Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?

Gadiem ejot, mūsdienu sabiedrība arvien vairāk tiek aicināta pievērsties rūpēm par vidi un „zaļākam” dzīvesveidam, lai saudzētu Zemes resursus un neapdraudētu mūsu nākotni. Atkritumu šķirošana, enerģijas taupīšana – tās ir tikai dažas no darbībām, ko varam veikt mēs ikviens. Bet kurām pasaules pilsētām šāds dzīvesveids padodas vislabāk? Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar videi draudzīgākajām pilsētām pasaulē.
Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
1
Oslo, Norvēģija. Vairākas Skandināvijas pilsētas ierindojas starp „zaļākajām” un videi draudzīgākajām pilsētām pasaulē, un viena no tām ir Norvēģijas galvaspilsēta Oslo. Jau daudzus gadus ilgtspējīga vides aizsardzība ir viens no šīs pilsētas galvenajiem mērķiem. Speciāla valdības izveidota komiteja aktīvi aizsargā savvaļas teritorijas no apbūves, tādējādi samazinot oglekļa pēdas nospiedumu.
Bymiljøetaten / cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
2
Stokholma, Zviedrija. Stokholma ir viena no tīrākajām pilsētām pasaulē, kur tiek īstenotas daudzveidīgas vides aizsardzības aktivitātes. Atsaucoties uz vietnes „HouseTrip” veikto pētījumu, 93% pilsētas iedzīvotāju uz darbu dodas ar kājām, braucot ar divriteni vai izmantojot sabiedrisko transportu.
Tommie Hansen / cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
3
Amsterdama, Nīderlande. Amsterdama ir viena no velosipēdiem draudzīgākajām pilsētām pasaulē ar attīstītu un sakārtotu velo infrastruktūru. Turklāt pilsētā atrodas arī ļoti daudz videi draudzīgo ekoviesnīcu, kurās īpaši tiek domāts par ūdens un enerģijas taupīšanu, kā arī tiek izmantoti ekoprodukti, piemēram, otrreizēji pārstrādāts papīrs, organiskā kosmētika, kā arī tiek veikta rūpīga atkritumu apsaimniekošana.
Per Salomonsson / cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
4
Vankūvera, Kanāda. Vankūvera ir pazīstama kā viena no „zaļākajām” pilsētām Ziemeļamerikā, un tā noteikti ir videi draudzīgākā pilsēta Kanādā. Pirms dažiem gadiem pilsētas valdība sāka īstenot plānu „Zaļākā pilsēta 2020”, un, lai gan daudzi pilsētas iedzīvotāji joprojām pārvietojas ar automašīnu, valdības plānos ir līdz 2020. gadam par 33% samazināt oglekļa dioksīda izmešu daudzumu. Lai to īstenotu, pilsētā tiek ierīkotas jaunas elektromobiļu uzlādes vietas, stādīti koki, palielināts esošo parku skaits, kā arī popularizēta gudras atkritumu apsaimniekošanas nozīme un veiktas citas aktivitātes.
Per James Stewart / cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
5
Kuritiba, Brazīlija. Kā liecina „Siemens” veidotais „zaļāko” pilsētu indekss, Kuritiba ir vienīgā Dienvidamerikas pilsēta, kas ierindojas virs vidējā līmeņa starp videi draudzīgajām pilsētām. Kuritibā jau sen ieviesta lieliska otrreizējās pārstrādes programma, pārstrādājot gan papīru, kartonu un plastmasu, gan stiklu un metālu. Tāpat pilsētā plānots izbūvēt labāku autobusu sistēmu, kā arī paplašināt veloceliņu tīklu.
Leonardo Shinagawa / cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
6
Keiptauna, Dienvidāfrika. Labs piemērs citām pilsētām ir Dienvidāfrikas otrā lielākā pilsēta Keiptauna, kurā pirms pieciem gadiem tika uzbūvēts pirmais vēja elektroenerģijas ražotnes parks valstī. Pilsētas mērķis ir līdz 2020. gadam radīt vismaz 10% sev nepieciešamās enerģijas no atjaunojamiem resursiem.
David Stanley / cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
7
Kopenhāgena, Dānija. Kopenhāgena regulāri tiek atzīta par Eiropas „zaļāko” pilsētu. Lai gan pilsētā dzīvo aptuveni pusmiljons cilvēku, tajā radītās oglekļa emisijas apmēri ir salīdzinoši niecīgi. Kopenhāgenas iedzīvotāji aktīvi šķiro un kompostē atkritumus, un ikdienas gaitās dodas, izmantojot sabiedrisko transportu vai velosipēdu.
cc


Zaļākas pilsētas pasaulē – vai zini, kuras tās ir?
8
Sanfrancisko, ASV. Sanfrancisko ir viena no videi draudzīgākajām pilsētām ASV – tajā tiek plaši īstenota gan atkritumu šķirošana un otrreizējā pārstrāde, gan kompostēšana. Pateicoties pārdomātajai velo infrastruktūrai, pilsēta ir riteņbraucējiem draudzīga. Turklāt tieši Sanfrancisko regulāri tiek atzīta par vislabāko vietu, kur iegādāties bioloģiski audzētu, kvalitatīvu pārtiku.
cc
Spokaini skati: kas notiek ar pilsētu, kad to pamet iedzīvotāji Spokaini skati: kas notiek ar pilsētu, kad to pamet iedzīvotāji  
Meksikas 'Leļļu sala' - viena no šaušalīgākajām vietām pasaulē Meksikas 'Leļļu sala' - viena no šaušalīgākajām vietām pasaulē   (1)
Kā rentgena staros izskatās bērns, kuru pārvadā čemodānā Kā rentgena staros izskatās bērns, kuru pārvadā čemodānā   (1)
Atklāta, iespējams, pasaulē bīstamākā viesnīca, kas iekārta klintī Atklāta, iespējams, pasaulē bīstamākā viesnīca, kas iekārta klintī  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.