Foto: Shutterstock

Šonedēļ Strasbūrā pēdējā šī Eiropas Parlamenta (EP) sasaukuma plenārsesijas darba kārtībā iekļauts arī "legālo narkotiku" jautājums. Deputāti vēlas panākt tādus noteikumus, kas pēc iespējas ātrāk ļautu "spaisu" izņemt no Eiropas Savienības (ES) tirgus. Izstrādājot noteikumus, EP norāda: šobrīd legālo narkotiku problēma visasākā ir Īrijā, Latvijā un Polijā.

Aptuveni 5% no ES jauniešiem vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas psihoaktīvās vielas. Vislielākais īpatsvars no ES dalībvalstīm esot Īrijā — 16%, bet Polijā un Latvijā - vairāk nekā 10%, liecina Eirobarometra dati.

Ņemot vērā "legālo narkotiku" izplatības statistiku, ES jau kopš 2011.gada strādā pie jauniem noteikumiem, kas minētās vielas palīdzētu izskaust. Ceturtdien, 17.aprīlī, Strasbūras EP plenārsesijas laikā paredzēts arī balsojums par jauniem noteikumiem, kas efektīvāk ļaus cīnīties pret "spaisa" izplatību Eiropā.

Pašlaik ES noteikumi nosaka, ka kādas vielas aizliegšanai ir nepieciešami vismaz divi gadi. Jauno noteikumu izstrāde paredz, ka turpmāk ES varēs to panākt 10 mēnešu laikā. Īpaši smagos gadījumos procedūra būšot pat īsāka, jo būs iespējams vielas nekavējoties izņemt no tirgus uz vienu gadu. Tādējādi tiktu nodrošināts, ka viela vairs nav pieejama patērētājiem, kamēr tiktu organizēts pilnīgs riska novērtējums. Šādi noteikumi būtu saistoši visām 28 ES dalībvalstīm.

Paredzēts, ka, lai gan noteikumus izskatīs šonedēļ paredzētajā EP plenārsesijā, tos varētu turpināt skatīt arī jaunais eiroparlamenta sasaukums.

Noteikumu izstrāde pamatota ar deputātu vēlēšanos aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot šo vielu izmantošanu ražošanā, piemēram, medicīnā. Likumpārkāpējiem par kaitīgāko vielu izplatīšanu varētu draudēt cietumsods līdz 10 gadiem, liecina EP informācija.

Noteikumus, balstoties 2011.gada Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) un Eiropola brīdinājumos, 2013.gadā izstrādāja Eiropas Komisija (EK). Ja iniciatīva gūs atbalstu arī EP, tad pēdējais gala vārds piederēs dalībvalstīm – ES Padomei.

Noteikumi, kas ierobežo "legālo narkotiku" tirdzniecību tika pieņemti 2005.gadā, kas, kā norāda ārzemju mediji un vairāki EP deputāti, ir teju aizvēsturisks laiks, ņemot vērā "legālo narkotiku" straujās izplatības tendences.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!