Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par ieroču demonstrēšanas aizliegumu skolās, kā arī mājmācības piemērošanu agresīvajiem bērniem, valdībā varētu skatīt tikai šā gada decembrī, pastāstīja izglītības un zinātnes ministra padomniece Inita Blačforda.

Paredzēts, ka grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par ieroču demonstrēšanas aizliegumu skolās skatīšanai valdībā tiks virzīti kopā ar noteikumiem, kas paredz mājmācības piemērošanu agresīvajiem bērniem.

Blačforda informēja, ka pašlaik tiek saņemti atzinumi par izsludināto noteikumu projektu. Noteikumu projekts jāsaskaņo ar Tieslietu ministriju, Finanšu ministriju, Labklājības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību.

Pašlaik ministrijai esot atsūtīts daudz iebildumu, kopumā atbalstot MK projekta tālāku pilnveidi. Lielākie iebildumi esot no sociālajiem partneriem ‒ Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA), Latvijas Ārstu biedrības, UNESCO un Latvijas Skolu psihologu asociācijas.

Blačforda norādīja, ka, ņemot vērā sniegtos iebildumus, ministrijai ne tikai būs jāsaskaņo grozījumi, bet arī jāorganizē diskusijas, kurās tiks izskaidrots, meklēts piemērotākais risinājums par to, kā nodrošināt bērniem, kuriem agresivitātes dēļ piemērota mājmācība.

Jau vēstīts, ka iepriekš plašu rezonansi sabiedrībā guva ziņa, ka 16.martā bērnudārzu "Pūcīte" apmeklējuši biedrības "Latviešu karavīrs" pārstāvji, kā arī Nacionālās apvienības Saeimas deputāts Imants Parādnieks. Bērnudārza mājaslapā ievietotajos fotoattēlos redzams, ka formās tērptie biedrības "Latviešu karavīrs" biedri stāsta par savu ekipējumu un ieročiem un bērni ar tiem arī rotaļājas.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, ņemot vērā šo informāciju, apņēmās panākt ieroču demonstrēšanas aizliegumu izglītības iestādēs.

Ziņots arī, ka ar grozījumiem valdības noteikumos Izglītības un zinātnes ministrija plāno ieviest iespēju noteikt vienu mēnesi mājapmācību agresīviem bērniem, lai tiktu skaidrībā, kādu pieeju bērnam izmantot un kas var būt par cēloni agresijai. Ķīlis ir uzsvēris, ka tas ir vērsts uz citu bērnu drošību, bet neietver visaptverošu risinājumu vardarbības mazināšanai izglītības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!