Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?

Mēs Latvijā varam lepoties ar milzu dabas bagātību – mežiem, kuru skaistums pelnīti tiek novērtēts arī tālu ārpus mūsu valsts robežām. Bet vai zini, kuri ir lielākie dabiski izveidojušies meži pasaules mērogā? Piedāvājam iepazīties ar septiņiem no tiem.
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
1
Amazones meži. Amazones meži ir lielākie lietus meži pasaulē, kuri plešas cauri 8 valstīm – Brazīlijai, Bolīvijai, Kolumbijai, Franču Gviānai, Surinamai, Peru, Ekvadorai un Venecuēlai, aptverot aptuveni 5,5 miljonus kvadrātkilometru. Tāpat Amazones meži rada aptuveni 20% no Zemei nepieciešamā skābekļa. Savu nosaukumu meži aizguvuši no Amazones upes, kas plūst tiem cauri.
CIAT / cc
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
2
Taiga ir skujkoku boreālie meži, kas sastopami ziemeļu puslodes mērenajā joslā. Taiga ietver teju trešdaļu no visiem pasaules kokiem. Šim mežam ir vislielākā ietekme uz oglekļa dioksīda līmeni. Taigas augsne satur maz barības vielu un skābju. Šajos mežos dominē lapegles, egles, priedes, kā arī dažādi platlapju koki, piemēram, bērzi, vītoli, apses, kā arī citi koki. Tāpat taiga ir mājvieta aļņiem, ziemeļbriežiem, Kanādas lūšiem, Sibīrijas tīģeriem un citiem dzīvniekiem.
Peupleloup / cc


Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
3
Kongo lietus meži. Kongo lietus meži savu nosaukumu ieguvuši no Kongo upes, kas ir viena no garākajām upēm pasaulē. Kongo lietus meži zināmi kā vienīgā vieta, kur dabiskā vidē mājo pigmeju šimpanzes. Tāpat šajos mežos mīt nīlzirgi, okapi, gorillas, ziloņi, kā arī citi savvaļas dzīvnieki.
CIFOR / cc


Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
4
Deintrī lietus meži. Tie atrodas Austrālijā, Kvīnslendas štata ziemeļaustrumu daļā, un to aptuvenais vecums esot 135 miljoni gadu, kas tādējādi tos padara par vecākajiem izdzīvojušajiem lietus mežiem pasaulē. Tāpat tie ir lielākie lietus meži Austrālijā, un to platība sasniedz 2800 kvadrātkilometrus. Arī šajos mežos mājvietu raduši daudzi eksotiski augi un dzīvnieki, tostarp 30% no Austrālijas reptiļiem, somaiņiem un varžu sugām. Deintrī meži ir nosaukti austrāliešu ģeologa un fotogrāfa Ričarda Deintrī vārdā.
Ben Britten / cc


Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
5
Ekvadoras mākoņu meži. Šie mākoņos un miglā tītie Ekvadoras meži mūsdienas atrodas uz izzušanas robežas. Tiek lēsts, ka nākamo trīsdesmit gadu laikā tie pilnībā pazudīs no Zemes virsas. Šajos mežos patvērumu raduši briļļainie lāči, jaguāri, sliņķi, pumas, kā arī pērtiķi un citi dzīvnieki.
Vince Smith / cc


Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
6
Kalnāju lietus meži Kinabalu nacionālajā parkā. Kinabalu Nacionālais parks ir viens no senākajiem nacionālajiem parkiem Malaizijā un tika radīts 1964.gadā. Tajā mīt ļoti daudzveidīgas augu un dzīvnieku sugas, no kurām liela daļa ir endēmiskas. 2000.gadā mežs tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.
Lian Pin Koh / cc


Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?
7
Monteverdes mākoņu meži Kostarikā. Šis mežs ir viena no nozīmīgākajām tūristu apskates vietām Kostarikā un atrodas Monteverdes pilsētā, kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē „Zaļais kalns”. Patlaban mežs kalpo par mājvietu vairāk nekā 30 kolibri sugām, vismaz 100 dažādām zīdītāju sugām un vairāk nekā 400 dažādu citu sugu putniem.
Scott Robinson / cc
'Latvijas valsts mežu' teritorijā iestādīti 26 miljoni jaunu koku 'Latvijas valsts mežu' teritorijā iestādīti 26 miljoni jaunu koku   (8)
4 sportiskās aktivitātes veselības uzturēšanai brīvā dabā 4 sportiskās aktivitātes veselības uzturēšanai brīvā dabā  
Kā koks ietekmē mūsu veselību? Kā koks ietekmē mūsu veselību?   (3)
Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs  
Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.