Kā koks ietekmē mūsu veselību?

Ne reizi vien droši vien esam dzirdējuši par koka labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību. Koksne kā būvniecības materiāls mūsu mājokļos, koks mūsu interjerā, trauki un piederumi mūsu virtuvē... Bet vai zinām, ko tieši dod dabiski materiāli un kā koks palīdz uzlabot mūsu organisma vispārējo stāvokli? Piedāvājam iepazīties ar nozīmīgākajiem faktoriem un zinātnieku atklājumiem, kā dabiskas celtnes, telpas un dažādi istabas augi spēj pozitīvi atsaukties uz mūsu veselību un uzlabot dzīves kvalitāti.
Kā koks ietekmē mūsu veselību?
1
Visbiežāk koku izmanto ēku celtniecībā, jo tas ir veselīgs, dabisks materiāls, kas arī labi notur siltumu, uztur atbilstošu ventilāciju, mikroklimatu telpās un rada nomierinošu efektu.
Forgemind ArchiMedia / cc
Kā koks ietekmē mūsu veselību?
2
Kā liecina pētījumi, dabā augošie koki samazina asinsspiedienu, uzlabo sirdsdarbību, palīdz ātrāk atveseļoties no dažādām slimībām, samazina muskuļu sāpes, palielina radošās un koncentrēšanās spējas, kā arī samazina agresiju. Kāpēc gan nenomainīt trenažieru zāles skrejceliņu pret sportošanu parkā vai tuvējā mežā, kur reizē ar lielisku augumu iegūsi arī labu veselību un varēsi sevi uzlādēt ar koku izstaroto enerģiju?
Stephane Mignon / cc


Kā koks ietekmē mūsu veselību?
3
Pētījumi rāda, ka slimnīcu pacienti, kuriem pa logu paveras skats uz kādu parku, mežu vai vienkārši kādu apzaļumotu teritoriju, izveseļojas ātrāk nekā tie, kuriem katru dienu jāskatās uz pretī esošo ēku fasādēm. Turklāt novērots, ka šādos gadījumos samazinās arī izmantoto pretsāpju līdzekļu skaits.
Leszek Kozlowski / cc


Kā koks ietekmē mūsu veselību?
4
Zaļu un košu telpaugu izmantojums samazina asinsspiedienu un dažādas sāpes, uzlabo kopējo veselības stāvokli, kā arī veicina vispārējo darba spēju paaugstināšanos. Turklāt augi arī lieliski izskatās un atdzīvina kopējo telpas interjeru.
Corey Leopold / cc
Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs Jaunā Saldus mākslas un mūzikas skola – unikāls projekts Baltijas valstīs  
Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram Pagatavo pats - dabā atrodamas lietas tavam interjeram  
Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas? Skaistākās koku alejas pasaulē – kur tās atrodas?   (2)
Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā Stilīgi un moderni koka izstrādājumi, kas ražoti tepat Latvijā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.