Foto: LETA

Terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems un tuvākajā laikā nemainīsies, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Nozares ministrs norādīja, ka terorismu draudu līmenis valstī nav palielinājies saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības padomē, taču visiem dienestiem ir palielinājies darba apjoms. "Iekšlietu nozares dienesti strādā pastirpinātā režīmā. Vairāk darba ir ne tikai drošības policijai," sacīja ministrs.

Saistībā ar šonedēļ Francijā notikušo uzbrukumu satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai, Latvijas drošības dienesti ir sazinājušies ar Francijas kolēģiem, minēja Kozlovskis. Viņš norādīja, ka kopumā Eiropā terorisms ir lielākais apdraudējums, t īpaši saistībā ar ārvalstu kaujiniekiem.

Runājot par radikālajām organizācijām un aktīvistiem, nozares ministrs norādīja, ka drošības dienestiem tās ir zināmas un to skaits pēdējā laikā nav pieaudzis. Taču prezidentūras laikā svarīgākā prioritāte ir cīņa ar terorismu kopumā, kā arī migrācijas jautājumi, savukārt līdz gada vidum ir jāpieņem Iekšējās drošības stratēģija.

Jautāts par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas iespējamo apdraudējumu iekšējai drošībai, ministrs norādīja, ka grozījumi atļauju izsniegšanas noteikumos situāciju ir mainījuši. "Iepriekš mēneša laikā mēs saņēmām aptuveni 300 pieteikumus, bet pēc grozījumiem, kas stājās spēkā septembrī, četru mēnešu laikā ir saņemti tikai aptuveni 50 pieteikumi," komentēja Kozlovskis.

Tāpat sarunā viņš atkāroti apstiprināja, ka šomēnes policija varētu nodot lietas materiālus par Zolitūdes traģēdiju prokuratūrai. Līdz ar to sabiedrība uzzinās apsūdzēto vārdus.

Arī Drošības policijas Pretterorisma centra priekšnieks Juris Leitietis intervijā Latvijas Neatkarīgās Televīzijas (LNT) raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka pēc terorakta Parīzē Latvijā spēkā joprojām ir zemākais draudu līmenis, un nekas neliecina par terorisma uzbrukumiem. Savukārt Eiropas specdienesti vislielāko vērību pievērš personām, kuras atgriezušās no kaujas darbībām Tuvajos Austrumos. Speciālists minēja, ka Eiropā tādu personu ir aptuveni 3000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!