Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers piektdien paziņoja, ka labprātāk savu uzrunu sniegs franču valodā, jo angļu valodas ietekme Eiropā samazinās, vēsta aģentūra "Reuters".

"Lēni, bet pārliecinoši angļu valoda Eiropā zaudē savu nozīmi," Itālijas pilsētā Florencē teica Junkers, izsaucot smieklus un aplausus no auditorijas – Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, vietējiem vadītājiem un itāļu studentiem.

Junkers pārvalda vairākas eiropiešu valodas taču starptautiskajās sanāksmēs priekšroku dod angļu mēlei, piebilst "Reuters".

Vēstīts, ka Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja apsūdzējusi Eiropas politiķus centienos ar draudiem ietekmēt jūnijā gaidāmo Lielbritānijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu iznākumu. Tāpat viņa paudusi pārliecību, ka mediji Eiropā aplami vēstījuši par Lielbritānijas nostāju sarunās.

Piektdien Florencē Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajani pauda, ka neviens necenšas graut Mejas tēlu pirms gaidāmajām vēlēšanām. "Neviens nevēlas iejaukties Lielbritānijas vēlēšanās. mēs drīzāk esam priecīgi, ka tas būs sākums procesam, kas novedīs pie stabilas valdības ar mandātu atrisināt problēmas," teica Tajani, uzsverot, ka viņu īpaši satrauc ap trīs miljonu Lielbritānijā dzīvojošo ES dalībvalstu pilsoņu tiesību ievērošana.

Savukārt ES 27 dalībvalstu līderi Briselē pagājušajā nedēļā 15 minūtēs vienojās par stingrām "Brexit" vadlīnijām. Pirms formālo sarunu uzsākšanas starp ES un Lielbritāniju jūnijā, britu valdībai jāspēj atrisināt ar ES pilsoņu tiesībām Lielbritānijā saistīti jautājumi, jāsedz ap 60 miljardus eiro lielais "Brexit" rēķins un jāatrisina robežas jautājums ar Īriju.

Vadlīnijas iekļauj vienošanos, ka neviena no ES dalībvalstīm nerisina atsevišķas sarunas ar Lielbritāniju.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā 8. jūnijā notiks parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Sākotnēji vēlēšanas bija paredzētas 2020. gadā. Uzvara vēlēšanās Mejai nodrošinātu spēcīgu mandātu līdz 2022. gadam – pietiekami ilgi, lai pabeigtu "Brexit" sarunas un iespējamos pārejas posmus jaunajos tirdzniecības līgumos ar ES, raksta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!