Foto: F64
Pirmdien, 18.novembrī, ir Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadiena, kurai par godu Latvijā un citviet pasaulē notiks plaša atceres un kultūras pasākumu programma. Latvijas Republika proklamēta 1918.gada 18.novembrī, pulksten 16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Tāpat šajā nedēļas nogalē ikviens aicināts piedalīties arī svētku ieskaņas pasākumos - doties uz koncertiem un tematiskajām izstādēm, kā arī galvaspilsētā notiekošo gaismas festivālu "Staro Rīga", kas šogad norisinās četrus vakarus – no 15. līdz 18. novembrim.

Arī portāls "Delfi" sekos līdzi nozīmīgākajiem svētku pasākumiem, tostarp piedāvājot videoreportāžas no 18. novembra svinīgās ziedu nolikšanas ceremonijas pie Brīvības pieminekļa, Latvijas Bruņoto spēku parādes un lāpu gājiena. Aicinām ikvienu sūtīt arī savas fotogrāfijas no svētku pasākumiem un gaismas festivāla "Staro Rīga" uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv .

Atgādinām, ka Latvijas dzimšanas dienā 18. novembrī sabiedriskais transports Rīgā kursēs bez maksas, tāpat daudzos svētku pasākumos ieeja būs bez maksas.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu spilgtākajos svētku un to ieskaņas pasākumos:

Reģistrējies Grāmatu draugu ķēdei!


Foto: DELFI

Akcijas ietvaros šajās brīvdienās ikviens tiek aicināts stāties "Grāmatu draugu ķēdē", lai palīdzētu grāmatām nokļūt no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili.

Piereģistrēties dalībai akcijā var kultūras portālā www.riga2014.org. Reģistrējoties svētku dienās, ir iespēja ne vien Latvijai dzimšanas dienā uzdāvināt savu dalību Grāmatu draugu ķēdē, bet arī piedalīties izlozē, kuras balvas ir desmit "Rīga 2014" plānotāji, kuros interesantā un atraktīvā veidā atrodama informācija par nozīmīgākajiem "Rīga 2014" pasākumiem.

Ceļš no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas K. Barona ielā 14 līdz Gaismas pilij ir 2014 metrus garš un reģistrēšanās sistēmā sadalīts astoņās zonās: Vērmanes dārzs, Merķeļa iela – Raiņa bulvāris, Raiņa bulvāris – Aspazijas bulvāris, Audēju iela, Grēcinieku iela, 11. novembra krastmala, Akmens tilts un Mūkusalas iela. Reģistrējoties var izvēlēties sev izdevīgāko vietu un laiku.

Vērmanes dārza zona paredzēta dalībniekiem ar bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt Akmens tilta zonā, lūgti pieteikties īpaši izturīgie un drosmīgie, kurus nebaida iespējamais vējš un sals. Ceļa posmā no vecās un jauno bibliotēkas ēku tiks gādāts par iespējām sasildīties un baudīt siltu dzērienu. Savukārt domājot par grāmatu drošību, tās tiks atputekļotas un ievalcētas.

Plānots, ka kopumā grāmatu draugu akcijā piedalīsies 20 tūkstoši cilvēki, tostarp augsta līmeņa ārvalstu viesi, kas apmeklēs Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanu.

Studentu korporāciju gājiens


Tradicionāli Latvijas valsts svētku dienā, 18. novembrī pirmo pasākumu plkst. 8 organizē studentu korporācijas, dodoties gājienā no Latvijas Universitātes galvenās ēkas Raiņa bulvārī uz Rīgas Brāļu kapiem.

Gājiens tiek rīkots par godu Latvijas Republikas dibināšanai un brīvības cīņās kritušajiem, un tajā tradicionāli piedalās vismaz 1000 dalībnieku, no kuriem vairums ir studentu un studenšu korporāciju locekļi. Tā vēsture sakņojas pirmās brīvvalsts laikā, kad to organizēja Latvijas Universitāte. 1992.gadā gājiena rīkošanas tradīciju atjaunoja un pārņēma Latvijas Studentu korporāciju Prezidiju Konvents.

Korporācijas ir akadēmiskas, nacionālas un slēgtas mūža organizācijas, kuru mērķis ir palīdzēt jaunajiem studentiem kļūt par inteliģentiem jauniešiem, aktīviem un cienījamiem sabiedrības locekļiem, kas ar pilnu pārliecību apzinās, ka arī viņi ir atbildīgi par tālāko Latvijas valsts un tautas nākotnes attīstību.

Latvijā pavisam ir 23 studentu un 12 studenšu korporācijās, kas apvieno aptuveni 3200 dažāda vecuma sabiedriski aktīvus cilvēkus. Pirmā latviešu studentu korporācija "Lettonia" dibināta 1870. gadā Tērbatā, savukārt pirmā studenšu korporācija "Daugaviete" – 1921. gadā Rīgā.

Oficiālie 18. novembra pasākumi Rīgā


Foto: DELFI

Plkst. 9 – 10 Rīgas Doma baznīcā
Ekumeniskais Dievkalpojums

Plkst. 10.30 – 11.30 Pie Brīvības pieminekļa
Ziedu nolikšanas ceremonija

No plkst. 11 līdz 18 Rīgas Porcelāna muzejā
Patriotiskā porcelāna darbnīca
Darbnīcu vada māksliniece Diāna Boimane
Dalība darbnīcā 3,35 lati

Plkst. 13 11. novembra krastmalā
Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde

Plkst. 19 pie Brīvības pieminekļa
Svinīgais pasākums par godu Latvijas Proklamēšanas 95. gadadienai
Piedalās Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", solisti Gunta Davidčuka, Andris Ludvigs un Daumants Kalniņš, folkloras kopa "Vilkači", Madars Kalniņš (taustiņi), Juris Kristons (taustiņi), Kaspars Zemītis (solo ģitāra), Ainārs Majors (bass). Diriģenti Mārtiņš Ozoliņš un Romāns Vanags, režisore Mirdza Zīvere. Pasākumu vada Rihards Lepers.
Plkst. 20 Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa svētku uzruna

Plkst. 21 11. novembra krastmalā
Dziedāsim kopā Latvijas himnu "Dievs, svētī Latviju!"
Svētku uguņošana

No klasiskās mūzikas līdz folkloras ansambļiem


Foto: F64

15. novembrī

plkst.19 Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas lielajā zālē
Koncerts "Koklītes skanēja"
Režisora Rodrigo Rikarda (Studija "Scilla") 2013. gada dokumentālā filma Koklē mazmeitiņa. Piedalās Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas koklētāju ansambļi "Teiksma" un "Karameles"

16. novembrī

plkst.16 VEF Kultūras pils Lielajā zālē
Koncerts "Sirds pieturvietas"
Piedalās kvartets Undertango, solisti Madara Dziedātāja un Kalvis Kalniņš
Pēc koncerta Atpūtas vakars estrādes orķestra pavadībā
Ielūgumi darba dienās no 10 līdz 17 saņemami VEF Kultūras pilī

plkst. 17 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde"
Koncerts "Lido doma zelta spārniem"
Piedalās vīru koris "Frachori", solisti Kristīne Gailīte, Guntars Ruņģis, Romāns Poļisadovs. Koncertmeistars Gints Bērziņš
Ielūgumi no plkst. 10 līdz 18 saņemami koncerta norises vietā

17. novembrī

plkst. 15 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde"
Jāņa Lūsēna un Ojāra Vācieša dziesmu cikls "Kur ko likt?"
Piedalās bērnu vokālais ansamblis "Kolibri"
Ielūgumi no darba dienās no plkst. 10 līdz 18 saņemami koncerta norises vietā

plkst. 19 Kultūras pils "Ziemeļblāzma" Lielajā zālē
Koncerts "Mēs Tavi, Tu mūsu, Latvija!"
Piedalās Rīgas Doma zēnu koris, solists Niks Matvejevs
Ieeja bez maksas

18. novembrī

Plkst. 12 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē
Koncerts "Mana valsts. Mana dziesma"
Piedalās Vidzemes kamerorķestris, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sõla" un solisti Sonora Vaice, Vineta Elksne, Jānis Apeinis un Dainis Skutelis. Diriģenti Andris Veismanis un Kaspars Ādamsons. Ielūgumi darba dienās no 11 līdz 19 saņemami Kongresu nama vestibilā

Plkst. 12 Lielajā ģildē
Koncerts "Rīgas vitrāžas"
Piedalās Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Rīgas Saksofonu kvartets, solisti Ilona Bagele, Daumants Kalniņš, Raimonds Pauls. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš.
Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem. Informācija pa tālruni 67425218

Plkst. 14 Rīgas Kultūras un atpūtas centrā "Imanta"
Koncerts "Vīsim košu zelta joslu, lai mirdz mūsu tēvu zeme"
Piedalās jauktais koris "Namejs", vīru kori "Absolventi" un "Silvicola", koklētāju ansamblis "Kārta", vīru folkloras kopa "Vilki", deju kolektīvs "Imanta". Koncertu vada Rita Reliņa.
Ieeja bez maksas

Plkst. 15 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā Ģilde"
Koncerts "Mīlestības un laimes zeme Latvija"
Piedalās Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris.
Mākslinieciskais vadītājs un diriģents Romāns Vanags.
Ielūgumi darba dienās no plkst. 10 līdz 18 saņemami koncerta norises vietā.

Plkst. 15 un 17 Rīgas Jūgendstila muzejā
Koncerts "Par zemi, ko mīlam"
Muzicē koklētāju ansamblis "Teiksma"
Ieejas maksa 1.06 lati; skolēniem, studentiem un pensionāriem ieeja bez maksas.

Plkst. 16 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē
Koncerts "Kaļu rotas līgavai, mīļai skaistai Latvijai"
Piedalās Juris Kalnciems, Ventis Zilberts, Dainis Tenis, Aivars Krancmanis, Annu, Aule, Pīa Paemuru, Olga Zaitseva, vīru koris "Gaudeamus", kamerkori "Austrums" un "Fortius", Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jauktais koris un simfoniskais orķestris.
Ieeja bez maksas.

Plkst. 16 Kultūras centra "Iļģuciems" Lielajā zālē
"Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltīts koncerts"
Piedalās stīgu kvartets – Anita Balčuna (vijole), Biruta Vaivode (vijole), Inga Ozoliņa (alts), Laima Kunkule (čells) un Helēna Laukmane (klavieres).
Ieeja bez maksas.

Plkst. 19 Sv. Pestītāja (Anglikāņu) baznīcā
koncerts "Skani mana dziesma, skani Latvijai"
Piedalās kori "Vecrīga", "Burtnieks" un "Vivace". Pie ērģelēm Jānis Pelše
Ieeja bez maksas.

19. novembrī
Plkst. 19 VEF Kultūras pilī
Izrāde "Vērtības paliek un... "
Ansambļa "Rīgas pantomīma" veltījums dibinātājam un ilggadīgajam mākslinieciskajam vadītājam Robertam Ligeram.
Ieeja bez maksas.

Galvenais jubilejas koncerts Nacionālajā teātrī


Foto: Publicitātes foto

18.novembrī plkst. 17.30 Valsts svētku galvenajā jeb Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienas koncertā Latvijas Nacionālajā teātrī muzicēs Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Normunda Šnē vadībā. Tas tiešraidē tiks rādīts arī LTV1.

"Mums ir izrādīts ļoti liels gods – 18.novembrī ar izcilo latviešu diriģentu Normundu Šnē esam uzaicināti atskaņot Latvijas valsts svētku galveno koncertprogrammu vietā, kur tika proklamēta Latvijas republika – Latvijas Nacionālajā teātrī," atklāj Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Latvijas Valsts prezidenta kancelejas (sadarbībā ar VSIA "Latvijas Koncerti") rīkotajā koncertā Liepājas Simfoniskais orķestris atskaņos īpaši šim notikumam gatavotu latviešu mūzikas programmu. Skanēs gan Pētera Vaska 1979.gadā radītais skaņdarbs "Cantabile per archi", gan Emīla Dārziņa 1904.gada "Melanholiskais valsis" un Jāņa Mediņa "Ziedu valsis" no pirmās latviešu baleta partitūras "Mīlas uzvara", kas radīta 1934.gadā.

Kopā ar spožo vijolnieci Paulu Šūmani orķestris izpildīs Pētera Butāna divertismentu vijolei un kamerorķestrim "Brīvdienu mūzika", kas 2003.gadā tapa kā speciāls pasūtījums, kaut visai netipisks, mūsdienu mūzikas festivālam "Arēna". Šajā mūzikā dzirdami latīņamerikas deju ritmi, un tiek izmantotas speciālas perkusijas (marakass, chokallo, kongas).
Bez Liepājas Simfoniskā orķestra Valsts svētku koncertā piedalīsies arī Rīgas Doma zēnu koris un pārstāvji no folkloras kopām "Budēļi", "Grodi" un "Tarkšķi" tautas mūzikas dziedātāja Andra Kapusta vadībā. Koncertu vadīs Jānis Vimba un Asnate Siliņa.

'Staro Rīga' no Daugavas līdz Juglai


Foto: DELFI Aculiecinieks

Tradicionālais gaismas festivāls "Staro Rīga" šogad ilgs četrus vakarus - no 15. līdz 18. novembrim. Kopumā 31 pilsētvides gaismas objekts veidots pēc kādas no "Rīga 2014" programmas tematiskajām līnijām - "Rīgas karnevāla", "Okeāna alkām", "Izdzīvošanas komplekta", "Ceļu kartes", "Dzintara āderes" vai "Brīvības ielas", norāda pasākuma organizatori.

Festivāla pamatmaršruts šogad būs centrālā pilsētas ass no Daugavmalas līdz Juglai, veidojot atzarus Vecrīgā, Esplanādē un Miera ielā, ar objektiem uz VEF kultūras pils fasādes, Teikas vidusskolā un Strazdumuižā. Būs arī citi objekti ārpus pilsētas centrālās daļas – Kalnciema kvartālā, atpūtas centrā "Lido", kā arī tiks izgaismots kultūras pils "Ziemeļblāzma" skatu tornis.

Gaismas festivāla ietvaros tiks realizēta daļa no pieteiktajiem objektiem, bet citas radošās idejas būs skatāmas Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas nedēļas nogalē 17.-19. janvārī, kad notiks īpašs "Staro Rīga" speciālizlaidums.

"Staro Rīga" ir vairāku dienu pilsētvides objektu izstāde - gaismas festivāls, kurā, izmantojot mūsdienu gaismas un video tehnoloģijas tiek pārvērsta pilsētas ierastā ainava. Tas ir arī viens no apmeklētākajiem un iecienītākajiem galvaspilsētas kultūras pasākumiem.

Fotogalerija no pērnā gada festivāla:

Ar lāpām no Ulmaņa līdz Brīvības piemineklim


Foto: F64

Šogad lāpu gājiena dalībnieki aicināti pulcēties pulksten 18.

Kopš 2003. gada 18. novembra, kad pirmo reizi notika "Visu Latvijai" organizētais lāpu gājiens, ik gadu tas pulcē aizvien vairāk dalībnieku. 2012. gada 18. novembrī gājienā devās jau ap 10 000 dalībnieku, informē organizatori.

Video no 2012. gada lāpu gājiena:

"Neaizmirstamas ir tās sajūtas, kad gājiena dalībnieku lāpu un karogu jūra, kopības sajūtas un garāmgājēju acu skatienu pavadīta, izvijas cauri visai Vecrīgai. Tas sniedz patriotisku saviļņojumu un gandarījumu vēl ilgi pēc gājiena noslēguma.

Gājiena mērķis ir pateikties Latvijas valsts dibinātājiem un brīvības cīnītājiem, kuru ticība latviešu tautas nākotnei un nestie upuri deva iespēju latviešiem būt starp tām retajām pasaules tautām, kurām ir sava valsts," teikts organizatoru interneta vietnē.

Mežaparkā - karogi un ugunis


Foto: F64

2013. gada 16. un 17. novembrī no plkst. 17 līdz 22 Mežaparkā notiks pasākums – "Lepni zem Latvijas karoga!".

Šajā laikā Mežaparka alejas no Rīgas Zooloģiskā dārza līdz Lielajai estrādei tiks izgreznotas ar vairāk nekā 100 karogiem, veidojot sarkanbaltsarkano karogu aleju, kuras turpinājumā pirmo reizi būs iespējams vienkopus aplūkot Latvijas pilsētu un novadu karogus.

Nonākuši Lielās estrādes teritorijā, apmeklētāji varēs atdot godu pasaulē lielākajam Latvijas karogam, kas nosegs gandrīz visu kora podestūru un kura izmērs ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetri. 

Tam līdzās no degošām svecītēm veidoti latvju ornamenti atgādinās par šīs vietas lielo nozīmi mūsu tautas vēsturē. Ikviens varēs piedalīties gaismas objekta – mirdzošās "Latvijas" veidošanā, noliekot pie karoga savu līdzi paņemto svecīti.

Savukārt virs lielā karoga tiks projicēta filma par Latvijas nacionālajām vērtībām un uzņēmumiem, kas nes Latvijas vārdu pasaulē un ar savu darbību nodrošina valsts ekonomisko stabilitāti – "Latvijas valsts meži", "Latvijas Tekstils", "Latvijas Finieris", "Latvijas Gāze", "Latvijas Balzams", "Latvijas Maiznieks", Latvijas Biškopības biedrība un citiem. Visi minētie uzņēmumi arī organizēs dažādas aktivitātes.

Pasākuma kulminācija plānota plkst. 20, kad klātesošie varēs vērot iespaidīgas uguns skulptūras. To autori ir pazīstamie Latvijas uguns mākslinieki Andris Džiguns, Aleksejs Geiko un Kristaps Krolls.

Pasākumu organizē Mežaparka apsaimniekotāji – "Rīgas meži".

Zālītes un Lūsēna mūzikls 'Meierovics'


Foto: Publicitātes foto

18. novembrī Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos muzikālā teātra "Ars Nova" mūzikls "Teiksma par Zigfrīdu Annu Meierovicu", kura mūzikas autors ir Jānis Lūsēns, bet libreta - Māra Zālīte. Mūzikls apmeklējams arī 19. novembrī.

Jauniestudējuma režisors ir Gatis Šmits, scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Ieva Veita un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Par iestudējuma mākslinieciskajiem procesiem rūpējas Andris Veismanis, galvenie lomu atveidotāji mūziklā būs Gundars Grasbergs, Kristīne Zadovska, Aija Vītoliņa, Uģis Roze un Ģirts Liuziniks.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" kasēs.

Svētku izstādes Rīgā


Foto: F64

Līdz 30. novembrim no plkst. 10 līdz 18
Rīgas kultūras centra "Iļģuciems" 1. un 2.stāva vestibilos
Tautas lietišķās mākslas izstāde "Latvijai"

Līdz 27. novembrim VEF Kultūras pils Vestibilā
VEF Kultūras pils studiju "Māra", "Saule" un "Varavīksne"  Valsts svētkiem veltīta izstāde "Citāds un tas pats rudens" (keramika un gleznas)
Ieeja bez maksas

Līdz 30. novembrim VEF Kultūras pils Vestibilā
VEF Kultūras pils fotokluba "Rīga" Dziesmu un Deju svētkiem veltīta izstāde
Ieeja bez maksas

Spilgtākais aiz Latvijas robežām


Foto: AFI

Nozīmīgākie notikumi Īrijā:

Dublinā

16. novembrī plkst. 17 ar Latvijas vēstniecības atbalstu Latviešu biedrība Īrijā (LBĪ) Dublinas Mēra rezidencē Mansion House organizē svētku koncertu, veltītu Latvijas Republikas Proklamēšanas 95. gadadienai. Koncertā un kopīgā svinēšanā piedalīsies latviešu bērnu nedēļas nogales skoliņas no Dublinas, Limerikas, Navanas, Galvejas, mūzikas studija "Mazais Letiņš", koris "eLVē" un Dublinas bērnu deju kopa.

Limerikā

16. novembrī plkst 19 Latvijas repulikas 95. dzimšanas diena tiks atzīmēta kopā ar radio seju Ufo un ar atraktīvo ballīšu duetu - Normundu Jakušonoku un Daigu Petkeviču. Ballīte solas būt īpaši jautra ar visādām ēverģēlībām un izdarībām. Līdzi jāņem groziņš, biļešu cena līdz 15. novembra plkst. 18 - 25 eiro, vēlāk - 30 eiro.

Adrese:Kilmurry Lodge Hotel, Dublin Road, Castletroy ,Limerick

Nozīmīgākie notikumi Lielbritānijā:

Skelmersdālē

16. novembrī plkst.11 Rietum-Lankašīras Latviešu biedrība svinēs Latvijas 95. dzimšanas dienu ar dziesmām, dejām, spēlēm un Latviešu nedēļas nogales skoliņas "Jūras Kaķis" bērnu piedalīšanos.

Adrese: Skelmersdale Eucumenical Centre

Ņūrijā

16. novembrī plkst. 13-15 Sveicot Latviju 95.gadadienā, Ņūrijas latviešu nedēļas nogales skola aicina uz sadziedāšanos koncertā.

Adrese: Altnaveigh House 51, Downshire Road, Newry, BT34 1EE.

Bradfordā

16. novembrī plkst.14 Daugavas Vanagu Fonda Bredfordas namā, notiks Latvijas Republikas 95. gadadienas svinības.

Adrese: 5 Clifton Villas, BD8 7BY.

Miltonkīnā

16.novembrī plkst: 17-19 par godu Latvijas Republikas Neatkarības Proklamēšanas gadadienai notiks latviešu kopēja sanāksme.

Adrese: Moorland Community Centre, Beanhill Dodkin MK6 4LP.

Jorkšīrā

16. novembrī plkst: 17-21 par godu Latvijas 95.gadu jubilejai latvieši Jorkšīrā rīko svinības.

Adrese: Scarborough Campus, University of Hull, YO11 3AZ.

Pīterboro

16. novembrī plkst Latvijas svētkus svinēs Pīterboro latviešu biedrība.

Adrese: St Mark Church, 82 Lincoln Road, Peterborough, PE1 2SN, talrunis uzziņām 07734925877.

Ragbijā

17. novembrī plkst: 15 Daugavas Vanagu Fonda īpašumā "Straumēni" notiks valsts svētku sarīkojums ar 11.Saeimas deputāta Valda Liepiņa dalību.

Adrese: Latviešu namā "Straumēni"

Londonā

17. novembrī plkst 17 Latviešu Nacionālā Padome Lielbritānijā rīkos svētku svinības un svētku koncertu, kurā uzstāsies folkloras grupa "Austrumkalns", tautas deju kopa "Londona dejo", jauniešu tautas deju kopa "Salinieki", kā arī Londonas latviešu koris.

Adrese: Westminster Cathedral Hall Ambrosden Avenue, London SW1P 1QH.

Gērnsijā

17. novembrī plkst. 19 notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienas pasākums.

Adrese: The Wicked Wolf, St.Martins.

Northamptonā

17. novembris Northemptonas latviešu nedēļas nogales skola "Sprīditis" plāno atzīmēt Latvijas Republikas dzimšanas dienu, apvienojot ar skolas apmeklēšanas reizi.

Bristolē

17. novembrī Bristoles latviešu nedēļas nogales skolā "Burtiņskola" pieminēs Latvijas gada dienu, savas skoliņas telpas, ar bērnu uzstāšanos un visu kopīgu godināšanu.

17.novembrī plkst 12 Bristoles latviešu nedēļas nogales skola "Sauleszaķis" atzīmēs savas skoliņas telpās Latvijas 95.gadadienu, izstādot informāciju par Latviju.

Svonzī

17.novembrī Svonzī notiks Daugavas Vanagu Fonda sarīkojums.

Edinburgā

18. novembrī plkst: 17-22 Latvijas neatkarības diena Edinburgā tiks sagaidīta ar īpašajiem viesiem Ivo Fominu un Robertu Vinteru.

Adrese: Tunecastle football Stadium, Gorgie Suite  Meleod Street, Edinburga, EH11 2NL.

Līdsā

24. novembrī plkst 14-16 Līdsas Latviešu Centrā tiks rīkots Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts pasākums "Tev mana Latvija". Pasākumā piedalīsies latviešu nedēļas nogales skolas "Pūcīte" skolēni un vecāki, Latviešu centra vokālais ansamblis. Viesu deju kolektīvs "Kamoliņš un īpašais viesis Ivo Fomins.

Adrese: Holbeck Working Men`s Club Jenkinson Lawn LS11 9QX.

Nozīmīgākie notikumi Amerikas Savienotajās valstīs:

Ņujorkā

16. novembrī, pulksten 14 notiks Latvijas Valsts Svētku Akts, Jonkeru baznīcā. Svētku uzrunu teiks Dr. Guntis Šmidchens, Vašingtonas universitātes Baltiešu studiju programmas vadītājs. Koncertēs Ņujorkas latviešu koris. Pēc akta sadraudzības pēcpusdiena baznīcas lejas zālē ar uzkožamiem un dzeramiem. Ieeja 30 ASV dolāri.

Adrese: 42 Hackensack Street, Wood Ridge, NJ 07075.

Filadlefijā

16. novembrī, plkst. 14

Svētku runu teiks Anita Bataraga, Amerikas Latviešu apvienības valdes priekšsēde. Koncertēs ansamblis "Teiksma". Pēc koncerta, vakariņās ar kopdziesmām "Teiksmas" vadībā. Ieeja 25 ASV dolāri (tiem, kas ieradīsies tautastērpā - 15 ASV dolāri) Bērniem un studentiem ieeja brīva.

Adrese: 531 N. 7th Street • Philadelphia PA

Čikāgā

16. novembrī, plkst. 14

Svētku runu teiks Andrejs Panteļējevs. Koncertēs Ieva Akuratere, Leons Sējāns, Mātīss Akurāters, Ciānas draudzes koris, Čikāgas vīru koris, Krišjāņa Barona latviešu skolas koris, KBLS zvanu koris. Pēc koncerta saviesīgais vakars. Ieeja 30 ASV dolāri (tiem, kas neapmeklē saviesīgo vakara daļu - 15 ASV dolāri) Bērniem līdz 17 gadu vecumam - 5 ASV dolāri.

Kolorādo

16. novembrī, plkst. 18

Runās Pēteris Rācenis par savu ceļojumu ar jauniešiem - "Sveika, Latvija, šodien!". Tautas deju grupas "Virpulītis" priekšnesums. Vakariņas  groziņu veidā. Ieeja 20 ASV dolāri, studentiem - 10 ASV dolāri, bet bērniem ieeja brīva.

Adrese: 10705 West Virginia Ave., Lakewood, CO 80226

Ohaio

16. novembrī  plkst. 14

Svētku runu teiks Juris Ķeniņš. Koncertēs čellists Juris Ķeniņš, vijolnieks  Pēteris Briedis, klavieres Līga Zemesarāja. Ieeja 15 ASV dolāri.

Adrese: 1385 Andrews Ave., Lakewood, Ohio

Ņūdžersijā

17. novembrī, plkst 13. Svētbrīdi noturēs mācītāja Ieva Pušmucāne Kineyko, svētku runu teiks Dr. Visvaldis Dzenis, koncertēs Mineapoles folkloras ansamblis. Ieeja 25 ASV dolāri.

Adrese: 1017 State route 33, Freehold, NJ 07728

Norvēģijā

16. novembrī plkst. 17 Latviešu biedrība Norvēģijā, Kultūras biedrība Norvēģija – Latvija, un Latvijas vēstniecība Norvēģijā ielūdz piedalīties Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienas svinībās "Rakstā ritam", kas notiks Oslo. Pasākumā būs redzams Kastaņa skoliņas, Tautas deju kolektīva "Ziemeļmeita", ansambļa "Laipa" un Vīru kopas "Vilki" kopuzvedums, Latvijas vēstnieka Norvēģijā Induļa Ābeļa uzruna, Vīru kopas "Vilki" koncertuzvedums. Tāpat sagaidāms svētku šampanietis, uzkodas, Tautas deju kolektīva " Ziemeļmeita" priekšnesumi, sadancošana un rotaļas lieliem un maziem. Biļete: biedriem - 100 NOK, citiem - 120 NOK, bērniem līdz 18. gadiem ieeja par brīvu.

Adrese: Oslo Vineyard, Rolf Wickstrøms vei 15, 0484 Oslo.

Beļģijā

17.novembrī plkst.19

Beļģijas latviešu māksliniecisko pašdarbības kopu un vietējo profesionālo mākslinieku koncerts. Būs vēstnieces Leldes Līces - Līcītes uzruna un valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna videoierakstā, kā arī svētku torte ar glāzi šampanieša. Pasākumā ieeja ir bez maksas, bet interesenti lūgti pieteikties līdz 15. novembrim (ieskaitot) uz latvian.event@yahoo.com, norādot savu vārdu un uzvārdu.

Adrese: Le Bouche à Oreille, www.bao.be, rue Félix Hap 11, 1040 Brussels.

Krievijā

16.novembrī Sanktpēterburgā Sv.Mihaila baznīcā notiks svinīgs dievkalpojums ar vietējo latviešu piedalīšanos. Dievkalpojumu vadīs mācītājs Juris Zariņš. Pēc dievkalpojuma ģenerālkonsulāts latviešu diasporai organizē pieņemšanu, kurā piedalīsies arī Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" pārstāvji.

Austrijā

16.novembrī plkst.18 Vīnē notiks Latviešu balle, atzīmējot Latvijas neatkarības 95.gadadienu. Klasiskās mūzikas priekšnesumi - Klāvs Liepiņš (klavieres), Inese Fedorovska (vijole), Anete Liepiņa (soprāns), Baiba Ošiņa (klavieres). Pēcāk paredzēta saviesīgā daļa ar vakariņām.

Adrese: Hägelingasse 4-6, A- 1140, Wien.

Kanādā

18.novembrī no plkst.7.30 sāksies Kanādas latviešu centrā Toronto notiks Latvijas Valsts svētku sarīkojums, kas notiks visas dienas garumā. Paredzētas lekcijas, filmas "Būt latvietim Kanadā" Toronto pirmizrāde, "The Empire Trio" koncerts un saviesīgais vakars ar priekšnesumiem, sadziedāšanos un dejām.

Adrese: 4 Credit Union Drive, Toronto, Ontārio M4A 2N8, Kanāda

Vācijā

16.novembrī  Hamburgā norisināsies svinības par godu Latvijas Valsts proklamēšanas dienai. Sarīkojums notiks sākot ar plkst.18.30, bet bērniem un viņu vecākiem jau plkst.16. Paredzēts koncerts ar Māras Silājas (kokle un balss), kā arī Hartmut Woelke (Steel Guitar) izpildīta Latviešu tautas mūzika ar blūza ģitāras pavadījumu. Vakarā - bufete ar ēdieniem un dzērieniem un dejas (ēdienus un dzērienus piedāvās par samaksu).

Adrese: Kulturschloss Wandsbek

Zviedrijā

16.novembrī plkst.18 Ālvīkas kultūras namā Stokholmā notiks Latvijas Valsts svētku svinības. Uzrunu teiks Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis un publicists Pauls Raudseps. Pēcāk notiks koncerts "Dziesmu svētku atskaņas", kuru sniegs Stokholmas Latviešu koris Gaidas Rulles vadībā. Vēlāk ieplānots saviesīgs vakars, kuru vadīs Dita Lūriņa-Egliena un Mārtiņš Egliens.

Adrese: Alviks medborgarhus.

Plašāks aiz robežām paredzēto notikumu saraksts pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!