Foto: PantherMedia/Scanpix

Ceturtdien Eiropas Parlaments apstiprināja vienotus noteikumus par to, kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vākt un apkopot datus par ES iedzīvotāju skaitu, nosakot, ka jāziņo par cilvēkiem, kuri vismaz gadu dzīvo valstī.

Parlamentā portālam "Delfi" skaidro, ka pamatoti ES mēroga dati ir vajadzīgi, lai aprēķinātu balsu sadalījumu balsojumos ar kvalificētu vairākumu Padomē, kā arī valstu tiesības pretendēt uz noteiktu ES finansējumu.  

Jaunie noteikumi paredz, ka ES dalībvalstīm būs jāiesniedz Eiropas Komisijai dati par "pastāvīgajiem iedzīvotājiem", t.i., par cilvēkiem, kas dalībvalstī dzīvo vismaz vienu gadu vai kuri ir ieradušies, lai tur uzturētos vismaz vienu gadu. Komisijas mērķis ir nodrošināt to, lai ikvienu iedzīvotāju pieskaitītu tikai vienreiz.

Noteikumi ļaus dalībvalstīm konsekventi vākt kvalitatīvus iedzīvotāju uzskaites datus, ko izmantot, izstrādājot ES politiku, aprēķinot balsu sadalījumu starp dalībvalstīm balsojumos ar kvalificētu vairākumu Padomē un nosakot tiesības pretendēt uz ES finansējumu. Pašlaik ikviena dalībvalsts lieto savas metodes, kā noteikt un apkopot demogrāfiskos datus un statistiku un kā paziņot šo informāciju Komisijai.

Ziņojuma sagatavotājs Csaba Sógor (EPP, Rumānija) balsoja pret jaunajiem noteikumiem, jo uzskata, ka tie liek nonākt neizdevīgākā pozīcijā dalībvalstīm, no kurām daudz valstspiederīgo ir emigrējuši. Viņa ierosinājums nodrošināt, lai šādus datus neizmanto balsu skaita aprēķināšanai balsojumos ar kvalificētu vairākumu Padomē, tika noraidīts.

Komisijai reizi piecos gados būs jāziņo  Parlamentam un Padomei par to, vai šie noteikumi palīdz sasniegt to izstrādes mērķus.

 

Lai gan Parlaments apstiprināja grozīto priekšlikumu, balsojums par normatīvo rezolūciju, ar kuru nosaka šos noteikumus, tika atlikts pēc Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas priekšsēdētājas Pervenche Berès (S&D, Francija) lūguma, lai neoficiālās sarunās ar Padomi nonāktu pie vienošanās pirmajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!