Foto: LETA
Pēc labējo partiju pirmdien panāktās vienošanās par jauno koalīciju, atstājot Saskaņas centrs (SC) opozīcijā, SC vērsīsies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lai skaidrotu, ka šāda koalīcija nav iespējami labākā un ka tai nav perspektīva, to pirmdien telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja viens no SC līderiem un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Ušakovs intervijā uzsvēra, ka SC izmantos visas parlamentārās tiesības, lai pārliecinātu prezidentu, ka šāda koalīcija, par kuru labējās partijas vienojās pirmdien, nebūs ilga un dzīvotspējīga. SC līderis sacīja, ka iecerētajai koalīcijai ir neliels vairākums, kā dēļ būs grūti ne tikai veikt iecerētās reformas, bet arī ikdienas darbus.

"Pieņemu, ka SC vēlētāji, atbalstītāji un arī SC griezīsies pie Valsts prezidenta pirms 17.oktobra, mēģinot prezidentu pārliecināt, ka tomēr šī koalīcija, kas tiks izveidota, nebūs ilga, perspektīva un rīcībspējīga [..] Prezidents vēl nav pieņēmis lēmumu [..] Mūsu piedāvājums paliek nemainīgs – labākā koalīcija ir SC, "Vienotība" un Zatlera Reformu partija," teica Ušakovs.

Viņš arī pauda viedokli, ka ZRP izvēli par labu nacionālajai apvienībai cita starpā izšķīra ministru portfeļu skaits. "Zatlera Reformu partijai, lai mainītu viedokli, nevajag nekādus tankus, to var nopirkt ar vienu ministra portfeli [..] Tas, protams, nav galvenais iemesls, bet viens no, kas ietekmēja lēmuma pieņemšanu," uzskata Ušakovs, piebilstot, ka šādas aizdomas radušās, spriežot pēc medijos rakstītā.

Savukārt ZRP līderis Valdis Zatlers intervijā "900 sekundēm" norādīja SC līderis "alojas" par ministru portfeļu skaita lielo nozīmi lomu koalīcijas veidošanā, nosakot, ka par ministru portfeļu sadalījumu līdzšinējās koalīcijas sarunās neesot runāts.

Zatlers atkārtoti uzsvēra, ka vislabākā būtu plaša koalīcija ar SC iesaisti, taču šāda koalīcija pašlaik nespēj savākt vairākuma atbalstu Saeimā.

"Mēs nemainām savu viedokli, ka labākā koalīcija būtu plaša koalīcija ar "Saskaņas centra" piedalīšanos. Vienkārši šī koalīcija nebija iespējama, tā nespēja savākt vairākumu. Mēs savu viedokli neesam mainījuši, plaša koalīcija būtu vislabākā," sacīja Zatlers.

"Delfi" jau vēstīja pirmdien pēc vairāku stundu garām sarunām tika nolemts, ka koalīciju veidos ZRP un "Vienotība" kopā ar nacionālo apvienību, opozīcijā atstājot gan vēlēšanu uzvarētāju SC, gan parlamentā vismazāk pārstāvēto politisko spēku Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti.

Šo trīs politisko spēku vadība pirmdien vakarā arī parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidošanu. 

Trešā partnera meklēšanu gan ZRP un "Vienotība" sāka jau pirmajās dienās pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tomēr vienošanos nepanāca, un vēlāk katrai partijai izveidojas atšķirīgais viedoklis par trešo partneri - ZRP uzskatīja, ka jāveido koalīcija ar SC, bet "Vienotības" valde pārliecināta, ka koalīcijā jāaicina Nacionālā apvienība. Redzot, ka sarunas nonāk strupceļā, "Vienotība" piedāvāja plašāku "saliedētības koalīciju" no visām četrām parijām, tomēr SC un VL-TB/LNNK pozīcijas sarunās izslēdza šāda modeļa iespēju. Pēc tam ZRP un "Vienotība" atgriezās pie trešā partnera meklējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!