Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro

Vārds 'Hanza' kopš viduslaikiem ir iesakņojies kā simbols tirdzniecībai, uzņēmējdarbībai un kultūras sakariem starp Ziemeļeiropas vadošajām pilsētām. Šodien šīs saiknes ir mainījušās, un šī vārda nozīme Eiropā nenes agrāko spozmi. Dzīvi saglabājušies tikai vēsturnieku stāsti un mīti par šo periodu, taču Rīgā nopietnus apgriezienus ir sācis uzņemt projekts, kam ir potenciāls vārdam 'Hanza' piešķirt agrāko lepno skanējumu.
Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
1
Virsrakstā minētais ganību placis būtu lieliski piemērots ‘Skats.lv’ govju pulkam, taču pat, ja mums patiesi tādas būtu, jau pavisam drīz tās tiktu padzītas uz citiem ganību laukiem. Ilgi šāda aina vairs nebūs baudāma, un tuvākie gadi tiks pavadīti aktīvā būvniecībā, kurai noslēdzoties, Rīga būs ieguvusi pavisam jaunu vizītkarti. Un pats galvenais, ka jaunais tiks sapludināts ar veco, neļaujot jaunajām paaudzēm aizmirst Rīgas vēsturi.
DELFI
Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
2
Interesantākais, kas noticis ar šo pļavu pēdējo gadu laikā, ir Prāta Vētras koncerts. Pļava piedzīvoja neviltotu cilvēku prieku un masu pieplūdumu uz šo pasākumu, kas tai ļāva justies vajadzīgai un gribētai.
DELFI


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
3
Vienīgā ēka, kas tajā saglabājusies, ir Rīgas preču dzelzceļa stacijas ēka. Tas bija svarīgs punkts iekšzemes preču tranzītā.
DELFI


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
4
1872. gadā tika pabeigta dzelzceļa līnija Rīga – Mangaļi, bet jau 1892. gadā tika izveidots atzarojums uz Andrejsalu. Tā sastāvēja no parka vilcienu pieņemšanai un nosūtīšanai, vagonu šķirošanai, preču pagalma, iekraušanas un izkraušanas ceļiem, augstām kravas platformām un plašām noliktavām. Varat iedomāties trako rosību ziedu laikos.
DELFI


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
5
No kādreizējās industriālās dzīvības palikusi pāri tikai pamesta un tukša stacija. Šobrīd tai nav pilnīgi nekāda labuma vai risinājuma, atskaitot agrāko laiku atmiņu glabāšanu.
DELFI


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
6
Ēka saglabājusies visai labi, jo tā tiek nopietni apsargāta, lai nekļūtu par nesankcionētu reivu centru vai saules brāļu viesnīcu. Protams, ka laika gaitā šī vieta piedzīvojusi dažādas pārmaiņas. Pa vidu tai uzcelta siena, 20. gadsimta sākumā tai ir ievērojami dedzis jumts un pēc sirds patikas agrākie saimnieki te aizmūrējuši vienus vārtus, te izcirtuši jaunus.
DELFI


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
7
Lai ēka veiksmīgi iekļautos modernajā pilsētvidē, tai nepieciešams iet līdzi laikam un saprast, ka tajā vairs nevarēs atrasties sasvīduši dzelzceļa strādnieki un ogļu kaudzes. ‘Skats.lv’ redakcija nolēma, ka tā būtu teicama vieta cirka atvēršanai, jo pilsētā runā, ka esošais cirka nams vairs nav funkcionēt spējīgs. Īpašniekiem gan ir cits skatījums, jo vēlas to attīstīt kā multifunkcionālu kultūras centru, kur tiktu rīkotas izstādes, koncerti un cita veida sabiedriskie pasākumi.
DELFI


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
8
Kas tad īsti sagaida vientuļo pļavu, kuras pašreizējie vienīgi apdzīvotāji ir suņi un no tiem bēgošie kaķi? Pirms laika rakstījām par grandioziem Rīgas apbūves projektiem, kuri palikuši, karājoties gaisā vai arī apturēti uz nenoteiktu laiku. Izrādās, ka šī teritorija, kurā ietilpst tikai vientuļa cara ērā celta noliktava un neliela, taču moderna biroju ēka, jau tiek emocionāli gatavota varenai biznesa un kultūras rajona attīstīšanai. Tā nosaukums tikpat ambiciozs, kā attēlā redzamais plāns - 'New Hanza City'.
Publicitātes foto


Ganību placis Rīgā, kas gaida 160 miljonus eiro
9
Projekta veidotāji nepiekrīt esošajam priekšstatam, ka Skanstes rajons ir paredzēts tikai biznesam. Kaut arī to rotā biroju ēkas, dažas augstceltnes, tajā tomēr ir 'Arēna Rīga', Olimpiskais sporta centrs, konferenču centrs un citas publiskas vietas. Veidotāji arī ieplānojuši jaunas koncertzāles izveidi. Projektā tuvāko piecu gadu laikā tiks investēti 160 miljoni eiro, kuri segs 'ABLV Bank' centrālās ēkas būvniecību, sešstāvu biroju ēku, Laikmetīgās mākslas muzeju, pilnīgi jaunu pilsētas parku, ekskluzīvu 'park house' māju projektu un arī vidējās klases dzīvojamo māju kvartālu. Iecerētās kvadrātmetru cenas šodienas vidējam Latvijas iedzīvotājam nav pa ķešai, taču valstij turpinot attīstīties, kas zina, varbūt līdz ar projekta pabeigšanu, tas vairs nešķitīs pārlieku sālīts.
Publicitātes foto

Rīgas preču dzelzceļa stacijas ēka pirms restaurācijas uzsākšanas

Grandiozi Rīgas apbūves projekti, kas nav realizēti Grandiozi Rīgas apbūves projekti, kas nav realizēti   (28)
Kādus dārgumus latvieši pārdod vai atdod internetā Kādus dārgumus latvieši pārdod vai atdod internetā   (14)
Cita Gaismas pils un Ulmaņa debesskrāpis - Rīga, kādu to nekad neredzēsim Cita Gaismas pils un Ulmaņa debesskrāpis - Rīga, kādu to nekad neredzēsim   (13)
Arhīva foto: Melno berešu treniņdiena Rīgā 1991. gadā Arhīva foto: Melno berešu treniņdiena Rīgā 1991. gadā   (8)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.