Kā sakarīgi orientēties svešā vietā? Kā atrast pagājušā gada labo sēņu vietu pašā meža vidū un pēc tam atkal atrast auto, ko esat atstājis šosejas malā? Lai vai kā, bet, dodoties nepazīstamā apkārtnē, ir nepieciešams noteikt atrašanās vietu, lai varētu nokļūt līdz izraudzītajam ceļa mērķim. Orientēšanās spējas katram mums ir atšķirīgas.

  • Magellan Meredian Color
  • Garmin Forerunner 201
  • Magellan SporTrak
  • Garmin eTrex Legend

Kāds debespuses un vajadzīgo virzienu nosaka pēc dažādām dabas zīmēm, kāds izmanto kompasu, bet modernākie ceļotāji lieto globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) satelītu datus, kurus uztver speciāli aparāti – GPS. Arī Latvijas tirgū pieejamas vairākas GPS iekārtas, kuru lietojums var būt visai plašs, tomēr arī samērā specifisks, tāpēc NEXT testā lūkosim, ko spēj un kādam lietojumam piemērotāki ir kompāniju Garmin un Magellan izstrādājumi.

Vērtēšanas kritēriji

Testam tika izraudzīti aparāti, kuri ir savienojami ar datoru un izmantojami, dodoties ceļā gan kājām, gan ar velosipēdu, motociklu vai auto. Lai pārbaudītu GPS aparātu uztveršanas spēju, tie tika testēti dažādos reālos apstākļos – braucot gan pa pilsētu, gan lauku apvidiem un ceļiem, kas iet cauri mežam. Kopā ar signāla uztveršanu šajos testos tika pārbaudīts, cik ērti attiecīgais aparāts ir izmantojams konkrētos apstākļos, kāds ir tā iespēju reālais lietojums.

Testiem tika izmantots Fujitsu – Siemens Lifebook E Series klēpjdators, kas aprīkots ar seriālo pieslēgvietu, kurai pievienojami GPS aparātu datu kabeļi. Datorā tika instalēta JS Latvija 2 GPS Magellan programma, ar kuru tika pārbaudītas GPS aparāta iespējas sadarbībai ar elektronisko karti.

Kopējo aparāta novērtējumu veido:

satelītu uztveršanas kvalitāte dažādos reālos apstākļos30%
aparāta lietošanas ērtums20%
aprīkojums un iespējas20%
aparāta dizains10%
cena20%

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!