Intervija ar Vladimiru Šņakinu, salona ‘AudioStar’ direktoru.
– Kādi ir galvenie izvēles kritēriji akustisko sistēmu pircējam budžeta sistēmu cenu segmentā?

– Ir vairāki šādi kritēriji.

  • Pirmām kārtām tas, kā klients tīri subjektīvi uztver skaņu un vai viņam patīk konkrētā modeļa skanējums.
  • Nākamais būtiskais izvēles kritērijs ir valsts, kurā akustiskās sistēmas projektētas un ražotas. Izvēlēties vajadzētu sākt ar Lielbritāniju. Labākās akustiskās sistēmas nāk no Eiropas, seko ASV un Japāna.
  • Vēl būtisks aspekts ir tas, kādam darbam akustiskās sistēmas ir paredzētas; stereo komplekts, lai klausītos mūziku, vai arī tas ir komplekts mājas kino apskaņošanai. Gadījumā ar mājas kino komplektu visām akustiskajām sistēmām jābūt ne tikai no vienas firmas, bet arī no vienas akustisko sistēmu sērijas.
  • Ne mazāk svarīgs ir tas, vai akustiskās sistēmas dizaina ziņā patīk jūsu sievai, draudzenei un arī jums pašam.

– Vai nozīme ir akustisko sistēmu korpusa lielumam un tam, kādā un cik lielā telpā tās tiks izvietotas ?

– Ja akustiskās sistēmas ir paredzēts izvietot nelielā istabā – līdz 18 kvadrātmetriem, labāk izvēlēties plaukta akustiskās sistēmas, jo tās ir projektētas, lai varētu strādāt nelielās telpās. Jūs varēsiet mūziku klausīties ilgi, un jums tā neapniks. Tādas akustiskās sistēmas ir vēlams novietot uz speciāliem akustiski neitrāliem paliktņiem – plauktiem, kas šādam nolūkam ir paredzēti. Būtiski, ka tādējādi var panākt pareizo akustisko sistēmu augstumu attiecībā pret klausītāja ausīm, t. i., lai pīkstulis – augšējo frekvenču skaļrunis – atrastos klausītāja ausu augstumā. Nedrīkst arī ekonomēt naudu labu akustisko kabeļu iegādei.

– Kā palīdzēt pircējam izvēlēties, jo lielākā daļa taču nezina un nevar zināt, ko grib?

– Vispirms mums jāzina, ko klients vēlas – skatīties kino vai arī klausīties mūziku, jāzina telpas izmēri, muzikālā gaume un žanri, kurus viņš labprāt klausās, arī klienta finansiālās iespējas. Viss pārējais jau ir kvalificēta pārdevēja kompetence. Atbilstošos veikalos parasti ir telpas, kur akustiskās sistēmas nodemonstrēt un paklausīties. Viss sākas ar akustisko sistēmu tieši ar to.

– Kāda ir atšķirība starp standarta akustiskajām sistēmām (komplektiem, kuri ir klāt mini centriem) un oriģinālajām akustiskajām sistēmām, kuras ražo specializētas firmas?

– Katram ir jādara savs darbs, tas attiecas arī uz tehnikas ražošanu. Akustisko sistēmu ražošana un izstrāde ir darbietilpīgs, tehnoloģiski un zinātniski sarežģīts process, kurā svarīga ir pieredze. Diez vai firmai, kas ražo ledusskapjus vai putekļsūcējus, izdosies radīt kvalitatīvas un labi skanošas akustiskās sistēmas.

– Vai ir vērts mini centram piepirkt labākas skandas?

– Akustiskās sistēmas un to kvalitāte bieži vien ir noteicošais faktors, kā skan sistēmas. Vienmēr ir vērts iegādāties labākas akustiskās sistēmas, kaut vai klāt mini centram. Taču der atcerēties, ka tam var sekot mini centra nomaiņa pret daudz labāku un augstākas klases tehniku.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!