Foto: AP/Scanpix

Tādi mēģinājumi atturēt migrantus no iekļūšanas Eiropā kā Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanās, visticamāk piespiedīs cilvēkus vēl vairāk izmantot cilvēku kontrabandistu pakalpojumus, atsaucoties uz Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas – Interpola – izplatītu paziņojumu, vēsta medijs "The Guardian".

Vairāk nekā 90 % pēdējā laikā veikto nesankcionēto braucienu uz ES nodrošinājuši cilvēku kontrabandisti, taču pastiprinātā ES robežkontrole šo skaitli var vēl vairāk palielināt, kopējā ziņojumā par cilvēku kontrabandu secinājuši Interpols un ES tiesībaizsardzības aģentūra – Eiropols.

"Paredzams, ka, reaģējot uz migrācijas ceļus šķērsojošo valstu pieņemtajiem kontroles pasākumiem, šie skaitļi vēl pieaugs," teikts ziņojumā.

Tāpat tajā norādīts, ka paredzama migrācijas ceļu dažādošanās, jo cilvēku kontrabandisti meklēs veidus, kā apiet pastiprinātās drošības kontroles un iekļūt ES, tādējādi, iespējams, radot jaunus ''karstos punktus''.

Interpola un Eiropola ziņojumā arī aplēsts, ka šajā nelegālajā biznesā – bēgļu nogādāšana ES, izmantojot laivas, – pērn apgrozīti pieci līdz seši miljardi dolāru (4,4 līdz 5,3 miljardi eiro). Šādi aprēķini izdarīti, balstoties pieņēmumā, ka ikviens pārvestais kontrabandistiem samaksājis no 3200 līdz 6500 dolāru (2823.74 līdz 5735.72 eiro). No kopējā apgrozījuma summas nav atrēķināti kontrabandistu izdevumi par laivām, viesnīcām, kukuļiem valdības pārstāvjiem un citi viņu izdevumi.

"The Guardian" gan norāda, ka ir pētnieki, kuri uzskata, ka Interpola un Eiropola norādītā summa par vienu braucienu ir pārspīlēti augsta, un patiesībā sīrieši kontrabandistiem par nokļūšanu līdz Turcijai maksā pārsimts dolāru, aptuveni tūkstoš dolāru par vietu laivā līdz Grieķijai, bet vēl vairākus simtus dolāru par ceļu līdz Vācijai.

Abu iestāžu ziņojumā arī brīdināts par riskiem, kas saistīti ar teroristu iekļūšanu ES: "Teroristi var izmantot migrantu kontrabandistus, lai sasniegtu savu mērķus." "Pastāv paaugstināts risks, ka teroristi varēt izmantot migrācijas plūsmu, lai (atkārtoti) iekļūtu ES."

Citas ES struktūras gan ir pretējās domās, paužot pārliecību, ka tādas metodes kā ES-Turcijas vienošanās drīzāk samazinās cilvēku kontrabandas tīklu, raksta "The Guradian", atsaucoties uz Eiropas Komisijas paziņojumu, kurā tika norādīts, ka ES-Turcijas vienošanās "sagraus cilvēku kontrabandistu biznesa modeli, samazinot risku, ka neaizsargāti cilvēki centīsies šķērsot jūru nedrošos transportlīdzekļos".

Jau ziņots, ka 20. martā spēkā stājās ES un Turcijas vienošanās, kas paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ sīriešu imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!