Foto: LETA

Saeima ceturtdien, izskatot Civillikuma grozījumus, noraidīja deputāta Veiko Spolīša (V) priekšlikumu partnerattiecību legalizācijai, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas sēdē.

Pats Spolītis sēdē nepiedalījās, un deputāti par viņa priekšlikumu nebalsoja, piekrītot Juridiskās komisijas viedoklim to noraidīt.

Deputāts Andrejs Judins (V) skaidroja, ka piedāvātais variants ir nederīgs un juridiski nekorekts. Vienlaikus viņš minēja, ka diskusijas par partnerattiecību legalizāciju Saeimā varētu turpināties.

Spolīša iesniegtais priekšlikums likuma grozījumu trešajam lasījumam paredzēja ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību", kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms Civillikumā minētai tiesību institūcijai - laulībai.

Iesniegtais priekšlikums paredzēja atjaunot Civillikumā 40. pantu, nosakot, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kam ir tādas pašas funkcijas kā laulībai izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma. Partnerībai nav paredzēts 16 gadu izņēmums (personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, laulībā drīkst stāties ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu), kā arī partnerību nevarēs noslēgt baznīcās un dievnamos.

Iepriekš Saeimas Juridiskā komisija Spolīša priekšlikumu noraidīja, to pamatojot ar juridiskiem apsvērumiem - proti, Spolītis priekšlikumu iesniedzis likumprojekta 3.lasījumam, kad tik būtiskas izmaiņas neveic, turklāt priekšlikums neatbilst likuma nodaļai un skar pantu, kas no likuma jau izslēgts.

Piedāvātā partnerība faktiski dublētu laulību, ar dažiem izņēmumiem, tostarp pārkāpjot līdz šim noteikto ierobežojumu par laulību starp divām viena dzimuma personām, vērtēja Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA). "Tā kā laulība starp sievieti un vīrieti ir nostiprināta Satversmē, TM uzskata, ka priekšlikums ir vērsts uz laulībai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu," teica Iesalnieks, piebilstot, ka, atbalstot priekšlikumu, šādu normu varētu apstrīdēt kā neatbilstošu Satversmei.

Jau vēstīts, ka Spolītis tika iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Civillikumā, kas paredz partnerattiecību legalizāciju.

Viņš iepriekš uzsvēra, ka priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīriešiem un sievietēm, kā arī sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!