5. jūnijā portālā Delfi: 'Irve' 23 gadu bizness; falšs labdarības koncerts; Jūrmala bez Trukšņa
Pagrabā dzimusī apģērbu tīrītava
1994. gadā viesnīcas "Rīdzene"
pagrabā dzima "Irve"
– tekstilizstrādājumu tīrīšanas uzņēmums, kas pērn apgrozīja 2,5 miljonus eiro. "Ar apģērbu tīrīšanu vai veļas mazgāšanu vien mēs tik tālu nebūtu tikuši, jo šis pakalpojums nav sevišķi rentabls – tas ir darbietilpīgs, vēl aizvien prasa daudz roku darba. Mēs visus šos 23 gadus esam izdzīvojuši, jo pakalpojumi ir sadalīti, bet trīs galvenie ir apģērbu tīrīšana, veļas mazgāšana un darba apģērbu noma," stāsta uzņēmuma dibinātājs un vienīgais īpašnieks Jānis Bumbulis, kurš 2012. gadā apģērbis Latvijas olimpisko izlasi.


"Irves" tīklā ir 44 pieņemšanas punkti 20 Latvijas pilsētās. Kopumā mēnesī uzņēmumā iztīra aptuveni 30 tūkstošus apģērba gabalu, bet vienā 12 stundas ilgā darba maiņā izmazgā 12 tonnas veļas. Uzņēmums plāno ienākt arī Skandināvijas tirgū.


Pārējos rakstu sērijas "Latvija var!" stāstus lasi
šeit
.
Aizdomas par sirdsapziņas tīrumu
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca nobažījusies, ka
tās vārdu piesavinājušies krāpnieki
. Lielajā ģildē igauņu firma organizē labdarības koncertu, solot ienākumus it kā ziedot slimnīcai. Ieejas biļešu cena noteikta no septiņiem līdz 15 eiro. Koncertā uzstāsies Natālija Gaņina, kura pašlaik mācās Karaliskajā Mūzikas koledžā Lielbritānijā. Koncerta rīkotājs un māksliniece ir radinieki.


Viens no igauņu firmas īpašniekiem Jurijs Gaņins pastāsta, ka pasākumu rīko, jo vēlas pateikties slimnīcai par viņam pirms 15 gadiem veiktu operāciju. Viņš neesot zinājis, ka labdarības pasākums jāsaskaņo ar slimnīcas pārstāvjiem.
'Buk' pēdas nenoslēpt
Neatkarīgie "Bellingcat" izmeklētāji, izmantojot brīvpieejas tīmekļa resursus,
uzgājuši
pirms MH17 katastrofas uzņemtu fotogrāfiju, kur Krievijā redzama pretgaisa aizsardzības sistēma "Buk". Izmeklētāji norāda, ka tieši no šīs sistēmas 2014. gada vasarā Ukrainas austrumos prokremliskie karavīri raidīja raķeti, kas notrieca Malaizijas pasažieru lidmašīnu, izdzēšot 298 cilvēku dzīvību.


Februārī "Bellingcat"
noskaidroja
, ka par "Buk" pārvešanu no Krievijas uz Ukrainu bija atbildīgs Krievijas atvaļinātais virsnieks Sergejs Dubinskis. Raķete tika izšauta no Pervomaiskes ciema, kas tobrīd atradās prokremlisko teroristu kontrolē.
Vēl portālā Delfi:
Daugavgrīvā par "Saskaņa"/GKR kandidātiem nodoti 79% balsu, bet Bolderājā – 72%. Rīgas centrā atbalsts šim politiskajam spēkam bija 28,41%. Infografika par balsojumu Rīgas apkaimēs atrodama
šeit
. Vicemērs Andris Ameriks
skaidro
, ka viņa pārstāvētais spēks mazāk balsu šogad saņēmis, jo rīdzinieki aizbraukuši uz ārzemēm. Savukārt Ģirts Valdis Kristovskis sev
paredz
pazemojošus darba apstākļus Ventspils domē. Par Jūrmalas domes priekšsēdētāju
nevirzīs
Gati Truksni.


Reaģējot uz vēlēšanu iznākumu, daļa aktīvistu paziņojuši, ka deklarēsies ārpus Rīgas, lai galvaspilsētai ietu secen viņu maksātie nodokļi. Portāls "Delfi" gan
noskaidroja
, ka vismaz līdz šā gada beigām "bēdzēju" ienākumu nodoklis tik un tā ceļos uz Rīgu. Savukārt 775 eiro vērto "Rīdzinieku karti" neviens joprojām nav iegādājies.


Gadījumā, ja Azerbaidžānas un Armēnijas starpā atsākas intensīvas kaujas, armēņu militāristi
izplānojuši iebrukt dziļāk
kaimiņvalstī, secinājusi Beļģijā bāzēta konfliktu analīzes organizācija. Valstis ir tuvāk atklātam bruņotam konfliktam nekā jebkad iepriekš kopš 1994. gadā noslēgtā Kalnu Karabahas kara pamiera.


Irānas balstītās irākiešu šiītu brigādes jeb "Tautas mobilizācijas spēki" paziņojuši par Irākas ziemeļrietumu pilsētas
Biādžas atkarošanu no "Daesh"
. Brigādes uzdevumu paveikušas 11 dienās, atgūstot vēl 12 ciemus no islāmistiem. Kaujās par reģionu nogalināti vismaz 37 "Daesh" kaujinieki un iznīcinātas divas ar sprāgstvielām piekrautas automašīnas. Bēgošie džihādisti reģionā saspridzinājuši tiltus, kā arī aizdedzinājuši naftas pumpjus, izraisot plašus ugunsgrēkus un piesārņojot gaisu.


"Tā vietā, lai iedziļinātos galvenā varoņa domu gājienā un provocētu uz jaunām atziņām, režisors mēģina ilustrēt jau gatavas idejas ar atbilstošām vizuālām ainām. Tā ir mazliet reklāmiska pieeja, taču teorētiski arī tai nebūtu nekādas vainas, ja vien izpildījums būtu asprātīgāks," dokumentālo filmu "Knutifikācija"
vērtē kritiķis Svens Kuzmins
. Viņš norāda, ka režisors Ivars Tontegode brīžiem cenšas ievirzīt skatītāja domāšanu sliedēs, kas nemaz nesaskan ar dzejnieka Knuta Skujinieka paustajām idejām. Ja priekšroku dod tekstam, nevis video, tad šeit vari lasīt "Delfi Kultūras"
sarunu ar dzejnieku
.
Dienas versija:
2015. gada Parīzes klimata vienošanās no bezjēdzīgiem solījumiem pārpilna dokumenta kļuvusi tik respektabla, ka
ASV lēmums
no tās izstāties saistīts ar planētas pakļaušanu ātrai iznīcībai. Žurnālists Āris
Jansons vērtē
, ka Trampa lēmums kā bumerangs trāpīs attīstības valstīm un raisīs šķelšanos ASV elites pārstāvjos. Jansons argumentē, ka ASV izstāšanos var izmantot Parīzes vienošanās nepilnību koriģēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!