Firma Blaupunkt Latvijā ir pazīstama jau ilgi, un tā ir slavena tieši ar saviem auto audio jomā orientētajiem izstrādājumiem. Protams, firmas katalogā ir arī aparatūra, kuru lieto ārpus auto salona, taču Latvijā tā pagaidām netiek plaši tirgota.
Starp citu, ļoti iespējams, ka arī jūsu mašīnā ir iebūvēts Blaupunkt kompaktdisku atskaņotājs, jo firma savus ražojumus piegādā daudziem auto ražotājiem.

Izskats

Pastiprinātājs ir ieturēts gaišos krāsu toņos, un vizuāli tas atstāj nepiespiestu un pat gaisīgu iespaidu. Pastiprinātāja korpuss ir risināts tā, ka virsējā daļa veido arkas veida izliekumu, ar dekoratīvu firmas un produkta nosaukuma uzliku. Vienā sānā ir logs, pa kuru varam redzēt plati un uz tās samontētās detaļas. Šis logs, ieslēdzot pastiprinātāju darba režīmā, sāk spīdēt ar patīkami zilganu gaismu.

Tas, ka firma nekaunas rādīt pastiprinātāja iekšas, norāda uz augsta līmeņa montāžas kvalitāti un stingru ražošanas procesa kontroli. Pastiprinātāja vienā galā ir izvietotas skaņas signāla ieejas ligzdas, kā arī vadības un regulēšanas pogas, savukārt otrā – akustisko kabeļu pieslēguma termināli.

Kā radiators darba procesā radītā siltuma novadīšanai tiek izmantots pilnīgi viss pastiprinātāja korpuss, tāpēc varētu būt problēmas, izvēloties vietu, kur tad īsti pastiprinātāju uzstādīt. Taču būtisku pretenziju pret dizainu un izskatu mums nebija, viss ir ļoti solīdi un pārdomāti.

Skanējums un funkcionālās iespējas

Šis pastiprinātājs izrādījās absolūti harmonisks – gan tā vizuālais izskats, gan skanējums ir līdzīgi, jo risināti gaišos toņos. Pastiprinātājs atskaņoja tam piedāvāto muzikālo materiālu ar lielu azartu un dzīvesprieku. Bija izjūta, ka pastiprinātājs pats priecājas par sava darba rezultātu.

Ritmiskais mūzikas zīmējums bija gandrīz ideāls. Arī tembrāli nekādas nobīdes nebija novērojamas. Telpu un detaļas pastiprinātājs pasniedz labā līmenī. Bija arī kāda interesanta nianse, kurai ir vērts pievērst uzmanību. Tā ir saistīta ar radītā skanējuma un muzikālo notikumu intensitāti. Izrādījās, ka pastiprinātājam piemīt zināms izvēlīgums mūzikas stilu jomā. Nebija tā, ka kaut kas nepatiktu, taču daudz labāk tas tika galā ar mūziku, kas nebija pārlieku bagātīga ar basu un ritmiem. Tāpēc šo pastiprinātāju varam ieteikt tiem, kuri vēlas klausīties kvalitatīvu mūziku, taču nav noskaņoti uz ekstrēmām izjūtām.

Mums radās pamatotas aizdomas: ja centīsieties pastiprinātāju ekspluatēt maksimālā režīmā, tas var neizturēt un sadegt. Un tas notiks ne tāpēc, ka konstrukcija vai arī pastiprinātājs būtu slikts, bet tas vienkārši nav tam paredzēts. Pastiprinātājam ir paredzēta regulēšana gan augšējās frekvencēs, gan basos.

Pēc mērījumiem basu regulēšana notiek no 40 līdz 160 herciem (Hz) ar trešā līmeņa filtru, kura slāpēšanas intensitāte ir 18 decibeli (dB) uz oktāvu. Savukārt augšējos reģistros, visticamāk, tiek izmantots otrā līmeņa filtrs, kura slāpēšanas intensitāte ir 12 dB uz oktāvu. Tas norāda uz pastiprinātāja iespējām strādāt ar dažādām akustiskajām sistēmām.

Secinājumi

Pastiprinātājs savā būtībā vairāk ir orientēts uz cilvēku, kas nav rokmūzikas vai citu niknu žanru piekritējs. Izskata ziņā ļoti jauks un elegants, un ar savu skanējumu šo tendenci tas apstiprina.

Varbūt nelielas grūtības varētu radīt tas, ka pastiprinātāja dzesēšanai tiek izmantota visa korpusa virsma, kas liegs to uzstādīt dziļi nišās, taču tas būtībā ir sekundāri. Nekādu citu iebildumu nebija, un džeza, ritmiskas popmūzikas, elektronikas un līdzīgu žanru cienītājiem šo pastiprinātāju mēs varam rekomendēt pavisam noteikti.

Starp citu, šis bija arī pats lētākais aparāts mūsu testā, un tas nav mazsvarīgi.

Vērtējums

Skaņa 30% 8
Ergonomika 20% 7
Iespējas 20% 8
Dizains 10% 8
Cena 20% 9
Kopvērtējums   8

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!