Viena no vienkāršākajām iespējām ir turēt vistas, lai nodrošinātu svaigas olas un vistas gaļu visa gada garumā. Taču jāņem vērā, ka eksistē atsevišķas vistu šķirnes, kuras ir universālas un kuras var izmantot kā gaļai, tā olām, kā arī tādas, kuras labāk izmantot tikai olu dēšanai. Vista olas sāk dēt aptuveni piecu līdz sešu mēnešu vecumā un atkarībā no šķirnes gadā izdēj aptuveni 200 – 250 olu. Ja vistas vēlies izmantot gaļai, to ieteicams darīt, cālim sasniedzot pusgada vecumu. Tāpat Kalniņu ģimenes saimniece Zita atgādina svarīgu detaļu - lai tiktu līdz gaļas gatavošanai, mājputns visticamāk pašiem būs arī jānokauj, kas ne visiem mūsdienu cilvēkiem ir pieņemami... Tāpat jārēķinās, ka mājās audzēto vistu gaļa būs jāgatavo ilgāk nekā veikalā pirktā. Vistas jābaro divreiz dienā, un to galvenā pārtika ir graudi, taču iespējams iegādāties arī speciālu barību veikalā. Lai spētu nodrošināt olu dēšanu arī ziemas periodā, vistām šajā laikā nepieciešams vismaz 12 stundas uzturēties apgaismotā telpā, tādēļ vēlams laikus kūtī ierīkot atbilstošu apgaismojumu.
Foto: no Kalniņu ģimenes privātā arhīva