11. maijā portālā "Delfi": Neattīstītie Latvijas reģioni; kazahi bruņojas
Reģionu gausā attīstība
Nevienā no Latvijas reģionu pilsētām teritorijas attīstības
indeksa rādītājs nav ar pozitīvu zīmi
. Indeksu aprēķina pēc astoņiem pamata rādītājiem, kas raksturo pašvaldību attīstību, tostarp iedzīvotāju dabiskās kustības saldo, bezdarba līmeņa un noziedzības līmeņa. Ar īpaši zemu indeksa līmeni izceļas Rēzekne un Daugavpils. Sociālantropologs Viesturs Celmiņš skaidro, ka reģionu attīstība ir stihiska jau kopš neatkarības atgūšanas. Viņš argumentē, ka valsts nav uzņēmums, tāpēc nepietiek vien ar aizsardzības budžeta palielināšanu, bet nepieciešama politika, kas mudinātu cilvēkus nepamest novadus.


Visus novadu un pilsētu raksturojošos datus par ekonomiku, kopienu un labklājību iespējams analizēt portāla "Delfi" pašvaldību vēlēšanu sadaļā "
Domā, spried, sver
".
Kurdi cīnās, kazahi – bruņojas
ASV atbalstītie kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" trešdienas vakarā
ieņēma pēdējos teroristu kontrolētos Tabkas reģionus
, tādējādi nosargājot dambi uz Eifratas upes. Ja teroristi būtu uzspridzinājuši ūdenskrātuvi, bojā būtu gājuši simtiem tūkstošu upes krastā dzīvojošo. Cīņa pret "Daesh" tuvākajā laikā turpināsies Rakā, kuru uzskata par pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētu.


Savukārt Kazahstānā Bruņoto spēku dibināšanas 25. gadadienu atzīmēja ar
vērienīgu militāro parādi
, kurā izrādīja nupat no Krievijas iepirktos dronus, kā arī Izraēlas kompānijas būvētos novērošanas un izlūkošanas operācijām paredzētos dronus. Taču par parādes noslēguma naglu kļuva divas Ķīnā izstrādātās "Wing Loong" kaujas bezpilota lidmašīnas, kuras Kazahstāna iegādājās pērn.
Vēl portālā Delfi:
Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz
aizliegumu izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos
. Deputātu atbalstu neguva Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikums, kas paredzēja noteikt, ka cirkā jāatļauj izmantot nebrīvē dzimušus un audzētus savvaļas sugas dzīvniekus.

No 2020. gada 1. septembra aizliegs pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs, lēmusi Saeima. 2015. gadā absolūtā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju, kurš vecāks par 15 gadiem, bija 10,8 litri. Savukārt no amata atkāpies Dānijas alus ražotāja "Carlsberg" grupas uzņēmuma "Aldaris" valdes loceklis un pārdošanas direktors Artūrs Ilziņš.

Latvijā nākošgad jūtami palielināsies budžeta deficīts, sasniedzot 1,8% no IKP, Eiropas Komisijas pavasara ekonomisko prognozi komentē tās Priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis. Komisija paredz, ka Latvijas ekonomikas izaugsme paātrināsies, sasniedzot 3,2% šogad un 3,5% nākamajā gadā.

Maskavā aizturēti vairāki geju tiesību aktīvisti par mēģinājumu Krievijas ģenerālprokuroram nogādāt petīciju, kurā prasīta Čečenijā notikušās geju aizturēšanas izmeklēšana. Policija arestu pamato ar parakstu vākšanu bez saskaņošanas. Aktīvisti norāda, ka petīciju parakstījuši vairāk nekā divi miljoni cilvēku, kuri iestājas par Čečenijas Republikā, Krievijā, notikušo geju aizturēšanu, spīdzināšanu un nogalināšanu izmeklēšanu.

Šodien aprit 25 gadi kopš britu kulta grupa "The Cure" izdeva savu populārāko un priecīgāko dziesmu "Friday I'm In Love". Lai gan grupas līderis Roberts Smits to nosaucis par "stulbu popdziesmu, kas ir patiešām brīnišķīga, jo ir tik absurda," "Delfi" atgādina, ka tā ir viena no visu laiku izcilākajām popdziesmām, kurā ir atrasta zelta formula hitam, kas var skanēt daudz, bieži, un allaž iepriecināt. Tāpat piedāvājam iepazīties ar "Stairway to Heaven", "Imagine", "Hallelujah" un "Vienas nakts meitenes" stāstiem.
Dienas versija:
"Cehs.lv" cenšas rast izskaidrojumu tam, kāpēc cilvēki izvēlas koncertus nevis klausīties, bet gan telefonos
uzņemt sliktas kvalitātes video fragmentus ar redzēto
. "Dārgie ļaudis, ko tieši jūs pēc tam ar tiem video darāt? Ar šiem tumsā ierakstītiem zemas kvalitātes un sūdīgas skaņas video. Vai jūs tos pārkopējat uz datoru un pēc tam rakstāt diskos, lai glabātu plauktā, līdzās savu bērnu pirmo soļu ierakstiem?" vaicā "Cehs.lv", atgādinot, ka gaisā izslieti telefoni sabojā pasākuma baudīšanu saprātīgajiem apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!