Foto: Reuters/Scanpix

Slovākija līdz decembra vidum sāks tiesvedību pret Eiropas Savienības (ES) kvotu plānu 160 000 patvēruma meklētāju pārdalei, ziņu aģentūrai AFP otrdien apstiprināja Tieslietu ministrijas preses pārstāve.

Viņa sacīja, ka Tieslietu ministrija kopā ar citām ministrijām pašreiz gatavo lietu, kas tiks iesniegta tiesā pirms 18.decembra.

Bratislava gatavojas vērsties Eiropas Savienības Tiesā, kas izlemj lietas par ES tiesību interpretēšanu un piemērošanu.

Slovākija stingri iebilst pret Eiropas Komisijas (EK) ierosināto patvēruma meklētāju pārdali starp dalībvalstīm, lai atvieglotu to radīto slogu tādām valstīm kā Itālija un Grieķija, kas ir pirmās dalībvalstis, kuras atrodas nelegālo imigrantu plūsmas ceļā.

Saskaņā ar EK plānu Slovākijai būtu jāuzņem nedaudz mazāk par 2300 patvēruma meklētāju.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš martā cer uz pārvēlēšanu amatā, paziņojis, ka drīzāk riskēs pārkāpt ES tiesības, nekā īstenos "ES diktātu" par migrantu kvotām.

Premjers vietējiem medijiem arī norādīja, ka Slovākijas lieta attieksies uz ļoti nozīmīgiem jautājumiem, kas skar attiecības starp ES dalībvalstīm un Briseli, tostarp dalībvalstu ietekmi ES lēmumu pieņemšanā.

Fico septembrī pauda bažas par iespējamo teroristu ielavīšanos Slovākijā, maskējoties par bēgļiem. Eksperti tobrīd to novērtēja kā mazticamu scenāriju.

Televīzijas debatēs pagājušajā nedēļā Fico uzsvēra, ka Slovākijas pilsoņu drošībai ir priekšroka pār imigrantu tiesībām.

"Mēs novērojam ikvienu musulmani Slovākijā," pēc Parīzes teroraktiem žurnālistiem paziņoja Fico, piebilstot, ka vairumā gadījumu musulmaņi atrodas valstī legāli.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 858 000 nelegālo imigrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!