Foto: LETA
Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā atbalstījusi Finanšu ministrijas jaunāko piedāvājumu darbaspēka nodokļu sloga mazināšanai nākamgad, informē ministrija.

”Diskusijai par to, kā samazināt darbaspēka nodokļus, beidzot ir pielikts punkts,” sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

 "Delfi" jau vēstīja, ka šis piedāvājums, kuru atbalsta arī vadošās uzņēmēju organizācijasLatvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera – paredz nākamgad nesamazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, bet tā vietā par kopumā vienu procentpunktu samazināt "socnodokļa" likmi, kā arī paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu gan par strādājošajiem, gan par apgādībā esošajām personām.

Valdībā atbalstītais sociālo iemaksu likmes samazināšanas modelis paredz nākamgad par 0,5 procentpunktiem samazināt gan darba devēju, gan darba ņēmēju maksātā "socnodokļa" likmi.

Tāpat valdība nolēmusi no nākamā gada palielināt IIN atvieglojumus par apgādībā esošām personām – tie pieaugs no pašreizējiem 80 Ls mēnesī līdz 116 latiem jeb 165 eiro mēnesī. Savukārt neapliekamais minimums par strādājošajiem augs no 45 latiem līdz 53 latiem jeb 75 eiro mēnesī.

Finanšu ministrija aplēsusi, ka iecerētās sociālo iemaksu likmes samazināšanas un neapliekamo minimumu paaugstināšanas dēļ nākamgad valsts un pašvaldību budžetu ieņēmumi no IIN un sociālajām iemaksām būs par 87,1 miljonu latu mazāki, nekā tie būtu, nemainot spēkā esošās nodokļu likmes un atvieglojumus.

Atbilstoši jaunajam piedāvājumam, IIN likmi samazinās tikai 2015.gadā par vienu procentpunktu no 24% līdz 23%. Savukārt 2016.gadā nodokļa likmi plānots samazināt vēl par vienu procentpunktu.

Iepriekš Finanšu ministrija piedāvāja nākamgad atteikties no likumā jau nostiprinātā IIN likmes samazināšanas grafika, bet tā vietā par vienu procentpunktu samazināt "socnodokļa" likmi darba ņēmējiem, līdz 98 latiem mēnesī palielināt IIN atvieglojumus par apgādībā esošām personām, kā arī ieviest Latvijā diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu.

Tā apmērs būtu no 45 latiem mēnesī līdz 98 latiem mēnesī, turklāt zemāko algu saņēmējiem šis nodokļa atvieglojums būtu krietni lielāks nekā lielākas algas saņemošajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!