Foto: F64

Satversmes tiesā apstrīdēts Rīgas pilsētas vadības lēmums citās Latvijas pašvaldībās deklarētiem cilvēkiem prasīt dubultu maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā, portālu "Delfi" informēja prasības iesniedzējs, Sociālās atmiņas pētniecības centra vadītājs Mārtiņš Kaprāns.

Kaprāns uzskata, ka Rīgas pašvaldības vēlme šķirot fiziskās personas pēc izcelsmes un reģionālās identitātes ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātajām pamattiesībām brīvi pārvietoties, kā arī pārkāpj Eiropas Savienības tiesības. Tāpat Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Līgums par Eiropas Savienības darbību paredz brīvu pārvietošanos un dzīvesvietas izvēli, savukārt dzīvesvietas deklarēšanai ir citas funkcijas.

Eiropas Savienības tiesa jau šāda veida jautājumus ir izlēmusi lietās attiecībā pret Itāliju un Spāniju. Līdz ar to Rīgas pilsētas domes lēmums acīmredzami ierobežo Latvijas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju cilvēktiesības, uzskata prasības iesniedzējs.

"Nevajag traumēt Latvijas cilvēkus un bremzēt tautsaimniecības izaugsmi, mūsdienās cenšoties atdzīvināt cariskās Krievijas dzimtbūšanas un padomju pieraksta praksi, kas segregē iedzīvotājus," uzsver Kaprāns, skaidrojot, ka Rīgas pašvaldības lēmums ir uzbrukums tradicionālajam Latvijas dzīvesveidam, kuru raksturo ikdienas mijiedarbība starp pilsētu un laukiem.

Kaprāns, kurš ir deklarēts Jelgavā, savā sūdzībā arī norāda, ka Rīgas dome pieņēmusi Saistošos noteikumus bez jebkādas izpētes, bez jebkāda vērā ņemama sociāla vai ekonomiska pamatojuma.

"Delfi" jau vēstīja, ka  Rīgas dome ir nolēmusi no nākamā gada 1. janvāra ieviest diferencētas biļešu cenas sabiedriskajā transportā - galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem brauciens "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļos maksās 0,6 eiro jeb aptuveni 42 santīmus, bet citviet deklarētajiem un tūristiem par vienu braucienu būs jāmaksā 1,2 eiro jeb aptuveni 84 santīmus.

Galvaspilsētas mērijā nodoms diferencēt biļešu cenas tiek pamatots ar vēlmi veicināt to, lai savu dzīvesvietu Rīgā deklarētu tie iedzīvotāji, kas faktiski mīt galvaspilsētā, bet savu dzīvesvietu ir deklarējuši citur. Tādējādi Rīgas domes valdošie politiķi cer palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus.

Savukārt "VienotībasSaeimas frakcijas deputāti Saeimā iesnieguši grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā - tie paredz ar likumu aizliegt atšķirīgas braukšanas maksas noteikšanu sabiedriskajā transportā, to pamatojot ar iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!