Vienas no interesantākajiem mūsu testā bija zviedru firmas Audio Pro ražotās akustiskās sistēmas Focus SA-4. Kaut vai tāpēc, ka daudzi par to eksistenci nav informēti.. Arī mēs ļoti gribējām uzzināt, ko tās parādīs, jo pirmo reizi testējām konkrētās firmas un konkrētā modeļa akustiskās sistēmas.
Izskats un konstrukcija

Akustiskās sistēmas izgatavotas no 18 mm bieza MDF materiāla, un to ārējā apdarē izmantota gaišas krāsas vinila plēve, kas teicami imitē koka finierējuma rakstu. Korpuss ir šaurs, un akustiskajām sistēmām ir slaids un dziļš korpuss. Tas kopā ar pieklājīgo svaru norāda uz to, ka ražotājs ir ļoti nopietni pievērsties akustisko sistēmu konstrukcijai. Uz aizmugurējā paneļa ir akustisko kabeļu pieslēguma termināli. To konstrukcija un izpildījums akustisko sistēmu pieslēgšanai ļauj izmantot lielā šķērsgriezuma kabeļus, kā arī pieslēgt katru akustiku joslu atsevišķi no viena pastiprinātāja – bi – wiring – vai arī izmantot katrai joslai savu pastiprinātāju – pēc bi - amping pieslēguma metodes.

Uz priekšējā paneļa ir novietots pamatīgs zemo un vidējo frekvenču skaļrunis, virs tā nedaudz novirzīts no akustiskās ass ir augšējo frekvenču skaļrunis. Tam blakus ir arī fāzinvertora izejas atvere. Sistēmām uz korpusa aizmugurē ir norādīts, kuram kanāliem – labajam vai kreisajam –konkrētā akustika ir domāta. No ražotāju viedokļa ir pareizi novietot mazulītes ar augšējo frekvenču skaļruņiem uz iekšpusi, kas palīdz iegūt labāku telpisko detalizāciju un skatuves dziļumu. Taču neviens jums nevar liegt samainīt akustiskās sistēmas vietām, tādējādi novietojot pīkstuļus ārējās malās, un radīt mazāk detalizētu, bet plašāku iedomāto muzikālo skatuvi. Priekšējais panelis var tikt nosegts ar melnas krāsas dekoratīvo uzliku.

Skanējums

Uz kastes, kurā atradās iepakotās zviedru izcelsmes akustiskās sistēmas, angliski un vēl vairākās citās valodās rakstīts monitor speaker, kas latviski nozīmē to pašu – monitori. Taču ir kāda nianse. Ar skaņu ierakstiem saistītajā pasaulē un studijās par monitoriem sauc tādas akustiskās sistēmas, kuru galvenais uzdevums ir maksimāli tieši, detalizēti un skaidri atskaņot muzikālo materiālu.

Šāda tipa akustiskās sistēmas parasti izmanto skaņu režisori un profesionāļi, lai varētu novērtēt sava darba rezultātu un saklausīt kļūdas. Arī konkrētais modelis atbilst savam nosaukumam, un sistēmas var tikt izmantotas kā monitori darba kvalitātes kontrolei skaņu ierakstu studijā. Akustiskajām sistēmām ir reāli ļoti augsta jutība un samēra viegla slodze pastiprinātājam.

Vēl kāds interesants ar skanējumu saistīts moments –akustiskajās sistēmās tiek izmantots pīkstulis, kura augšējā skanējuma robeža ir 32kHz. Tas ļauj ar šiem monitoriem pilnvērtīgi klausīties arī SACD standarta ierakstus, kam ir paplašināts skanējuma diapazons augšējā frekvencē. Akustiskās sistēmas izceļas piedāvā lielu detalizāciju, un klausītāja acu un ausu priekšā veidojas ļoti dziļa un niansēm bagātīga skatuve. Klausoties orķestra vai kādas grupas ierakstus, ikviens izpildītājs vai arī izpildītāju grupa kļūst gandrīz reāli sataustāma.

Ikviens mūzikas instruments ataino ne tikai savu skanējumu, bet arī tā cilvēka varēšanu vai nevarēšanu, kurš to spēlē. Ierakstus var klausīties ar patiesu interesi, atklājot tajos daudz līdz šim nedzirdētu nianšu. Diemžēl tādai atvērtībai un detaļu pārbagātībai ir arī nelielas ēnas puses. Kvalitatīvie un emocijām bagātīgie ieraksti skan ļoti skaisti, bet tie, kuru izpildītājs nav bijis savu uzdevuma augstumos, atsedz kļūdas un nepadarītos darbus. Akustiskajām sistēmām labāk patīk džeza un klasikas ieraksti, taču arī pret labi ierakstītu rokmūziku tās neiebilst. Dire Straits albums On every street izskanēja ļoti aizkustinoši un muzikāli.

Secinājumi

Labas akustiskās sistēmas, kuras, ar laiku iesilstot, vēl pilnīgāk atklās savus talantus. Mēs tās tomēr vairāk rekomendējam cilvēkam, kurš pēc savas dabas ir analītiķis un pētnieks un vēlas salīdzināt dažādus mūzikas stilus un to interpretus. Šīs sistēmas lieliski noderētu arī mūzikas skolās, lai audzēkņi uzskatāmi varētu dzirdēt dažādu izpildītāju dažādos rokrakstus.

Aptuvenā cena Latvijā Ls 130.

Dizains9
Konstrukcija9
Skaņa8
Cena10
Kopējais8.5

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!