Dānija pasaulē ir slavena ne tikai ar Tuborg un Carlsberg alus darītavām, bet arī ar vairākām ļoti kvalitatīvas akustiskās sistēmas ražotājām firmām. Tādas ir Jamo, Dynaudio un arī NEXT laboratorijā testētās – Dali.
Izskats un konstrukcija

Šīs dāņu akustiskās sistēmas ir vienas no lielākajām mūsu testā. Korpuss līdzīgi kā pārējām ir izgatavots no MDF plāksnes. No ārpuses tas aplīmēts ar kvalitatīvu vinila plēvi. Priekšējā paneļa dekoratīvā uzlika ir izgatavota no cieta kompozīta materiāla un efektīvi novērš iespējamās parazītiskās vibrācijas. Lielāko priekšējā paneļa daļu aizņem liels zemo un vidējo frekvenču skaļrunis, zem tā ir divas fāzinvertora atveres. Virs lielā skaļruņa esošais mazais skaļrunis atbild par skaņas diapazona augšējo daļu. Tas ir interesanti noformēts.

Pīkstulis ir novietots neliela rupora centrā. Tas palīdz iegūt daudz labākus telpiskos un skanējuma raksturlielumus. Aizmugurē ir viens pāris pieslēguma terminālu, lai pievienotu akustisko kabeli. Šīm akustiskajām sistēmām ir tikai viens pāris pieslēguma terminālu. Tas, iespējams, ir saistīts gan ar loģikas diktētu ekonomiju, gan ar firmas viedokli par skanējuma īpatnībām un niansēm. Piemēram, Dynaudio inženieri ir stingri pārliecināti, ka vairāk nekā viens šādu terminālu pāris akustiskajām sistēmām nav vajadzīgs, un acīmredzot arī Dali ir līdzīgās domās. Arī šim komplektam priekšējais panelis var tikt aizsegts ar melnas krāsas akustiski caurspīdīgu dekoratīvo uzliku.

Skanējums

Ražotāji sistēmai komplektā ir devuši arī pilnīgu un ērti izmantojamu lietošanas instrukciju. Tajā teikts, ka akustiskajām sistēmām ir vajadzīgas vismaz trīs dienas, lai tās sāktu skanēt visā savā krāšņumā. Taču ļoti skaidras un tieši ar skanējumu saistītas nianses var dzirdēt jau pirmajā klausīšanās reizē. Sistēmām ir ļoti labs un piesātināts basa reģistrs. Savu dara gan lielais skaļrunis, gan divas fāzinvertora atveres. Kopējais skanējums piedāvā augstu detalizāciju un ļoti skaidri izzīmētus muzikālos tēlus. Vizuāli to varētu salīdzināt ar gravīru, kurā viss ir uzzīmēts ar asām un skaidrām līnijām.

Ļoti labi sadzirdami mūzikas instrumenti un to izpildītāji kopējā muzikālajā attēlā. Ir arī kāda ļoti interesanta nianse. Tā saistīta ar akustisko sistēmu tembrālo un tonālo balansu. Sākumā klausoties īsti nevar pateikt, kas ir citādāk, bet pēc kāda laika saprotams, ka akustiskās sistēmas vienkārši skan it kā aukstāk. To tembram un skanējumam ir raksturīgs tas, ko teica par slaveno kino varoni Štirlicu filmā Septiņpadsmit pavasara mirkļi, – raksturs nordiski izturēts.

Arī akustisko sistēmu skanējums ir it kā tembrāli nedaudz atvirzīts atpakaļ, nedaudz vēss. Tas nevienu brīdi netraucē baudīt mūziku un piešķir tai pat zināmu savdabīgumu. Tas, visticamāk, ir inženieru un konstruktoru viedoklis par to, kā ir jāskan mūzikai. Klasisko mūziku, džezu, rokmūziku un popmūziku akustiskās sistēmas atskaņo ar vienādi augstu kvalitāti.

Secinājumi

Interesantas un ar muzikalitāti apveltītas akustiskās sistēmas. Vislabāk patiks tiem, kas ar baudu klausās ECM un līdzīgu mūzikas izdevniecību ierakstītos albumus. Akustisko sistēmu raksturs ir ļoti līdzīgs ECM skanējumam – tāds pats atvērts, detalizēts un nedaudz vēss. Dali ražojumi jums noderēs arī tad, ja vēlēsieties savaldīt pārāk ekspresīvu elektroniku.

Aptuvenā cena Latvijā Ls 180

Dizains9
Konstrukcija9
Skaņa8
Cena8
Kopējais8

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!