Foto: LETA

Vācijas aktīvu pārvaldīšanas sabiedrības "Allianz Global Investors" veidotajā Pensiju ilgtspējas indeksā (PSI) Latvijas pensiju sistēma atzīta par vienu no desmit labākajām pasaulē.

Pirmo vietu reitingā ieņem Austrālija, kurai ir augsti attīstīta pensiju sistēma, kam seko Zviedrija, Jaunzēlande, Norvēģija un Nīderlande.

Rietumeiropas valstīs ir "visaptverošas pensiju sistēmas, kas balstītas uz spēcīgiem pamatiem", bet Zviedrijai un Norvēģijai ir salīdzinoši stabila valsts finanšu situācija, kā arī mazāk izteiktas sabiedrības novecošanās problēmas, teikts ziņojumā.

Visvārīgākās pensiju sistēmas ilgtermiņā ir Taizemē, Brazīlijā un Japānā. Indeksa veidotāji brīdina, ka Japānai ir ļoti novecojusi populācija un augsts valsts parāda līmenis, kā dēļ pašreizējā pensiju sistēma ir pārāk dārga un tai nepieciešamas reformas.

Kaut arī pensionēšanās vecums Latvijā vēl joprojām ir salīdzinoši zems, pensiju otrais līmenis ir obligāts un maksājumu apjoms atkal pieaug, mazinot spiedienu uz valsts budžetu un ilgtermiņa ilgtspēju, teikts ziņojumā. Latvija reitingā arī pakāpusies labvēlīgāku populācijas prognožu dēļ.

Igaunija Pensiju ilgtspējas indeksā ierindojas 11.vietā, bet Lietuva - 18.vietā.

Pensiju ilgtspējas indeksā sistemātiski analizē pensiju sistēmas elementus, lai novērtētu to ilgtermiņa stabilitāti. Šā gada indeksā analizētas 50 valstis.

"Augsta vieta indeksā nebūt nenozīmē dāsnus pensiju maksājumus, bet tas parāda, ka valsts pensiju sistēma spēs funkcionēt valsts demogrāfiskajā situācijā," norādīja pētījuma autore Renāte Finke.

Desmit ilgtspējīgākās pensiju sistēmas pasaulē:

1. Austrālija;

2. Zviedrija;

3. Jaunzēlande;

4. Norvēģija;

5. Nīderlande;

6. Dānija;

7. Šveice;

8. ASV;

9. Latvija;

10. Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!