Foto: Shutterstock

Līdz ar tā dēvēto “spaisu” parādīšanos situācija narkotisko vielu jomā pēdējos gados būtiski nav mainījusies, un Latvija joprojām ir šo vielu tranzītvalsts. Arī muitas darbu tiešā veidā nav ietekmējusi arī 'spaisu” lietotāju problēmu aktualizēšana, portāls “Delfi” uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Narkotikas ved tranzītā

VID norāda, ka joprojām starptautiskās organizētās noziedzīgās grupas izmanto Latvijas teritoriju narkotiku pārvešanai tranzītā uz kaimiņvalstīm un šajos narkotiku pārvadājumos tiek iesaistīti Latvijas valsts piederīgie, kā arī citu Baltijas valstu iedzīvotāji. Latvija pēc savas ģeogrāfiskās atrašanās vietas ir narkotisko vielu  tranzīta valsts narkotiku pārvietošanai visos iespējamos virzienos.

Kā liecina prakse, narkotiskās un psihotropās vielas muitas kontroles pasākumu laikā tiek atklātas, gan ievedot Latvijā, gan izvedot no valsts. Pēdējos gados arvien biežāk  tiek konstatēti gadījumi, kad marihuāna tiek izaudzēta uz vietas Latvijā.

Pēdējos gados tiek pārtvertas lielas hašiša partijas: 2013.gadā aptuveni 130 kilogrami, 2012.gadā ap 110 kilogramiem, bet 2011.gadā aptuveni 76 kilogrami, kas tiek tranzītā vestas no Rietumeiropas caur Latviju uz Krieviju, kas norāda uz hašiša tranzīta plūsmu caur Latviju.

Kokaīns ceļu sāk Nīderlandē un Spānijā, heroīns - Krievijā un Baltkrievijā

Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju kokaīns tiek ievests no
Nīderlandes
un
Spānijas
, izmantojot
Eiropas Savienības
valstis kā tranzītvalstis ceļā no Latīņamerikas uz Latviju. Narkotiku kontrabanda tiek veikta gan pa sauszemes ceļiem, gan izmantojot pasta pakalpojumus, gan izmantojot avio satiksmi, gan jūras transportu.

Heroīnu Latvijā ieved no Krievijas, Baltkrievijas un tādām Eiropas Savienības valstīm kā Lietuva, Igaunija, Nīderlande.

Savukārt kanabisa grupas narkotikas Latvijā tiek ievestas no Spānijas, Nīderlandes, Lielbritānijas un Eiropas Savienības dalībvalstīm ar autotransportu, izmantojot pasta pakalpojumus un avio satiksmi.

Amfetamīnu, metamfetamīnu, MDMA  Latvijā ieved no Lietuvas, Nīderlandes, Beļģijas, Polijas ar  autotransportu.

Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju, tranzītā caur Latviju kokaīns no Latīņamerikas caur Latviju tiek nogādāts uz Krieviju, savukārt kanabisa grupas vielas - hašišs, marihuāna, kā arī amfetamīnu grupas vielas no Rietumeiropas caur Latviju tiek nogādātas Krievijā, Igaunijā, Zviedrijā un citās Skandināvijas valstīs.

"Spaisu" problēma darbu neietekmē

Līdz ar "spaisu" problēmas aktualizēšanos muitnieku darbs īpaši nav mainījies, jo muitas amatpersonas jau no 2009.gada sākušas saskarties ar dažādu jaunu psihoaktīvu vielu un ar valdības noteikumiem noteikto jau kontrolējamo vielu sarakstos iekļauto vielu atvasinājumiem kurjerpasta un pasta sūtījumos no Ķīnas,
Indijas
un arī ES valstīm

Šī jaunā tendence norādīja uz iespējamiem nākotnes riskiem, jo muitas amatpersonu aizturējumi uz robežas bija, sākot no 10 gramiem līdz vairākiem kilogramiem  šo jauno psihoaktīvo vielu tīrā veidā vai ļoti lielā koncentrācijā. VID gan paskaidro, ka tie nav gatavie „spaisi", tās ir tīrās vielas, no kā var pagatavot ap 1000 devu.

Savukārt pērn uz aizdomu pamata tika aizturētas un izņemtas ekspertīzes veikšanai aptuveni 15,5 kilogrami vielu. Šobrīd noskaidrots, ka 5,8 kilogrami izņemto vielu satur dažādas psihoaktīvās vielas, kas ir kontrolējamo vielu sarakstos un pagaidu aizliegumu sarakstos.

 VID atzīmē, ka muitnieki turpina darbu, lai atklātu narkotiskās, psihotropās vielas un arī jaunās psihoaktīvās vielas.

Konstatējot jebkādu vielu, kas izraisa aizdomas, ka tā varētu būt narkotiska, psihotropa viela vai prekursors, to aiztur un veic pasākumus, lai noskaidrotu, vai šī konstatētā viela ir kontrolējama narkotiska, psihotropa viela vai prekursors, vai  kāda jauna psihoaktīva viela.

Pēdējā laikā saistībā ar „spaisu" tirdzniecības vietu identificēšanas un tirgotāju apkarošanas rezultātiem VID Muitas kriminālpārvalde saņem vairāk informācijas no Valsts policijas par iespējamajiem ķīmisko vielu saņēmējiem, ko iespējams izmantot iespējamo sūtījumu atklāšanai.

VID uzsver, ka jaunās psihoaktīvās vielas Latvijā tiek ievestas no Ķīnas un ES valstīm, izmantojot pasta pakalpojumus, kā arī ar autotransportu pa sauszemi no ES dalībvalstīm.

VID rīcībā gan nav informācijas par to, kāds šo vielu procents paliek iekšzemē, bet cik daudz no šīm vielām tiek nogādātas citās valstīs.

Kontrabandisti kļūst konspiratīvāki

VID informē, ka kontrabandisti ir kļuvuši daudz konspiratīvāki, kā arī viņi izmanto jaunākās tehnoloģijas savstarpējai saziņai un piegāžu kontrolei.

Joprojām starptautisko organizētās noziedzības grupējumu darbībā ir vērojama tendence iesaistīt Latvijas valsts piederīgos narkotisko vielu kontrabandā, arī ārvalstīs, kur personas pārsvarā tiek izmantotas kā kurjeri narkotiku pārvadāšanai no viena kontinenta uz citu.

Personas, kas tiek iesaistītas šajos noziedzīgajos nodarījumos, izņemot dažus gadījumus, ir trūcīgie, maznodrošinātie, parādos nokļuvušie Latvijas iedzīvotāji, kā arī personas, kas atbrīvojušās no apcietinājuma un vēlas ātri nopelnīt.

Narkotiku un "spaisu" jomā - vairāki grupējumi

VID Muitas kriminālpārvaldes redzeslokā ir vairāki grupējumi, kas ar šo nelikumīgo rūpalu nodarbojas, taču kontrabandistu apkarotāji precīzāku to skaitu neatklāj.

Tāpat VID atzīmē, ka "daži" no šiem kontrabandistu grupējumiem, kuru pamata rūpals ir kokaīns, heroīns, hašišs un citas narkotikas, nodarbojas arī ar psihoaktīvo vielu ievešanu, kas tālāk tiek izmantotas "spaisu" pagatavošanā. Arī šo grupējumu skaitu VID neprecizē.

Ieņēmumu dienestā atzīmē, ka pastāv problēmas saistībā ar organizēto noziedzīgo grupējumu saukšanu pie atbildības, jo šajā gadījumā nepieciešami papildu pierādījumi katra dalībnieka lomas pierādīšanai.

Noziedznieku izmantojamie konspirācijas paņēmieni, jaunākās tehnoloģijas un plašais dalībnieku tīkls apgrūtina organizētāju saukšanu pie atbildības.

Arī tiesu noslogotība un lietu iztiesāšanas ilgums visās instancēs paildzina šo procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!