Foto: F64

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) piektdien ar savu parakstu apliecinās atbalstu Valsts prezidenta Andra Bērziņa paspārnē tapušā Labas gribas manifestā paustajām vērtībām un nostājai, informē Saeimas Preses dienests.

Saeimas priekšsēdētāja norāda: "Manifestu parakstīšu, jo piekrītu, ka Latvijas nākotne ir mūsu pašu rokās un mūsu valsts var attīstīties tikai savstarpējas cieņas, sapratnes un miera apstākļos. Pievienojoties manifestu parakstījušo cilvēku lokam, vēlos akcentēt, ka šīs vērtības īpaši svarīgi ir apzināties pirms gaidāmā referenduma par mūsu valsts pamatiem – latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu."

"Vienmēr esmu uzsvērusi, ka Latvija – tie esam mēs katrs. Sava valsts - tas ir ikkatra individuāls un visas tautas kopīgs nopelns, un tikai kopīgiem spēkiem spēsim mūsu Latviju veidot par plaukstošu vietu, kur katrs jūtas piederīgs, pārliecināts un gaidīts," uzsver Āboltiņa.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis savu pozīciju nav mainījis un manifestu parakstīt nesteigsies. "Ministru prezidents Valsts prezidenta manifestu vērtē pozitīvi, taču paliek pie vakardienas pozīcijas," portālam "Delfi" apliecināja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke, sakot, ka Dombrovskis Āboltiņai nepievienosies. Panke uzsvēra, ka "valdība turpinās darbu pie sabiedrības saliedēšanas, kas ir viens no valdības deklarācijas mērķiem". Premjera runasvīrs arī piebilda, ka valdības Rīcības plāns "šajā virzienā paredz virkni konkrētu uzdevumu".

Jau vēstīts, ka vēl ceturtdien priekšpusdienā Āboltiņa atzina, ka aizņemtības dēļ ar manifestu nav iepazinusies un vēlas to pārrunāt ar prezidentu, kurš devies vizītē uz Poliju un līdz sestdien gaidāmajam "valodu referendumam" Latvijā neatgriezīsies.

Jau ziņots, ka kopš otrdienas Rīgas pilī ikviens Latvijas iedzīvotājs var parakstīt Labās gribas manifestu, kas izstrādāts, balsoties uz mācītāja Jura Rubeņa tēzēm par morālo izlīgumu sabiedrībā, kas izskanēja Valsts prezidenta rīkotajā diskusijā pagājušajā nedēļā. Dokumentu pirmajā dienā parakstīja pats Valsts prezidents un vairāki sabiedrībā pazīstami politikas, kultūras, zinātnes un citu nozaru pārstāvji.

No koalīcijā esošajām partijām manifestu parakstījuši Zatlera Reformu partijas pārstāvji, savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars atzinis, ka dokuments un tajā ietvertais aicinājums viņam esot neskaidrs. Partijas "Vienotība" līderi premjers Valdis Dombrovskis un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa par prezidenta atbalstīto iniciatīvu izteikušies atturīgi – premjers norādīja, ka šajā pirmsreferenduma laikā ir gana daudz dažādu aicinājumu, savukārt Āboltiņa sacīja, ka viņai neesot bijis laika iepazīties ar šo dokumentu un pārrunāt to ar prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!