Foto: Aizsardzības ministrija

Piektdien Ādažu poligonā norisinājās starptautisko militāro mācību "Saber Strike 2017" viesu diena, kuru apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžess, ASV vēstniece Latvijā Nensija Baikofa Petita, kā arī citas augstas ārvalstu un Latvijas amatpersonas, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Apmeklējot militārās mācības, viesi novēroja taktisko vingrinājumu, kurā tika integrētas plaša spektra kaujas atbalsta spējas, tajā skaitā kaujas šaušana no Polijas un ASV tankiem, netiešais uguns atbalsts ar mīnmetējiem un artilērijas sistēmām, tai skaitā ar ASV Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS, ar kurām kaujas šaušana Latvijā notika pirmo reizi. Savukārt Itālijas Motorizētās rotas taktisko operāciju atbalstīja kaujas inženieri no ASV un Latvijas bruņotajiem spēkiem, bet gaisa atbalstu nodrošināja ASV Gaisa spēki.

Latvijā starptautisko militāro mācību "Saber Strike 2017"aktīvā fāze notiek Ādažu poligonā no 3. līdz 15. jūnijam.

No 9. līdz 14. jūnijam militārās mācības notiks arī ārpus poligona – Amatas, Mālpils, Ogres, Ropažu, Salaspils un Stopiņu novados, kur bataljona līmeņa vienības, pārvietojoties ar bruņutehniku, veiks mācību uzdevumus ar zemju īpašniekiem saskaņotās teritorijās.

Šogad apvienoto sauszemes un gaisa spēku mācību vadošā valsts ir Latvija. Mācībās Latvijā piedalās vairāk nekā 2000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Polijas un Slovākijas, kā arī ASV.

Mācību laikā tiek uzlabota dalībvalstu sadarbība, gatavības un kaujas spējas, kā arī demonstrēta sabiedroto spēja ātri reaģēt un pārvietot spēkus visā reģionā.

Militārās mācības "Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!