Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus

Tehnoloģijām un zināšanām attīstoties, pasaulē koksni sāk izmantot arvien plašāk būvniecībā, auto industrijā, enerģētikā un ķīmiskajā rūpniecībā, kā arī daudz kur citu. Latvijas potenciāls koksnes izmantošanai un apstrādei ir liels, un jau pašreiz Latvijā tiek ražoti materiāli, kurus izvēlas pasaules lielvalstis un pasaulē pazīstami zīmoli. Latvijai ir ar ko lepoties, tāpēc esam sagatavojuši nelielu sarakstu ar zīmoliem un valstīm, kuras jau pašreiz izmanto Latvijā ražotos saplākšņus jeb finierus.
Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus
1
Ugunsdroši saplākšņi vilcienos. Transporta un būvniecības industrijai Latvijā speciāli izstrādāts saplāksnis, kas piesūcināts ar speciālām ķīmiskām vielām, panākot, ka tas ir īpaši lēni degošs. Pasaulē arvien palielinās tendence būvniecībā izmantot koku, kas nenoliedzami ir degošs materiāls, bet tā degšanas ilgums ir paredzams atšķirībā no metāla konstrukcijām. Tāpēc saplāksni, kas apstrādāts ar ķīmiskām vielām, lai tas degtu lēnāk, izmanto arī ātrgaitas vilcienos, konkrēti tajos, kas ceļo pa tuneli zem Lamanša kanāla.
Pixabay


Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus
2
Smago automašīnu sastāvdaļa. Latvijā ražotu saplāksni, kas veidots tā, lai absorbētu vibrācijas un skaņas izmanto smago automašīnu ražotājs “Scania”. Saplāksnis tiek izmantots smagās mašīnas guļamnodalījuma izklāšanai, jo bieži vadītājiem nākas gulēt mašīna ar ieslēgtu dzinēju. Vibrāciju un skaņu izolējošais saplāksnis mazina šos trokšņus un nodrošina labākus apstākļus miegam guļamtelpā.
Scania


Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus
3
Piekabes un laivas. Latvijas saplāksni, kas pārklāts ar speciālu plastikātu baltā krāsā izmanto, piemēram, zirgu pārvadāšanas furgonu sienām un treileriem. Vācijā konkrētā tipa saplāksni izmanto ceļa strādniekiem paredzētajos dušu vagoniņos. Makšķerniekiem būs viegli atpazīt Latvijas saplāksni, jo laivu ražotājs “Bush” to izmanto piepūšamo laivu soliem un grīdām.
Stockvault


Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus
4
Neslīdošais saplāksnis. Īpašu saplāksni ar neslīdošu virsmu, kas ražots Latvijā, izmanto veikalu ķēde “Tesco” savu transportlīdzekļu grīdām, lai pārvadājot pārtikas iepakojuma kastes, tās nebūtu speciāli jāstiprina pie grīdas. Neslīdošais saplāksnis notur kastes vietā.
Publicitātes foto


Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus
5
Londonas Olimpiskajās spēlēs. Neviena skatuve un pasākums neiztiek bez ērtajiem saplākšņiem. Izstrādāti pat speciāli viegli tīrāmie saplākšņi deju skatuvēm. 2012. gada Olimpiskajām spēlēm Londonā tika izgatavots saplāksnis ar pārklājumu, kurš neatstaro gaismu un līdz ar to netraucētu filmēšanu. Arī mūzikas instrumentu un aparatūras kastes tiek gatavotas no Latvijā ražota saplākšņa, kurš ir gan izturīgs, gan izskatās pievilcīgs.
Pixabay


Kur pasaulē var atrast Latvijā ražotos koka saplākšņus
6
Saplāksnis ASV un Jaunzēlandē. Latvijas koksnes pārstrādātāji rada arvien jaunas un inovatīvas tehnoloģijas koksnes izmantošanai būvniecībā. Speciāli interjeram izstrādāts saplāksnis ar izturīgu pārklājumu, piemēram, ar flīžu virsmas imitācijas faktūru. No šāda saplākšņa ražo arī virtuves mēbeles un galda virsmas, kuram nepieciešama liela nodiluma izturība. Šādu saplāksni izmanto veterinārajās klīnikās ASV. Savukārt augstas klases ekskluzīvo mēbeļu ražošanai Jaunzēlandē izstrādāts saplāksnis, kurš neatstāj pirkstu nospiedumus.
Pixabay
Jaunākās tendences koka izmantošanai interjerā Jaunākās tendences koka izmantošanai interjerā  
Modernā koka arhitektūra Latvijā Modernā koka arhitektūra Latvijā   (4)
Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi   (4)
Koks mājokļa interjerā Koks mājokļa interjerā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.