Foto: F64
Par nelegālu Afganistānas pilsoņu ievešanu Latvijā diviem apsūdzētajiem vīriešiem Ludzas rajona tiesa piespriedusi piecus gadus nosacīti, informēja tiesā, kur šodien tika paziņots spriedums.

Abi apsūdzētie - Ahmads Bareks Kavjars un Andrejs Suhomļinovs - atzīti par vainīgiem pēc Krimināllikuma 285.panta 3.daļas - par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, ja to izdarījusi organizēta grupa, vai arī par vairāk nekā piecu personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai.

Kavjaram tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem un mantas konfiskāciju. Šādu pašu soda mēru ar mantas konfiskāciju saņēmis arī otrs apsūdzētais.

Abiem vīriešiem jāpiedalās probācijas programmā un aizliegts mainīt dzīvesvietu bez probācijas dienesta piekrišanas.

Tiesa pilnībā apmierinājusi prokurora pieprasīto sodu. Arī viņš abiem apsūdzētajiem pieprasīja brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem nosacīti, mantas konfiskāciju un līdzdalību probācijas programmā.

Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Sākotnēji šajā lietā apsūdzība tika uzrādīta arī Latvijas pilsonim Aleksandram Rjazanovam, taču pret viņu lieta ir izdalīta atsevišķā procesā, jo vīrietis izvairījās no izmeklēšanas un atrodas meklēšanā. Viņam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, pastāstīja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga.

Kriminālprocess tika sākts 2010.gada 29.martā. Drošības policijai (DP) bija izdevies aizturēt personu grupu, kas organizēja nelegālās imigrācijas kanālu afgāņu izcelsmes ārzemnieku ieceļošanai Latvijā. Policija toreiz aizturēja deviņus nelegālos imigrantus no Afganistānas, kuri nekavējoties tika nodoti robežsargiem.

Saņemtā informācija liecināja, ka personu grupa par 10 000 līdz 12 000 eiro (7000 līdz 8400 latu) par vienu personu veic pasākumus nolūkā nodrošināt ārzemnieku nelikumīgu ieceļošanu Eiropas Savienības (ES) telpā maršrutā no Afganistānas uz Krieviju, pēc tam uz Latviju un tālāk uz Vāciju vai citām Rietumeiropas valstīm.

Procesa izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka organizēta noziedzīga grupa vismaz trīs personu sastāvā - divu Latvijas iedzīvotāju un viena Afganistānas pilsoņa, kurš uzturas Latvijā ar derīgu termiņuzturēšanos, - organizēja Afganistānas pilsoņu nelikumīgu ieceļošanu Latvijā.

Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka Afganistānas pilsoņi pēc iepriekš rūpīgi izplānota maršruta, pārvietojoties kājām, nelikumīgi šķērsoja Latvijas-Krievijas sauszemes robežu vietā, kas nav paredzēta robežšķērsošanai.

Pēc iekļūšanas Latvijas teritorijā nelegālie imigranti ar mikroautobusu tika nogādāti uz sākotnēji piemeklētu dzīvokli Rīgā. Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka organizatori, ievērojot konspirāciju, pēc neilga laika pārvietoja Latvijā nelegāli ieceļojušos Afganistānas pilsoņus uz kādu privātmāju Lapmežciemā.

Kriminālprocesa gaitā 2010.gada 13.aprīlī tika veikta kratīšana kādā mājā Lapmežciemā, kuras laikā tika noskaidrots, ka mājā nelikumīgi uzturas septiņi Afganistānas pilsoņi. Vēl divi Afganistānas pilsoņi tika sastapti Jūrmalā, pie veikala "Rimi". Visi deviņi nelegālie imigranti tika aizturēti un nodoti Valsts robežsardzes rīcībā.

DP darbinieki kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā aizturēja divus organizētās grupas dalībniekus, kuri tika atzīti par aizdomās turētajiem par iepriekš norādīto noziegumu izdarīšanu, un viņiem tika piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Savukārt vēl viens organizētās grupas dalībnieks tika izsludināts meklēšanā.

Veikto operatīvo un izmeklēšanas pasākumu rezultātā DP esot pārtraucis iepriekš rūpīgi sagatavota nelegālās imigrācijas kanāla darbību. Pēc DP rīcībā esošas informācijas, Afganistānas un Krievijas teritorijā atrodas vairāki tūkstoši ārzemnieku ar izcelsmi no Vidusāzijas reģiona valstīm, kas meklē iespējas nokļūt Eiropas Savienības (ES) telpā, tostarp nelegāli.

DP neizslēdz iespēju, ka nelegālās imigrācijas kanāli var tikt izmantoti tādu personu nokļūšanai ES telpā, kas saistīti ar teroristiskajām organizācijām Vidusāzijas reģionā, ņemot vērā informāciju, ko DP ieguva sadarbībā ES un citu valstu partnerdienestiem par atsevišķu teroristisko organizāciju plāniem izveidot tā sauktās teroristu šūnas tieši ES telpā.

Laikraksts "Telegraf" 2010.gada maijā informēja, ka māja Lapmežciemā, kurā dzīvojuši nelegālie afgāņu izcelsmes ārzemnieki, reģistrēta uz bijušā "Parex bankas" īpašnieka Valērija Kargina vecākā dēla Rema Kargina vārda.

Kā laikrakstam apgalvojuši vietējie iedzīvotāji, šīs mājas teritorijā viņi redzējuši, kā tumsnēji jaunieši palīdzējuši Tatjanai Karginai stādīt košumkrūmus. Kaimiņi nosprieduši, ka laikam viņa būs nolīgusi strādniekus, taču tie izrādījušies it kā tie paši afgāņi, kas vēlāk aizturēti.

Kāds informācijas avots laikrakstam atklājis, ka šī māja tikai īrēta nelegālo imigrantu vajadzībām un tās īpašnieki pat varējuši nezināt, ar ko nodarbojas īrnieki un kas viņi vispār ir.

Aptaujājot vietējos iedzīvotājus, "Telegraf" noskaidrojis, ka vēl 2009.gada vasarā šajā mājā tiešām redzēta Tatjana Kargina, bet pēc tam kādu laiku neesot manīta. Vietējie apgalvojuši arī, ka mājā tiešām dzīvojuši afgāņi, staigājuši pa ciemu, vēlāk bijis liels troksnis, kad viņus ieradušies arestēt.

Kāds cits vietējais pastāstījis, ka afgāņi mājā uzturējušies aptuveni divas nedēļas, stādījuši kaut kādu krūmiņus. Kad ieradusies it kā Tatjana Kargina, viņi krūmus stādījuši kopīgi. Vēlāk ārzemnieki aizturēti.

Rems Kargins izteicies, ka "tā esot pārāk slidena tēma, viņš par to neko nezinot". No tālākās sarunas viņš atteicies, aizbildinoties ar aizņemtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!