Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) šonedēļ izlems, vai pieņemt Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vadītāja Druva Kleina atlūgumu, taču formastērpu skandālā viņš saskata arī Saeimas opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" pirkstu.

Pabriks šodien pēcpusdienā teica, ka Kleins viņam iesniedzis pilna apmēra informāciju par izdarīto attiecībā uz kamuflāžas tērpu piešķiršanu, taču ministram vajag ar viņu vēlreiz aprunāties un tad šīs nedēļas laikā izlemt, vai pieņemt atlūgumu.

Pabriks nav zinājis, ka formas tiks izmantotas šāda rakstura nometnē Krievijā, taču norāda, ka jebkurš lēmums par ministrijas atbalstu jāpieņem ministrijas Sabiedrisko attiecību padomē. "Ja kāda nevalstiskā organizācija vēršas pie mums ar palīdzības lūgumu, tad ir Sabiedrisko attiecību padome, kurā mēs pieņemam lēmumu," sacīja ministrs.

Par formu piešķiršanu no aizsardzības nozares krājumiem ministrs uzzinājis šonedēļ, kad par to publiski sācis runāt apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvis un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

"Ja mēs būtu zinājuši agrāk, tad citādāk būtu reaģējuši. Tagad, pirmkārt, opozīcijai ir sanācis veiksmīgi novērst uzmanību no primārām lietām uz sekundārām. Ja mēs šeit runājam par Krievijas maigo varu un par Krievijas sadarbību ar politiskajiem spēkiem Latvijā, mēs esam nonākuši līdz debatēm par to, kādas bikses uzvilka šie cilvēki. Es domāju, ka tā ir sekundāra lieta. Otrkārt, ņemot vērā, cik veiksmīgi šī preses kampaņa tika veidota par to, no kurienes šie tērpi nāca, - tas ir ļoti labs pierādījums tam, ka "Saskaņas centram" ir ļoti labi kontakti ar tiem cilvēkiem, kas to organizēja," uzsvēra Pabriks.

Jau ziņots, ka saistībā ar kamuflāžas tērpu piešķiršanu skolēniem, kuri pagājušajā gadā piedalījās militārajā nometnē Krievijā, Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vadītājs Druvis Kleins nolēmis aizsardzības ministram Artim Pabrikam (V) iesniegt atlūgumu.

Kleins žurnālistiem teica, ka esot vienpersoniski pieņēmis lēmumu par kamuflāžas tērpu un mugursomu piešķiršanu jauniešiem, kuri pagājušajā gadā piedalījās militārajā nometnē Krievijā.

Pagājušā gada pavasarī pie Kleina vērsās labs paziņa - atvaļinātais virsnieks un bijušais kolēģis Saeimas deputāts, Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijas priekšsēdētājs Gunārs Rusiņš - un lūdza atbalstu jauniešu dalībai starptautiskās militārās sacensībās, jo Rusiņa vadītajā organizācijā daļa biedru darbojas ar jauniešiem un tiem organizē sportiskas aktivitātes, taču nav līdzekļu pasākumu īstenošanai.

Pamatojoties uz šo informāciju, Kleins pieņēma lēmumu par norakstītu formastērpu nodošanu pasākuma organizatoriem. Kleins, neko nezinādams par nometnes ideoloģisko raksturu, piešķīris jauniešiem lietotus kamuflāžas formastērpus un mugursomas.

Rusiņš, kurš Saeimā tika ievēlēts no Reformu partijas, bet patlaban ir bezpartejisks, arī apgalvo, ka viņš neko nav zinājis par nometnes ideoloģisko raksturu. Deputāts skaidroja, ka sākotnēji viņa vadītā Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijā vērsās Afganistānas kara veterāns Sergejs Īvāns, kurš lūdzis palīdzēt ar reprezentācijas materiāliem un vienotām formām. Rusiņš nolēmis izpalīdzēt un vērsies pie Kleina.

Rusiņš arī pauž viedokli, ka grupas vadītājam vajadzēja ar bērniem braukt atpakaļ, tiklīdz bija redzams, ka pasākumā notiek "politiskā smadzeņu skalošana".

Drošības policija (DP) nesen kā publiskotajā savas darbības pārskatā atklājusi, ka jauniešiem no Latvijas tiek apmaksāta dalība militāra rakstura nometnēs Krievijā un to programmās tiek iekļauti Krievijas armijas paraugdemonstrējumi un ideoloģiska satura lekcijas, kas atstāj uz jauniešiem psiholoģisku ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!