10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības

,
Daudzi gleznotāji miruši, savu pēdējo šedevru atstājot nepabeigtu. Taču ievērojami retāk gadās, kad darbs netiek pabeigts pašnāvības dēļ. Tā kā tieši pirms 67 gadiem dzīvību sev atņēma izcilais gleznotājs Aršils Gorkijs, Skats.lv piedāvā izvērtēt 10 mākslinieku pašnāvnieku pēdējās gleznas.
10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
1
Armēņu izcelsmes amerikāņu gleznotājs abstraktais ekspresionists Aršils Gorkijs neilgi pirms nāves piedzīvoja vairākus triecienus – 1946. gadā nodega mākslinieka darbnīca, iznīcinot vairākus viņa meistardarbus, bet drīz vien viņam tika diagnosticēts vēzis. Tad atklājās, ka sieva Agnese viņu krāpj ar citu mākslinieku, bet pēc šķiršanās bērni palika pie sievas. 1947. gadā Gorkijs radīja vairākas gleznas, tostarp arī attēlā redzamo ‘Agoniju’, tāpēc precīzi nevar noteikt, kura ir pēdējā. 1948. gadā neveiksmju sērija turpinājās – auto avārijā viņš lauza kaklu, zaudējot spēju kustināt rokas. Bez iespējas gleznot, dzīvei nebija jēgas, tāpēc 44 gadu vecumā Gorkijs pakārās. Fakts, ka precīzi pēc 33 gadiem Rīgā tika atklāts Gorkija tilts, ir tikai sagadīšanās, kurai ar šo Gorkiju nav nekāda sakara.
Publicitātes foto
10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
2
‘Zebra un izpletnis’ ir viena no divām gleznām, ko angļu mākslinieks Kristofers Vuds uzgleznoja Parīzē 1930. gadā. Otrā saucas ‘Tīģeris un triumfa arka’, un abās attēlots eksotisks dzīvnieks un mākslīgas celtnes fona. Augustā Vuds atgriezās Anglijā, taču ap to laiku opija lietošanas dēļ viņam bija saasinājusies paranoja. Tāpēc kādu dienu 29 gadus vecais mākslinieks, bēgot no iedomāta sekotāja, metās zem vilciena.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
3
Savas 40 gadus ilgās karjeras laikā angļu mākslinieks Džons Viljams Godvards lielākoties gleznoja apģērbtas sievietes, un, pateicoties savai unikālajai spējai ļoti precīzi attēlot apģērbu uz kustīga cilvēka, arī kļuva slavens. Vēlākajos gados veselības dēļ viņš gleznoja aizvien mazāk, un pēdējā viņa pazīstamā glezna 1922. gadā saucas ‘Nu Sur La Plage’ (‘Kailā sieviete pludmalē’), kurā vispār nav nekādu apģērba pazīmju. 61 gada vecumā mākslinieks izdarīja pašnāvību, atstājot pirmsnāves zīmīti: „Pasaule nav tik liela, lai tajā būtu vietas gan man, gan Pikaso”. Ģimenei bija kauns par to, ka Godvards kļuvis par mākslinieku, vēl lielāks kauns par viņa pašnāvību, tāpēc vēl līdz šim nav zināms, kā šis mākslinieks izskatījās.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
4
Nikolā de Stāls bija ražīgs krievu izcelsmes franču gleznotājs abstrakcionists – salīdzinoši īsās karjeras laikā viņš radījis tūkstošiem gleznu un zīmējumu. Dzīves pēdējo piecu mēnešu laikā vien viņš uzgleznojis 147 darbus, no kuriem pēdējā pabeigtā glezna 1955. gadā ir ‘Blue Nude Lying’. Savukārt attēlā redzamā glezna ‘Koncerts’ bija ieplānota kā lielākā glezna viņa karjerā (6 x 3,5 metri). Taču de Stāls to nepabeidza – kādu dienu 41 gadu vecais mākslinieks izlēca pa 11. stāva logu.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
5
Arī angļu mākslinieka un ilustratora Džona Mintona pēdējā glezna netika pabeigta, kad 1957. gadā viņš izdarīja pašnāvību, 39 gadu vecumā pārdozējot miega tabletes. Nepabeigtajā gleznā redzams ievainots vīrietis. Dienu pirms nāves Mintons kādam savam draugam stāstīja, ka tas viņam atgādina divus gadus iepriekš bojā gājušo Džeimsu Dīnu, taču patiesībā gleznā redzamā vīrieša identitāte nav zināma. Tomēr šī glezna neoficiāli zināma ar nosaukumu ‘Džeimsa Dīna nāve’.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
6
Daugavpilī dzimušā amerikāņu abstrakcionista Marka Rotko reputācija lielā mērā veidojusies, pateicoties viņa slavenajiem spilgti krāsaino taisnstūru gleznojumiem. Šos darbus kritiķi slavēja par meistarīgu krāsu izmantošanu, kas cilvēkos izraisa emocionālu reakciju, taču Rotko gribēja, lai viņu ciena ne tikai kā koloristu, bet arī kā mākslinieku. Dzīves pēdējos gados Rotko vairs neizmantoja spilgtas krāsas, bet viņa pēdējā glezna (bez nosaukuma) ir melni pelēks taisnstūris ar horizontālu līniju. Rotko pats atzinies, kas šī glezna atspoguļo viņa domas par nāvi, un 1970. gadā, ciešot no depresijas pēc šķiršanās no sievas, 66 gadus vecais mākslinieks savā Ņujorkas studijā pārgrieza vēnas.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
7
Strādājot pie gleznas ‘Une Famille Dans La Desolation’ (‘Nelaimīgā ģimene’), franču gleznotāja Konstance Maijere 1821. gadā izdarīja pašnāvību, un gleznu pabeidza viņas dzīvesbiedrs Pjērs-Pols Pridons. Abi satikās 1803. gadā, kad Pridons bija viens no pazīstamākajiem gleznotājiem Francijā, bet Maijere – jauna iesācēja. Viņi dzīvoja kopā un gleznoja kopā, tāpēc nereti grūti pateikt, kurš kura darbu ir papildinājis. Viņi daudzus gadus dzīvoja kopā, tomēr Pridons nevēlējās precēties, tāpēc sievietei sākās depresijas lēkmes un kādu dienu viņa pārgrieza sev kaklu.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
8
Žans-Mišels Baskija savu karjeru pusaudža vecumā sāka kā grafiti mākslinieks Manhetenas ielās, bet glezniecībai pievērsās ievērojami vēlāk. Viņa darbi (daļēji pateicoties Endija Vorhola atbalstam) strauji iemantoja plašu popularitāti, tomēr pēc Vorhola nāves mākslinieks kļuva par heroīniķi un nomira no spīdbola (kokaīna un heroīna „kokteiļa”) pārdozēšanas 27 gadu vecumā. Baskijas pēdējā glezna ‘Izjāde ar nāvi’ pabeigta dažus mēnešus pirms viņa nāves 1988. gadā.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
9
Savu labāko darbu austriešu mākslinieks Rihards Gerstls uzgleznoja, kad viņam bija mīlas sakars ar slavenā komponista Arnolda Šēnberga sievu Matildi. Tajā viņi abi redzami kaili. Pēc tam, kad viņu romāns nāca gaismā, Matilde „bērnu dēļ” atgriezās pie vīra. Aptracis par šādu rīcību, Gerstls 1908. gadā izdarīja pašnāvību, savā jaunajā studijā ietriecot sev krūtīs nazi un pakaroties. Par 25 gadus vecā mākslinieka pēdējo darbu kļuva ‘Pašportrets ar krāsu paleti’, kas pabeigts mēnesi pirms nāves.
Publicitātes foto


10 gleznas, kas radītas īsi pirms mākslinieka pašnāvības
10
Glezna ‘Kviešu lauks ar vārnām’ kļūdaini tiek uzskatīta par holandiešu gleznotāja Vinsenta van Goga pēdējo darbu. Lai gan tā, protams, ir viena no pēdējām, jaunākā van Goga darbu analīze liecina, ka ‘Kviešu lauks ar vārnām’ pabeigts divas nedēļas pirms viņa pašnāvības 1890. gada jūlijā un līdz ar to pēdējā glezna ir ‘Dobiņjī dārzs’. 27. jūlija rītā 37 gadus vecais van Gogs devās pastaigā, lai nedaudz pagleznotu svaigā gaisā, tomēr pastaigas laikā iešāva sev krūtīs un pēc divām dienām slimnīcā nomira.
Publicitātes foto
Septiņi leģendāri mūziķi, kas dzīvi beiguši pašnāvībā Septiņi leģendāri mūziķi, kas dzīvi beiguši pašnāvībā   (2)
Klubs 27: slaveni mūziķi, kuri miruši tieši 27 gadu vecumā Klubs 27: slaveni mūziķi, kuri miruši tieši 27 gadu vecumā   (9)
Pilnīgi akls gleznotājs rada iespaidīgus mākslas darbus Pilnīgi akls gleznotājs rada iespaidīgus mākslas darbus   (1)
Deviņas aviokatastrofas, kas notikušas pilotu pašnāvnieku dēļ Deviņas aviokatastrofas, kas notikušas pilotu pašnāvnieku dēļ  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.