiskāciju.


2016. gada Rio olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja arī trīs pasaules līmeņa tiesneši, bet pēc trīs gadiem Tokijā savā karjerā olimpisko ierakstu cer iegūt vēl viens – pasaules līmeņa badmintona soģis Gunārs Lūsveris, kurš par savām gaitām badmintona elitē
pastāstīja
portālam "Delfi". Savukārt NBA finālsērijas pirmajā spēlē pārliecinoši
uzvarēja Goldensteitas "Warriors"
basketbolisti. Tenisiste Jeļena Ostapenko pirmo reizi karjerā
sasniegusi "Grand Slam" turnīra ceturto kārtu
. Bet par sestdien gaidāmo Čempionu līgas finālu vairāk lasi
šeit
.


"Delfi Kultūra" piedāvā
noklausīties
nesenākos vietējās mūzikas izdevumus un atklāt pašmāju mākslinieku radošās darbības daudzveidību – no psihodēliskā poproka un postfolka līdz hip-hopam un modernajam metālam. Ja esi klasiskās mūzikas cienītājs, tad 7. jūnijā leģendārais vijolnieks Gidons Krēmers kopā ar savu orķestri un mecosoprānu Oļesju Petrovu Lielajā ģildē atklās "Rīgas festivālu". Par "Kremerata Baltica" un koncertu vairāk lasi
šeit
.
Dienas versija:
Diskusija par
ES nākotni
uzmanības lokā pacēlusi arī jautājumu par eiro valūtas turpmāko likteni. "Eiro tagad lieto 340 miljoni eiropiešu 19 valstīs – tā ir otrā visplašāk izmantotā valūta pasaulē. Tā ir nodrošinājusi cenu stabilitāti un kļuvusi par daļu no ikdienas vairumam eiropiešu,"
vērtē
EK priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis, vienlaikus piebilstot, ka eiro nākotni sašūpojusi gan finanšu krīze, gan sociālā krīze. ES amatpersonām miegu naktīs traucē arī atšķirīgie viedokļi un nostāja par monetāro savienību. Tomēr Dombrovskis ieskicē vairākus uzdevumus, kas garantēs eiro nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!