Ko iepīt Līgo vainagā?

Viens no vasaras saulgriežu būtiskākajiem rituāliem ir vainaga pīšana. Vainags simbolizē mūžību un sauli – tas ir maģisks aplis, kas tā nēsātāju pasargā no nelaimes un visa ļaunā, vienlaikus sniedzot spēku – kā garīgu, tā fizisku. Izvēloties ziedus, ko iepīt vainagā, ir vērts piedomāt pie to simboliskās nozīmes, atrodot sev nepieciešamo un piemēroto. Lai arī "visa laba Jāņu zāle, kas zied Jāņu vakarā", uzzini, kuras Jāņu zāles iederētos tavā Līgo vainagā. Un atceries – lai vainagā iepītais spēks un vērtības patiešām darbotos, tas ir jāpin pašam tā nēsātājam – ar labām domām un skaidru prātu.
Ko iepīt Līgo vainagā?
1
Laimes pēdām sekojot. Veiksmes vairošanai vainagā jāiepin magone, kā arī piparmētra, kas šo veiksmi vēlāk aizsargās. Aromātiskais bazilika zariņš atbaida ļaunumu, arī pīlādzim līdzīga nozīme, pasargājot vainaga nēsātāju gan no ļauna, gan no skauģiem.
Pexels


Ko iepīt Līgo vainagā?
2
Spēks ir veselībā. Spēku vairo ozola zars, asinszāle un kalme, savukārt par veselību rūpējas kumelītes. Biškrēsliņu izvēlas ilgam un stipram mūžam, savukārt pelašķi dziedinās ievainotos. Kādu magoni vēlams iepīt tām valkātājām, kurām nepieciešama auglības vairošana, bet rudzupuķi – skaistumam.
Pexels


Ko iepīt Līgo vainagā?
3
Gara spēkam un dvēseles mieram. Tiem, kurus nomocījušas sliktas domas, ieteicams vainagā iepīt vībotni, to papildinot ar kumelīti, kas sniegs dzīvesprieku nogurdinātajiem. Raspodiņš jau izsenis palīdzējis dvēseles tīrībai, savukārt papardi iepīt vainagā var ne vien vainaga kuplumam, bet arī sirsnības vairošanai, kam līdztekus nāk arī valdzinājums.
Pexels


Ko iepīt Līgo vainagā?
4
Mīlestības alkstošajiem. Tiem, kas ir savas īstās un vienīgās mīlestības meklējumos, ieteicams vainagos iepīt pāris rozes vai jasmīna ziedus. Tam noderēs arī vīgriezes un puķuzirnīši. Kaislības uzkurināšanai lieliski palīdzēs margrietiņas, savukārt maigumam – dzeltenās madaras. Jau dibinātas ģimenes vērtību sargāšanai vainadziņā jāiepin āboliņš, kas arī vairos uzticību. Savukārt vērmeli mūsu senči uzskatījuši kā maģisku līdzekli, kas palīdzēs atgūt zaudēto mīlestību.
Pexels
Peoniju balle Kalsnavā Peoniju balle Kalsnavā  
Desmit stila lietas īsteni latviskai Līgo svinēšanai Desmit stila lietas īsteni latviskai Līgo svinēšanai   (6)
Dažas jaunas Jāņu tradīcijas, kas noderēs modernajiem līgotājiem Dažas jaunas Jāņu tradīcijas, kas noderēs modernajiem līgotājiem  
Foto: Īpaši skaists apsveikums Līgo svētkos Foto: Īpaši skaists apsveikums Līgo svētkos   (5)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.