Foto: F64

Esošajā situācijā, kad ir apķīlātas viena īpašnieka akcijas, faktiski ir izslēgta iespēja piesaistīt investoru AS "Liepājas Metalurgs". Tāpat ir apdraudēta tiesiskā aizsardzības procesa plāna saskaņošana un apstiprināšana, jo "viens no lielākajiem uzņēmuma akcionāriem Kirovs Lipmans turpina savus reiderisma aktus", teikts "Liepājas Metalurga" Juridiskā dienesta otrdien izplatītajā paziņojumā.

Uzņēmuma akcionārs Iļja Segals ir saņēmis Rīgas apgabaltiesā 20.jūnijā pieņemto lēmumu, ar kuru nolemts apmierināt uzņēmuma "Gesil Limited" pārstāvja Mārtiņa Krieķa pieteikumu par prasības nodrošināšanu un apķīlāt Segalam piederošo kustamo un nekustamo mantu, tajā skaitā "Liepājas Metalurga" akcijas. Līdz ar to šobrīd faktiski nav iespējams piesaistīt investoru, jo Segalam piederošās akcijas ar tiesas lēmumu ir nolemts apķīlāt, kas liedz akcijas atsavināt.

Nav izslēgts, ka šādu pat lēmumu drīzumā varētu saņemt arī lielākais uzņēmuma akcionārs Sergejs Zaharjins, pieļauj "Liepājas Metalurga" Juridiskais dienests.

"Liepājas Metalurgs" uzsver, ka tā ieskatos celtā prasība ir nepamatota, jo uzņēmuma rīcībā nekad nav bijusi informācija par to, ka uzņēmuma akcijas nebūtu apmaksātas vai par to būtu strīds. Tāpat kā nekad uzņēmuma rīcībā nav bijusi informācija par to, ka strīdus 11% akcijas, par kuru īpašuma tiesībām Lipmans jau iepriekš cēlis prasību tiesā pret Zaharjinu, piederētu Lipmanam.

"Zaharjins vienmēr ir piedalījies akcionāru sapulcēs un balsojis ar šīm akcijām, no viņa darba samaksas ieturētas un tālāk pārskaitītas komisijas maksas akciju uzturēšanai un apkalpošanai, savukārt, Lipmans nekad nekādā veidā nav uzņēmumu informējis par to, ka šīs akcijas piederētu viņam. Šāda informācija nebija arī Centrālā Depozitārija un FKTK rīcībā," teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Visas šīs Lipmana darbības diemžēl nopietni apdraud tālāko uzņēmuma likteni, jo jebkuram nopietnam investoram ir jautājumi par akciju piederību, bet tiesāšanās var ilgt gadiem. Par šādu atkārtotu reiderisma iespējamību jau tika saņemta iepriekšēja informācija, un  par šo faktu savlaicīgi tika informēti "Prudentia Advisers" pārstāvji," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Jau ziņots, ka ar Rīgas apgabaltiesas 20.jūnija lēmumu ir apķīlāti viena no lielākajiem AS "Liepājas metalurgs" akcionāriem Iļjas Segala īpašumi.

Uzņēmums "Gesil Limited" reiz piederēja Segalam, Lipmanam un Zaharjinam, taču, par cik kompānija pēc tam, kad tai piederošās "Liepājas Metalurgs" akcijas tika pārskaitītas Segalam, Lipmanam un Zaharjinam, nekādu aktīvu komercdarbību neveica, tā jau gandrīz desmit gadus vairāk nedarbojās.

Taču nesen Segala rīcībā nonākusi informācija, ka kompānijas darbība bez Segala un Zaharjina ziņas atjaunota. "Turklāt, pilnīgi nesaprotamā un juridiski neiespējamā veidā Segals, un visticamāk arī Zaharjins, vairāk nav šīs kompānijas līdzīpašnieki. Turklāt, kas zīmīgi, ka kompānijas tagadējais aģents Latvijā ir advokātu birojs Rebenoks un Vilders, kas ir Lipmanu pārstāvošais advokātu birojs, kurā cita starpā darbojas arī jau minētais Mārtiņš Krieķis," teikts uzņēmēja paziņojumā medijiem.

Kā ziņots, Segals savu Jūrmalas villu nesen uzdāvinājis divpadsmitgadīgajam dēlam, atsaucoties uz zemesgrāmatas datiem, raksta portāls "Pietiek.com". Portāls arī ziņoja, ka finanšu grūtībās nonākušā un valsts atbalstu lūgušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" lielākais akcionārs un padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaharjins pirms nepilna mēneša uzdāvinājis savam brālim Valērijam piecus nekustāmos īpašumus deviņi miljonu latu vērtībā.

"Delfi" jau vēstīja, ka līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās "Liepājas metalurga" akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijas metalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par "Liepājas metalurga" iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam. Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!